Tip dana: Levante – Atletiko Madrid: Simeone pred zidom, pobeda u Valensiji je imperativ

Šampion Španije je daleko od izdanja kakva su se očekivala. Uzimajući u obzir sve probleme koje su imali Real i Barselona, mnogi su bili skloni tvrdnji da će se Atletiko prošetati do još jedne titule, ali to sada nimalo ne liči na šetnju, već na uspon na glečer, usred zime. Gostovanje u Valensiji biće sve, samo ne lako, ako je domaćin na začelju tabele bez pobede u prvih deset kola.

Levante: Kada do sada nisu pobedili, kako očekivati da na pleća bace šampiona

Ekipa Levantea je, od kada je postala prvoligaš, konstantno u senci poznatije Valensije. Imali su oni svojih dobrih nastupa od sezone 2004/05, kada su ušli u elitu. U prvih par sezona šetali su se između Segunde i Primere, a od 2011. su konstantno među prvoligašima.

Ova sezona nije započela dobro, a ni sada, posle nešto manje od trećine prvenstva, ništa ne sluti na dobro. Istina, na početku su imali samo jedan poraz u prvih pet kola, ali su zato na ostala četiri meča remizirali, sa ta četiri boda i nisu bila neki posebno bogat plen. Da može mnogo gore od toga, fudbaleri Levantea su svojim navijačima pokazali u sledećih pet kola, u kojima su izgubili četiri puta, a bod osvojili igrajući bez golova protiv Hetafea na svom terenu.

Ne može se reći da im je raspored bio saveznik. U prvih deset kola Levante je morao da se sudari i sa Realom, Barselonom, Seviljom, Sosijedadom, a sada i sa Atletikom iz Madrida. Sezonu je klupi počeo Pako Lopez, a njega je pre desetak dana zamenio Havijer Pereira. Radi se o dvojici stručnjaka koji su ista generacija, Pereira je stariji samo šest meseci, a promena se videla utoliko što je već na prvom meču Levante prekinuo niz od tri poraza. U tom remiju sa Hetafeom, kada je debitovao Pereira, nisu prekinuli drugi crni niz, onaj bez postignutog gola, pa Levante nije zatresao mrežu rivala na više od 400 minuta igre.

Potpuno neočekivano, gledajući taj niz, Levante je na gostovanju u Sevilji postigao tri gola. Doduše dva su delo jednog čoveka, iskusnog vezste Hozea Luisa Moralesa, dok je treći pogodak postigao Gonzalo Melero. Ni tri gola nisu bila dovoljna da izbegnu poraz na Sančez Pishuanu, pa je Sevilja slavila sa 5:3. Posle gostovanja u Andaluziji čeka ih novi, još teži ispit. U Valensiju domali šampionska ekipa Atletika, mada su Madriđani daleko od forme koja ih je krasila prošle sezone. Levante nema izbora, mora da napadne renomiranog rivala i pokuša da osten neporažen. To uopšte neće biti lako, pa su mnogi skloni tvrdnji da se Levante treba više posvetiti narednim protivnicoma, pošto ih čekaju dueli sa Granadom i Alavesom, ekipama njihovog ranga.

Atletiko Madrid: Čudno je da je Atletiko toliko blizu vrha i pored mnogo izgubljenih bodova

La Liga je ove sezone najizjednačenija u poslednjih petnaestak godina. To se nekako poklapa sa vremenom koje su Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo proveli u Barseloni odnosno Realu. Bez njih dvojice, dva španska giganta nisu toliko dominantna, pa se šansa otvorila i za ostale tivome. Atletiko je to iskoristio prošle sezone i stigao do titule, mada je četa Dijega Simeonea i ranije, uz komplete Real i Barsu, uspevao da prvi prođe kroz cilj u La Ligi.

Baš zato se očekivalo da Atletiko, koji se dodatno pojačao povratkom Antoana Grizmana, prošetati do titule. Ipak, to se neće desiti. Sada i one ekipe iz donjeg dela tabele mogu iznenaditi ove najjače, i to se često dešavalo ove sezone. Tako je Atletiko izgubio na gostovanju kod Alavesa, primivši gol na početku meča, što je, ispostavilo se, bio i konačan rezultat. Imale su ”Jorgandžije” probleme i na mnogo drugih utakmica, ali su u sudijskoj nadoknadi izbegli poraz od Viljareala, a stigli do pobeda u duelima sa Espanjolom i Hetafeom u gostima. Već tada se videlo da Madriđani nisu dominantni na strani, a sve češće su kiksirali na svom Vanda Metropolitanu.

Retko se u ranijim sezonama dešavalo da Atletiko gubi bodove kao domaćin, osim kada mu u goste dolazi gradski rival Real ili Barselona. Sada su na svom terenu ostali bez pobede tri puta u šet odigranih mečeva. Po bod su odneli Viljareal, Bilbao i, pre par dana, lider Real Sosijedad. Dve od te tri utakmice završene su rezultatom 2:2, a to da Atletiko ne pobedi na svom stadionu kada postigne dva gola, e, to se tek nije dešavalo ranije.

NIšta sigurniji nisu ni u Ligi šampiona. Dva puta su već igrali na Vanda Metroplitanu, sa Portom 0:0, a izgubili su od Liverpula sa 3:2. Srećom, uspeli su da preokrenu u finišu na San Siru protiv Milana, pa su im šanse da odu u nokaut fazu i dalje solidne. Već kroz sedam dana idu na Enfild, na mesto gde su izbacili Liverpul pre godinu i po i sprečili ga da odbrani titulu prvaa Evrope. Bio je to jedan od poslednjih mečeva pred punim tribinama pre ”korona krize”.

Naš predlog:

Levante je prošle sezone slavio na Vanda Metropolitanu sa 2:0 i tada, na 14. kola pre kraja, izgledalo je da od titule za Atletiko nema ništa. Sigurno je da su ”Jorgandžije” to zapamtile timu iz Valensije, pogotovo jer su ostali bez pobede i u gostima, prošle jeseni bilo je 1:1 na stadionu Levantea. Pre prošle sezone Levante je samo jednom izbegao poraz u tri prethodna prvenstva, pa je tradicija ipak na strani Madriđana. Očekujemo da Atletiko pobedi u Valensiji i ne dozvoli Sosijedadu i Realu da mu odmaknu. Za dvojku se u kladionici Mozzart dobija koeficijent 1.65, a pored pobede gostiju smatramo da bi Atletiko mogao i da postigne bar dva gola. Koeficijent za T22+ je još bolji, i u kladionici Mozzart iznosi 1.80. Za one koji vole visoke kvote, možete probati prelaz x/2 sa kvotom 4.10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.