Meč dana tenis: Kameron Nori – Nikoloz Basilašvili: Hladan tuš za favorite u američkoj pustinji

U finalu mastersa u Indijan Velsu, tkz ”Petom Grend slemu”, igraće Britanac Kameron Nori i gruzijski teniser Nikoloz Basilašvili. Po prvi put, u poslednje dve decenije, dogodilo se da na ovom turniru ne učestvuje nijedan od trojice najvećih svih vremena. Rodžer Federer je odavno završio sezonu, isto je uradio i Rafael Nadal, dok još postoji nada da se Novak Đoković pojavi na nekom turniru do kraja 2021. godine. U odsustvu ove trojice, posebno Đokovića, najveće šanse davane su Danilu Medvedevu. Rus je eventualnim trijumfom u američkoj pustinji mogao na vrh ATP liste, ali je ispao rano od Bugarina Grigora Dimitrova. Do polufinala nisu stigli ni Stefanos Cicipas i Aleksanadar Zvezev, pa zato u finalu imamo iznenađujući duel, Nori – Basilašvili.

Kameron Nori: Odličnu sezonu Britanac bi mogao da ukrasi najvećom titulom u karijeri

Nori je ispao u prvom kolu US opena od nove španske senzacije Karlosa Alkaraza, ali je zato u San Dijegu igrao u finalu, u kome ga je pobedio Norvežanin Kasper Rud. U Indijen Vels stigao je sa mnogo samopuzdanja, mada je u prva tri kola imao teške okršaje koje je rešavao u tri seta, protiv Amerikanca Tenisa Sandgrena, Španca Bautiste-Aguta, te domaćeg još jednog domaćeg tenisera Tomija Pola. U četvrtfinalu je u dva seta pobedio Dijega Švarcmana, a Argentinac mu je oduzeo samo dva gema. U polufinalu rival mu je bio Grigor Dimitrov, a Nori je slavio u dva seta.

Ove sezone Kameron Nori je osvojio svoju prvu ATP titulu, bilo je to u meksičkom Los Kabosu, ali je imao i sijaset odličnih rezultata na drugim turnirima, na kojima je zgrtao bodove. Godinu je počeo izvan prvih 70, a u Indijan Vels je stigao kao 26. teniser sveta. Pred ovo finale već je obezbedio 17. poziciju, lični rekord, a i postao je najbolje rangirani britanski teniser. Trijumf u finalu ne bi mu doneo neki značajniji napredak, pomerio bi se samo jedno mesto napred i prestigao Kristijana Garina na 16. poziciji. Ove sezone Nori je već zabeležio 50 pobeda, najviše u karijeri, a doživeo je i 20 poraza.

Što se Grend slemova tiče, rekli smo da je US open završio u prvom kolu, ali je zato na preostala tri igrao trećem kolu. Još jedan raritet, u Melburnu i Parizu gubio je od Rafaela Nadala, a u Vimbldonu od Rodžera Federera.

Nikoloz Basilašvili: Trijumf na Mastersu pre 30. rođendana, zvuči dobro

Gruzijac je već imao pet titula iz ATP kategorije pre ove sezone i to ga čini iskusnijim, ne samo po godinama, u odnosu na Kamerona Norija. Dve godine uzastopno, 2018. i 2019. osvajao je Hamburg, a ove godine dodao je dva nova pehara, jedan u Dohi, na turniru iz Serije 500 i jedan u Minhenu, iz nešto slabije kategorije.

Do finala Indijan Velsa Basilašvili je eliminisao Krisa Jubenksa u prvom kolu u dva seta, u drugoj rundi trebala su mu tri seta da savlada iskusnog Španca Alebrta Ramosa -Viljolasa. Velike domete najavio je trijumfom nad Rusom Karenom Hačanović u osmini finala, a rival u četvrtfinalu bio je treći teniser sveta, Grk Stefanos Cicipas. Grka je dobio u tri seta, dok mu je jedan manje trebao da u polufinalu dobije poslednju domaću uzdanicu Tejlora Frica.

Pored dve osvojene titule, sezona nije bila toliko uspešna za Basilašvilija. Pored ovog finala, ima samo još jedno polufinale, u nemačkom Haleu, na travi. Na Grend slemovima nije imao preterano uspeha, u Australiji je ispao u prvom kolu, na Rolan Garosu je dogurao do drugom, a onda u Vilmbldonu ispao na startu od Endija Mareja. Najbolji rezultat ostavrio je u Njujorku, tu je ispao u trećem kolu od Amerikanca Opelke. Plasmanom u finale Basilašvili je već skočio na 27. mesto, a mogao bi značajnije da napreduje ako se okiti titulom i bude 19.

Naš predlog:

Sumnjamo da je neko mogao da pretpostavi ovakvo finale Indijan Velsa. Već u polufinalu nije bilo tenisera iz prvih 25, a u finalu se sastaju, pre ovog turnira 26. i 37. igran na ATP listi. Obojica će napredovati i imati odličnu polaznu poziciju na startu nove sezone. Do sada su se ova dvojica sastali samo jednom, i to u ovoj sezoni. U turniru u holandskom Roterdamu, takođe na betonu, ali u dvorani, slavio je Kameron Nori sa 2:0, prepustivši rivalu samo tri gema. U kladionici Meridianbet favorit za pobedu u finalu je Kameron Nori. Njegov trijumf plaća se kvotom 1.53, dok je pobeda Basilašvilija 2.34. Predlažemo pobedu Norija, a naš drugi predlog odnosi se na + gemove. Granica u Meridianu je postavljena na 22,5 gemova, a za više od tog broja kvota je 1.94. Moguća je i kombinacija 1,+ gemova, sa koeficijentom 3.29.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.