Tip dana: Bešiktaš – Galatasaraj: Domaći teren kao bastion

Goreće Istanbul večeras. U derbiju 10. kola turskog prvenstva sastaju se veliki gradski rivali, Bešiktaš i Galatasaraj. Posle evropskih obaveza obe ekipe se okreću domaćem prvenstvu i traže bodove koji će ih još više približiti vrhu tabele. Utakmica na Vodafon parku igra se u ponedeljak od 19 časova.

Bešiktaš: Šampion na mukama, ima li Jalčin još kredita?

Crno-beli su osvojili titulu prošle sezone, mada su prvenstvo završili sa istovetnim učinkom kao i njihov večerašnji rival. Presudio je bukvalno jedan gol, i to onaj koji je Bešitaš dao kao gost u porazu od Galate sa 3:1, dok je u prvom delu sezone trijumfofao sa 2:0 kao domaćin. Što bi se reklo atletskim žargonom, Bešiktaš je za prsa pobedio velikog rivala, a treći je bio još jedan istanbulski velikan, ekipa Fenerbahčea, koja je zaostala dva boda. Teško da su ljubitelji fudbala u Turskoj mogli da zamisle i požele dramatičniji kraj prvenstva.

Videćemo kako će se okončati aktuelno, ali će po svemu sudeći i ono biti uzbudljivo. Na vrhu je velika gužva, u vođstvu je, pre ovog kola, bio Trabzon, ali su tu i Hatajspor i Fenerbahče, pa onda grupa timova sa po 17 bodova, u kojoj su Bešiktaš i Galatasaraj. Posle uspešnog početka sezone Bešiktaš je zaređao sa slabijim rezultatima, pa je u četiri prethodna kola pobedio samo jednom i jednom remizirao. Dva poraza, koja su doživeli, protiv Altaja i Bašakšehira, prvi su u ovom prvenstvu. Međutim, dok je učinak na domaćem planu još i podnošljiv, u Evropi je Bešiktaš izgubio sve šanse da se nađe u nokaut fazi Lige šampiona. U prva tri kola doživeli su isto toliko poraza, od Dortumnda i Sportinga na svom terenu i Ajaksa u gostima. Pritom su zabeležili katastrofalnu gol razliku od 2 data i 8 primljenih golova. Posebno je poraz od ekipe iz Lisabona teško pao navijačima, pošto se špekulisalo da će se oni sa Portugalcima boriti za treće mesto i nastavak takmičenja u Ligi Evrope.

Sergen Jalčin je još čvrsto na klupi Bešiktaša, njegove zasluge su velike, a uspeo je da vrati i titulu na Vodafon park. Međutim, ako bi se izgubilo od Galatasaraja, mogli bi u upravi i da postave pitanje njegove smene. Za sada je prednost Trabzona itekako dostižna, ali ako bi ona bila veća od četiri boda, to bi već bila drugačija situacija.

Galatasaraj: Trijumf u Moskvi kao podsticaj za uspeh u derbiju

”Lavovi” iz Istanbula su u mnogo boljoj formi od svog rivala, mada oni u Evropi igraju u slabijem takmičenju. Galata je kao vicešampion Turske imala šansu da se kroz kvalifikacije domogne elitnog takmičenja, ali ih je već na startu izbacio holandski PSV. Kasnije su morali preko škotskog Sent Džonsona i danskog Randersa da izbore plasman u Ligu Evrope. Grupa im je, maltene, kao u Ligi šampiona. Tu su italijanski Lacio, ruska Lokomotiva i francuski Marsej. Teško da je moglo teže. Ipak, njihov učinak je sasvim zadovoljavajući. Pobedili su Lacio sa 1:0 u Istanbulu, remizirali sa Marsejom u najvećoj francuskoj luci, a pre par dana slavili su u Moskvi minimalnim rezultatom protiv Lokomotive. Sa dva data gola već imaju sedam bodova, a to je zasluga odlične odbrane koja nije primila gol za 270 minuta igre.

Što se učinka u turskoj Superligi tiče, izabranici Fatiha Terima su i tu znatno popravili formu u odnosu na start sezone. Posle dve uvodne pobede usledio je niz od četiri kola u kojima nisu osetili slast trijumfa, a dva puta su remizirali i doživeli dva poraza. Izgubili su od dve,realno, slavbije ekipe, Alanijaspora na svom terenu i ubedljivo na gostovanju Kajzeriju. Kasnije su se popravili i sada, kao i Bešiktaš, Galata ima 17 bodova na kontu i blizu je vrha tabele. Trenutno su u seriji od tri uzastopne pobede, slavili su protiv Gectepea, Rizespora i Konjaspora.

Ono što ne ide na ruku Galatasaraju je činjenica da gostujuća ekipa, u okršajima ova dva tima, retko pobeđuje. Na osam poslednjih duela nema nijedne pobede gostujuće ekipe, a čak na sedam gosti nisu dali ni gol. Sedam pobeda domaćeg tima, i samo jedan remi, u poslednje četiri godine, deluju dosta upozoravajuće pred ovaj meč, mada se obe ekipe nalaze u evropskom delu Istanbula.

Naš predlog:

Moramo se uzdati u tradiciju, ma koliko ona malo značila kada su u pitanju gradski derbiji. Mada su ekipe iz istog grada, očigledno je da domaći teren predstavlja veliku prednost. Galata je na ovom stadionu poslednji put slavila pre skoro sedam godina, u sezoni 2014/15, kada su golovima Mela i Jilmaza pobedila sa 2:0. S druge strane istanbulski ”Orlovi” pobedili su Galatu na svom stadionu na poslednja četiri duela. Kvota za jedinicu u kladionici Mozzart iznosi 2.50, remi je 3.35, a dvojka 2.80. Naš predlog je pobeda domaćina sa koeficijentom 2.50, a možete pokušati i sa igrom domaćin daje dva gola. U kladionici Mozzart kvota za T12+ iznosi 2.10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.