Tip dana košarka: Monako – Crvena zvezda: Okršaj crnogorskih trenera u Monaku, ko će odneti plen?

I ove sedmice evroligaši rade ”duplu” smenu. Opet su na programu dva kola elitnog košarkaškog takmičenja, a jedinog predstavnika Regiona, beogradsku Crvenu zvezdu, očekuju dva teška gostovanja, prvo kod Monaka, a onda i u Milanu. Jedna pobeda, u te dve utakmice, bila bi puna kapa. Utakmica u Monaku igra se u utorak u 19 časova.

Monako: Mitrovićev tim u seriji od tri uzastopna neuspeha

Osvajanjem Evrokupa od stare ekipe Monaka prošle sezone, Francuska je dobila dva tima u Evroligi. to i jeste bio plan Đordija Bartomeua, ali je on više računao na neki klub iz Pariza, nego na ovaj iz Monte Karla. Tvorac uspeha ekipe iz Kneževine je crnogorski stručnjak Zvijezdan Mitrović. On je uspeo da dođe do evropskog trofeja sa jednim timom poprilično tankog kvaliteta, ali dosta uravnoteženim. Najveći problem imali su protiv podgoričke Budućnosti u četvrtfinalu, pošto su okrenuli prednost rivala. Budućnost je slavila u Monte Karlu, ali je morala da kao domaćin igra u Ljubljani, to je Monako iskoristio i izjednačio. Onda su u polufinalu dobili Gran Kanariju, pa u finalu Uniks, sa kojim su sada zajedno u Evroligi.

Početak debitantskog nastupa u elitnom takmičenju bio je odličan. Monako je pobedio Panatinaikos na svom parketu, a onda još jednom bio bolji od Uniksa na strani. Sa skorom 2:0 otišli su u Madrid, tamo su loše počeli, a onda zapretili velikom rivalu. Na kraju, ipak pobeda Madriđana i prvi poraz Monaka. Usledio je prvi poraz na svom parketu, bolja je bila Barselona, a onda i neuspeh u Vitoriji od Baskojine. Posle tri uzastopna poraza, od tri španske ekipe, Monako dočekuje Crvenu zvezdu u meču u kome, po prvi put u sezoni, ima imperativ pobede.

Letos je bilo dosta promena u ovom timu. Jasno je bilo Zvijezdanu Mitroviću da onaj sastav iz Evrokupa ne može ravnopravno da se nosi sa alama iz Evrolige. Neki igrači su otišli, poput Matijasa Lesora, jedne od udarnih igala u prethodnoj sezoni, ali je Monako doveo i odgovarajuća pojačanja. Radi se napadački potentnoj ekipi i nema sumnje da će Majk Džejms biti glavno napadačko oružje košarkaša Monaka, mada nije prošao veći deo priprema sa ekipom. Ovaj košarkaš je u dresu moskovskog CSKA postizao skoro 20 poena prosečno po meču, a poslednjih par meseci prethodne sezone proveo je u NBA ligi, u ekipi Netsa. Velliko iznenađenje bio je njegov dolazak u Monako, a za devet meseci ugovora inkasiraće 1,4 miliona evra.

 Domaćina na raspolaganju ima još 15 odličnih igrača, kombinaciju Majka Džejmsa i Lea Vestermana na mestu plejmejkera, a na spoljnim pozicijama od prošle sezone zadržanog odličnog Roba Greja, kao i pridodanog srpskog internacionalca Danila Andjušića, na unutrašnjim pozicijama tu su Vil Tomas, ali na pripremnim mečevima su dobre role imali i Brok Motum, i na centru, Donatas Motijunas i Donta Hol, respektabilan kadar su, kako nam se čini, posložili su vodeći ljudi u Monaku.

Imamo jedan zanimljiv podatak. U prva dva meča u Evroligi Majk Džejms nije bio najefikasniji u Monaku, to su bili Anđušić protiv Panatinaikosa i Donta Hol protiv Uniksa, a tim iz Kneževine dobio je te mečeve. U naredna tri susreta američki bek je bio najefikasniji u svom timu, a Monako je izgubio od Reala, Barse i Baskonije. Možda je recept pustiti Džemjsa da ubaci njegovim dvadeset i kusur poena, a zadržati ostale.

Crvena zvezda: Opet problemi za Radonjića, sad je Kalinić povređen

Ne može se reći da je Zvezda loše odigrala na startu Evrolige, mada je broj poraza veći od broja pobeda. Razlozi za to postoje i sasvim su razumljivi. Težak raspored, veći broj gostovanja i, pre svega, ogromni kadrovski problemi. Podsetimo da na početku sezone Dejan Radonjić nije mogao da računa na Dejana Davidovca i Ognjena Dobrića, koji su roviti morali na parket, Maik Cirbes je dobio koronu, a nešto ozbiljniju povredu imao je Branko Lazić. Iz stroja je još na početku priprema ispao Aron Vajt, a u prvom meču Evrolige povredio se i Ostin Kolins. Osim Vajta, ostali su se vratili u tim, ali je pre sedam dana iz stroja ispao Nikola Ivanović zbog virusa, a u Baru, u pobedi nad Mornarom, povredio se Nikola Kalinić, istiski vođa ove generacije, bar na početku sezone.

Osim teških mečeva u Evroligi, Zvezfda je imala i paklen raspored na startu ABA lige, pa su već morali da igraju protiv Budućnosti, Cedevita Olimpije, Igokee i Mornara. Doživeli su poraz u Laktašima, što jeste bilo iznenađenje u to trenutku. U elitnom takmičenju Zvezda je počela porazzom u Istanbulu, mada je bila blizu senzacije. To što nisu uspeli u Turskoj ostvarili su u Izraelu, odigravši najbolju utakmicu u dosadašnjem toku sezone i pobedivši Makabi. Usledio je trijumf nad Žalgirisom u Beogradu, prvi pred navijačima još od marta 2020. godine, pa tesan poraz u Moskvi od CSKA. Sve je to bilo po planu, rekli bismo, do meča sa Albom, pre koga su u Zvezdi unapred upisali bodove. Berlinci su dokazali da su najnezgodniji rival za crveno-bele i po šesti put uzastopno slavili protiv beogradskog tima, mada su glavni grad Srbije došli oslabljeni.

Taj meč sa Albom ogolio je i dosta problema u ovoj ekipi Zvezde, Uglavnom, problem je nedostatak igrača koji uvek ima poene u ruka.a Ranije je to bio Bili Beron, prošle sezone Džordan Lojd, a sada Zvezda nema takvom strelca. Jeste ovo ratnička ekipe u kojoj uvek neko može da iskoči košgeterskim učinkom, činili su to Kalinić, Volters, Dobrić, Mitrović, a u poslednjim mečevima i Ognjen Kuzmić, ali u evroligi morate da imate košarkaša koji uvek može do 20 poena, čak i kada ekipi ne ide.

Ovo će biti naporna sedmica za Zvezdu, ali koja nije od sredine septembra? Očekuju ih dva teška gostovanja u samo tri dana. Posle Monaka putuju u Milano, kod ekipe koja je igrala Fajnal-for, ali koju su dobijali sva četiri puta na njihovom parketu do sada. Nakon toga sledi duel sa Megom, pa stiže Panatinaikos. Jedna pobeda u naredne dve utakmice bila bi odličan rezultat za crven-bele, ali ako se ukaže šansa, zašto ne dobiti obe? Problema ima, Nikola Ivanović je van stroja, a videće se da li Nikola Kalinić može na parket posle povrede zadobijene u barskoj Topolici.

Naš predlog:

Da je Zvezda dobila Albu, mogla je potpuno rasterećeno da ode na mini turneju po Evropi. Ovako, poraz protiv Berlinaca moraće negde da se nadoknadi, a najbolje bi bilo odmah u Monte Karlu. Međutim, Monako je u seriji od tri poraza, imali su težak raspored i nošeni podrškom sa tribina, realno su favoriti u duelu sa Zvezdom. Možda je njihov imperativ pobede šansa za Beograđane, a ako bi Zvezda ponovila izdanje iz Tel Aviva, trijumf neće biti daleko. Monako ima najmanju halu, koja je nazvana po nekadašnjem atletičaru Gastonu Medecinu. Kapacitet je oko 3000 mesta, ali je malo renovirana i dobila je dozvolu da se igraju mečevi Evrolige, a setimo se kakvih je problema imala Budućnost, kada je igrala Evroligu, sa kapacitetom Morače. Za trijumf Monaka kvota u kladionici Meridianbet je 1.44, dok je pobeda Zvezde procenjena koeficijentom 2.80. Granica za ukupan broj poena je na 147,5, a naš predlog je više od tog broja, sa koeficijentom 1.87. Kada je na parketu Majk Džejms uvek računajte na plus poene. Zvezdina igra bazira se na odbrani, to je jasno, ali smatramo da će domaćin nametnuti brzu košarku, pošto je to nejgova šansa, pa će u takvoj igri biti i više koševa. Drugi predlog su poeni domaćina, a smatramo da će Monako postići više od 76,5 poena, za pta je kvota u Meridianbet-u 1.87.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.