Tip dana košarka: Partizan – Turk Telekom: ”Poštari” iz Turske sledeći u Partizanovom pobedničkom nizu

U drugom kolu Evrolige Partizan dočekuje turskog predstavnika, ekipu Turk Telekoma. Oba tima startovali su pobedama, što daje dodatnu draž pred međusobni susret. Ovo će biti i debi Partizana na domaćem terenu u evropskom takmičenju od kada je na klupi Željko Obradović. Utakmica se, zbog zauzetosti Arene, igra u hali ”Aleksandar Nikolić” u sredu u 20.30.

Partizan: Partizan je još bez poraza u zvaničnom meču, ali dolaze sve teži rivali

Mora se priznati da su crno-beli bili malo i miljenici sreće kada je raspored na startu sezone u pitanju. U regionalnom takmičenju imali su tri gostovanja, sva tri u Hrvatskoj, kod Zadra, Splita i Cibone, do su na domaćem parketu igrali sa Studentskim Centrom i Krkom. Realno, osim možda Cibone, sve ostale ekipe znatno su ispod kvaliteta i renomea Partizana, posebno u ovom trenutku kada su crno-beli na putu povratka. Nešto lakši raspored bio je dobar iz prostog razloga što je Partizan promenio skoro ceo tim, pa je novim igračima potrebno vreme, ali i utakmice, da bi se uigrali. To se najboje radi ovako, pobedama protiv rivala koji nisu iz kategorije najopasnijih. Čini nam se da iz meča u meč ”Valjak” izgleda sve bolje. U prvom meču, u Zadru, bilo je malo problema, ali kako sezona odmiče, sve funkcioniše mnogo bolje. Po rečima sportskog direktora Zorana Savića Partizan još traga za igračem na poziciji pet, i to bi bio roster koji treba da napadne plasman u Evroligu, da li kroz Evrokup ili ABA liga, svejedno.

U prošlom kolu regionalnog takmilenja Partizan je deklasirao Krku na svom parketu uz, na momente, egzibicionu igru. Najbolju partiju od starta sezone odigrao je izraelski plejmejker Jam Madar, koji je proglašen i za igrača utakmice. Standardno su dobri bili Zek Ledej i Kevin Panter, a velike mogućnosti nagovestio je Rodions Kuruc, Letonac koji je propustio start sezone zbog koronavirusa. U timu nije bilo lakše povređenih Radeta Zagorca i Uroša Trifunovića, ali se njihov povrata očekuje već u duelu sa Turk Telekomom.

U prvom kolu Evrokupa Partizan je putovao na sever Nemačke, gde ga je u najvećoj luci u ovoj zemlji sačekao Hamburg. Prvo poluvreme Partizan je odigrao sjajno, šuterski je bilo skoro perfektno, pa su Beograđani na poluvremenu već imali 21 poen prednosti. Razlika je u trećem periodu bila i svih 28 koševa, ali su onda sudije pustili domaće da igraju rukometnu odbranu, Partizan se nije snašao u takvoj igri, gubio je mnogo lopti, Madar posebno, pa je u poslednjoj četvrtini razlika bila i jednocifrena. Na kraju je Partizan ubacio čak 106 poena, što se nikad nije dogodilo od kada igraju Evrokup. Ta pobeda, ostvarena na strani, nagoveštava velike ambicije tima koji vodi Željko Obradović, a pošto će u nokaut fazu čak osam timova, od deset u grupi, skoro je sigurno da će Partizan biti među njima.

Turk Telekom: Ekipa koja je u senci istanbulskih velikana, ali uvek u vrhu turske košarke

Turk Telekom je formiran relativno skor, 1991. godine, i postoji kao sekcija u okviru sportskog društva Turk Telekoma (Turk Telekom Youth and Sports Club), jedne od vodećih kompanija u Turskoj na polju telekomunikacija. Od samog početka, imajući iza sebe jaku državnu kompaniju, Turk Telekom je igrao bitnu ulogu u turkoj košarkaškoj ligi tokom devedesetih, došli su do finala plej ofa u sezoni 1996/1997, a pored ovog imaju još jedno finale u sezoni 2007/2008. Posle turbulentnog perioda  bez većih uspeha između 2010. i 2018. godine, Turk Telekom se pod vođstvom  trenera Buraka Gorena polako vraća na staze stare slave. Podsetimo, Turk Telekom je 2016. godine ispao iz prve lige, da bi se vratio 2018. godine.

Od kada je na klupi Burak Goren igrali su četvrfinale turske lige i dva puta su ispadali u polufinalu turskog košarkaškog kupa, 2019. i 2020. godine. Goren je školski primer kako se trenerska karijera gradi ne preskačujući stepenice, bio je prvo trener mlađih kategorija, pa radio u nižim turskim ligama, da bi onda stupio na veliku scenu.

Turk Telekom je ipak klub sa srednjim budžetom, i oni moraju da žive sa tim da igrači kod njih dolaze da se afirmišu, ili ožive karijeru. Posebno se ističe primer Mustafe Fola, koji je pre Turk Telekoma imao mnogo problema sa povredama kroz karijeru, da bi posle Turk Telekoma igrao Evroligu, prvo za Asvel, a sada za Olimpijakos. Sem Deker se posle neuspešne sezone u Lokomotivi Kuban vratio u formu i sada je u Nba ligi, a Kajl Vilčer se mučio da pokaže svoju pravu vrednost, sve dok nije stigao kod Buraka Gorena.

I sada ima igrača na novom početku. Dadžuana Džonsona je posle solidne sezone u Evroligi Bajern hteo da zadrži, ali otvorio se pojavila mogućnost da Turk Telekom reaguje, i oni su tu šansu iskoristili. Dvojac koji je stigao iz Olimpijakosa nije najbolje snašao u Atini, to su Oktavijus Elis i Aron Harison, a u Turk Telekom veruju da su oni kadri za velika dela. Meksikanac Aleks Perez je pokazivao dovoljno u Bahčešehiru da bi ga angažovao jedan Fenerbahče,  a peti stranac je Amerikanac Obri Dokins. Vredi istaći da su u Turk Telekom napravili potez vredan hvale, produžili su ugovor sa Kanađaninom Tajlerom Enisom, posle strašne povrede i kidanja Ahilove tetive u novembru prošle godine.

Dakle, Turk Telekom je uspeo da formira ekipu sa zvučnim imenima, neki od ovih igrača bi mogli, a neki su i igrali,  sasvim uspešno i na evroligaškom nivou. Njihovu petorku stranaca čine Meksikanac Aleks Perez na poziciji plejmejkera, centarski par čine Oktavijus Elis iz Olimpijakosa i Džadžuan Džonson koji je nakon solidne prošle sezone u Bajernu iz Minhena rešio da sreću potraži u Ankari,  a spoljne pozicije upotpunjuju Obri Dokins i Aron Harison. Sve u svemu respektabilna petorka, sposobna da pravi probleme svima u Evrokupu. Startovali su pobedom nad francuskom ekipom Levaloa rezultatom 73:65, uz 18 poena Pereza i 12 Elisa.

Naš predlog:

Čini nam se da obe ekipe neće imati problema da se nađu u nokaut fazi, samo je pitanje sa koje pozicije će to biti. Partizan bi, po svemu viđenom, trebalo da ima prednost, ali nikako se ne sme potceniti Turk Telekom, pogotovo kada bude igrao na svom parketu u Ankara areni. Zanimljivo je da je nekada velika zvezda ovok kluba bio bivši Partizanom bek šuter Miroslav Radošević, ali tada turska košarkaška liga još nije imala ovakvu jačinu. Po kladionicama Partizan je veliki favorit. U Meridianbet-u jedinica je 1.17, a dvojka čak 4.90. Granica za ukupan broj koševa je na 150,5 i mi smatramo da će je ove dve ekipe prebaciti. Za plus poena ukupno u kladionici Meridianbet kvota je 1.87. Drugi predlog je plus poena na Partiza, a granica je na 80,5 sa koeficijentom 1.85 za plus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.