Tip dana košarka: Cibona – Partizan: Regionalni klasik Cibosi i Valjak dočekuju bez poraza

Odavno se nije dogodilo da Cibona i partizan međusobni susrte dočekuju kao dve prvoplasirane ekipe, bez obzira koje je takmičenje u pitanju. Iza njih je mnogo godina posrtanja, Partizan je pokušao da se podigne, pre dve godine i uspeo u tome, ali je korona sve upropastila, dok je Cibona bila u zapećku, ophrvana mnogobrojnim problemima. Sada su ”Vukovi sa Tuškanca” i Partizan dve najmlađe ekipe u ligi, uz Megu, a nalaze se na vrhu tabele, bez poraza posle tri odigrana kola. Lepša pozivnica za navijače da ispune halu ”Dražen Petrović” u Zagrebu, ne može se uputiti. Utakmica se igra u petak u 19 časova.

Cibona: Srpski trener je preporodio Zagrepčane

Još u finišu prošle sezone videlo se da Cibona postaje mnogo ozbiljnija. Tim je preuzeo srpski stručnjak Vlada Jovanović, bivši trener FMP-a, koji je uspeo da, i pored dosta protivljenja u nekim krugovima, posloži mnoge stvari u timu iz glavnog grada Hrvatske. U prva tri kola Cibona je zabeležila isto toliko pobeda. Prvo je, pomalo iznenađujuće, slavila u barskoj ”Topolici” protiv Mornara, da bi onda posle produžetka bila bolja od Mege u Zagrebu, a Zadar je pobeđen sa poenom razlike u dvorani ”Krešimir Ćosić”.

”Vukovi” su mlada ekipa, veoma talentovana, ali sklona oscilacijama. Imaju dvojicu stranaca kojima je ovo prva evropska sezona. Amerikanac Nejtan Rojvers stigao je direktno sa koledža i pokazao da će biti ogromno pojačanje. U Baru je postigao 18, protiv Mege 24, a u Zadru 12 poena. Uz to je imao fantastičan učinak od 29 skokova ukupno. Samo jedna uhvaćena lopta deli ga od dabl-dabl proseka. Drugi stranac je Argentinac Hoze Vildoza. ”Gaučos” je igrač na poziciji pleja, nije bio toliko efikasan, ali je protiv Mege bio fantastičan sa 23 poena.

Ovo bi trebalo da bude sezona velikog uzleta Roka Prkačina, mladića kome svi predviđaju uspešnu NBA karijeru. Već prople sezone je mladi centar, inače sin poznatog igrača Nikše Prkačina, pokazao ogroman talenat, ali je sada nosilac igre u Ciboni. U prva tri kola najbolji meč odigrao je u Baru gde je postigao 24 poena. Nešto slabiji bio je protiv Mege sa samo sedam, ali je opet bio važan šraf u pobedi u Zadru, taj susret završio je sa 12 ubačenih koševa. Kad već pominjemo pojedince, istaknimo i Amara Gegića, koji pokazuje da nije samo odličan defanzivni igrač, već da raspolaže sa zavidnim napadačkim potencijalom. Ovog momka sećamo se iz Partizana, ali je on pre toga igrao u Bajernu, a kasnije u sarajevskim Sparsima. Gegić je na tri meča ABA lige ubacivao 17, 15 i 11 poena.

Obratite pažnju na još dvojicu mladih igrača koji bi u narednim sezonama mogli biti velika snaga Cibone, pod uslovom da ostanu u Zagrebu. Jedan je Lovro Gnjidić, o kome se mnogo govorilo ovog leta, a za koga se tvrdilo da će u Mornar, ali je on produžio ugovor uz opciju odlaska u NBA ligu. Kao i Gnjidić, 20 godina ima i centar Danko Branković, momak visok 2015 santimetara, a poznato je kakva je pomama za visokim igračima širom Evrope.

Partizan: Što bi rekli na forumima ”čeka se centar i pali se mašina”

Možda je neko očekivao više od Partizana na startu sezone, posebno ako se u obzir uzme euforija koja je vladala tokom leta, posle povratka Željka Obradovića i dolaska nekolicine odličnih igrača. Možda Partizan nije imao najbolji tajming kod dovođenja pojačanja. Dva najveća, uzgred i jedina sa pedigreom evroligaških, stigla su na startu, prvo Kevin Panter, a onda i Zek Ledej. Počelo je sa špekulacijama da crno-beli imaju neograničeni budžet, najavljivali su se mnogi košarkaši, od Kevina Pengosa do Jana Veselog, ali su na kraju dres zadužili uglavnom mladi košarkaši od kojih Obradović tek treba da napravi ”zveri”.

Jam Madar, Rodions Kuruc i Alen Smailagić imaju NBA iskustva, a Balša Koprivica sa koledž košarke. Aleksa Avramović je reprezentativac Srbije, a Dalas Mur je već nosio dres Albanije, mada se radi o američkom plejmejkeru. Tu je još i mladi Slovenac Gregor Glas, koji je ubedio Obradovića da ima kvalitet za Partizan. Imali su crno-beli nešto lakši raspored na startu i to je dobro za njih. Prvo su dva puta gostovali u Dalmaciji, pobedili, nešto teže, Zadar i zatim, mnogo lakše, ekipu Splita. Prvi meč pred svojim navijačima, ne računajući oproštaj Novice Veličkovića, Partizan je igrao protiv podgoričkog SC Derbija i dosta lako slavio sa dvadesetak poena razlike.

Zek Ledej je nekako pokazao da je u najboljoj formi, Smaillagić polako postaje ljubimac navijača, a od Pantera se očekuje da našteluje nišanske sprave. Kapiten Rade Zagorac ispunjava sve zadatke koje je pred njega stavio Obradović, a odlična izdanja iz prva dva meča Dalas Mur je ”platio” povredom u trećem protiv Podgoričana. Jam Madar je dosta grešio u organizaciji, mada je u pripremnim mečevima najavio visoke domete. Letonac Kuruc je imao koronu, i on bi trebalo da debituje u zvaničnom meču u Zagrebu. Iz prošle sezone ostali su još samo Nemanja Dangubić i Uroš Trifunović, koji je imao veliku minutažu u dva od tri odigrana meča.

Partizan traga za jednom ”peticom”, Vil Mozli se rastao sa crno-belima, pa je od visokih igrača na raspolaganju Obadoviću ostao samo Miletić iz prošle sezone i pominjani Koprivica. Uskoro startuje i Evrokup, u kome Partizan ima velike ambicije, pa bi sportski deo menadžmenta, pre svih sportski direktor Zoran Savić, morao da požuri sa dovođenjem centra.

Naš predlog:

Da se ovaj meč igrao u prvom kolu, kvota na pobedu Partizana bila bi zanemarljiva. Ovako posle tri pobede Cibone, ni trijumf crno-belih nije tako izvestan, mada je Cibona poslednji put, u zvaničnom meču, pobedila Partizan pre tačno šest godina. Bilo je to 2015. godine, a narednih deset utakmica dobili su Beograđani. Sve do letos, kada je Cibona dobila utakmicu na turniru ”Liburnija kup” u Opatiji. Bilo je to 1. septembra, i mada je Partizan igrao bez Pantera i Smailagića, taj rezultat bio je prava senzacija. U kladionici Meridianbet favorit u Zagrebu je Partizan. Za pobedu Cibone dobija se koeficijent 4.50, dok je trijumf crno-belih procenjen kvotom 1.20. Naš predlog je trijumf crn-belih, ali uz manje broj poena ukupno od zadate granice, koja iznosi 151,5 koševa. Za kombinaciju 2,- poena u kladionici Meridianbet kvota je 2.12.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.