Tip dana košarka: Crvena zvezda – Mega Basket: Megini klinci računaju na Zvezdin umor

U poslednjoj utakmici 6. kola ABA lige sastaju se Crvena zvezda i Mega Basket. Aktuelni šampion regionalnog takmičenja posle pet utakmica ima četiri pobede i poraz, dok je Mega trenutno na skoru 2-3. Gosti se nadaju da bi mogli iskoristiti umor domaćina zbog napornog programa, pošto im je ovo četvrti meč u samo osam dana. Utakmica se igra u hali Aleksandar Nikolić u ponedeljak u 18 časova.

Crvena zvezda: Radonjićeva dilema, kako pobediti, a malo poštedeti nosioce igre?

Nisu crveno-beli imali uspešnu sedmicu u Evroligi. Dva puta su gostovali, u dva lepa grada, ali su se i iz Monte Karla i iz Milana, vratili praznih šaka. Šoping nije uspeo, pa posle sedam kola u elitnom takmičenju imaju dva pobede i pet poraza. Treba reći i da su čak pet puta gostovali, dok su na svom parketu dočekali samo Žalgiris i Albu.

No, sada ostavimo Evroligu na stranu, vreme je za regionalno takmičenje, od koga Zvezdi i zavisi igranje sa najboljim evropskim timovima. Mora se priznati da je Zvezda imala neverovatno težak raspored na startu sezone u ABA ligi. Već su igrali protiv Budućnosti, Cedevita Olimpije, Mornara i Igokee, pa im je od najjačih ekipa u ovom takmičenju ostalo još da igraju protiv večitog rivala Partizana. Reći će neko da je Zvezda podbacila na startu s obzirom da je izgubila u Laktašima od Igokee, ali se mora uzeti u obzir ogroman broj mečeva u ovom periodu i vrlo skraćeni roster, koji je zbog povreda i bolesti igrača, imao trener Dejan Radonjić.

Zvezda polako komletira redove, čeka se povratak plejmejkera Nikole Ivanovića, koji izlazi iz izolacije, dok će van straoja još biti teže povređeni Aron Vajt. Dobro je za Radonjića da su najbolji Zvezdini igrači, u vreme odsustva pomenute dvojice, bile njihove alternative, na pleju Amerikanac Volters, a na centru Ognjen Kuzmić, mada je Vajt više klrilni centar, ali je doveden da pojača igru u reketu. Problem je na drugoj strani, na spoljnim pozicijama, i to baš kod igrača od kojih se najviše očekivalo u aktuelnoj sezoni. Radi se o dvojcu Ognjen Dobrić- Dejan Davidovac, koji su odigrali ispod svojih mogućnosti, posebno to važi za ovog drugog. Ruku na srce, i njih dvojica su propustili veći deo pripremnog perioda, pa verovatno sporije ulaze u formu.

U prethodnoj utakmici ABA lige, u trijumfu u barskoj Topolici, Dobri je odigrao najbolji meč u sezoni i postigao je 22 poena. Pratio ga je Kuzmić sa 14, a dvocifren je bio još samo plejmejker Aleksa Uskoković. Što se tiče poslednjeg meča u Evroligi, koji su u Milanu izgubili već u prvoj četvrtini, na kraju su se učinkom izdvojili Mitrović i Dobrić. Ov o je, inače, bio prvi poraz Zvezde protiv Olimpije u Milanu, od kada se ove dve ekipe nadmeću u Evroligi.

Mega Basket: Mega nikad nije pobedila Zvezdu u ABA ligi, čak ni kada je bila mnogo jača nego sad

Ne odgovaraju crveno-beli Meginim klincima nikako, ali se mora reći da je nogo puta do sada u okršajima ova dva tima odlučivala jedna lopta. Nekako je na kraju taj šut ulazio, kada su crveno-beli imali poslednji napad, odnosno izlazio iz obruča kada je lopta na isteku meča bila u rukuma Meginih košarkaša. Kroz Meginu školu prošlo je mnogo igrača, neki od njih su odlični NBA i evroligaški košarkaši, ali ni oni nemaju pobedu nad Zvezdom.

U prvih pet kola nove sezone u regionalnom takmičenju Mega ima dve pobede i tri poraza. Opšti utisak je da su morali da imaju neku pobedu više, uzimajući u obzir raspored koji su imali na početku. Pobedili su Studentski Centar i Krku, posle produžetka, obe na svom parketu, a izgubili su posle dodatnih pet minuta u Zagrebu od Cibone, od Borca u Čačku i pre sedam dana u gradskom derbiju od FMP kao domaćini.

Trener Vlada Jovanović je ostao bez dve najveće uzdanice iz prošle sezone. Dvojica centara napustila su Megu. Marko Simonović je otišao u Čikago Bulse, ali se nije izborio za nastup u prvom timu, bar za sada, dok je Filip Petrušev, najbolji igrač ABA lige, postao član šampiona Evrope Anadolu Efesa, gde igra sa uspehom. Od košarke se oprostio Milenko Tepić, a otišli su i Jovan Novak i Dragan Milosavljević. Trebalo je sklopiti novi, još mlađi tim, a košarkaški talenti, srećom, nepresušan su izvor. Za sada je najviše pokazao gorostasni poljski centar Balzerovski, od koga se očekuje da bude novi biser iz škole Mege. Njegova sreća je da radi sa Vladom Jovanovićem, koji je ranije u Partizanu stvorio nekoliko centara svetske klase.

U prvim utakmicama pokazalo se da će nosioci igre biti Amerikanac Smit, iskusniji za sezonu, bivši Zvezdin krilni centar Boriša Simanić, odlični Matković, ali i Francuz Kazalon. Ovo bi trebalo da bude i sezona pune afirmacije mladog reprezentativca Nikole Jovića, koji bi trebalo vrlo brzo postane deo i A selekcije Srbije. Možda se više na startu očekivao od Luke Cerovine, koji je bolje igrao u finišu pročle sezone.

Dakle, ima Mega čime da se suprotstavi Zvezdi, treba računati i na motiv Simanića, ali teško će to uspevati da radi svih 40 minuta. Tako nešto se dešavalo i ranije, Mega je počinjala odlično, bila u vođstvu, ali je vremenom padala i na kraju, kao po pravilu, gubila neizvesne završnice.

Naš predlog:

Ovaj meč je veoma bitan za Dejana Radonjića, ne samo zbog pobede, već i povratka samopouzdanja tima posle dva bolna poraza u Evroligi. Krajem sedmice Beograd stiže grčki Panatinaikos, a taj duel crvno-beli bi morali da dobiju. Kvota na trijumf domaćina je niska, u kladionici Meridianbet iznosi 1.14, dok je pobeda Mege čak 5.40. Mogao bi ovo da bude efikasan meč, oba tima igraju dosta brzo, igrači se odlučuju na šuteve posle desetak sekundi, a forsira se i kontra napad, kako primarni, tako i sekundarni, kod oba trenera. Granica za ukupan broj poena je na 149,5, pa mislimo da bi mogla biti preskočena. Koeficijent za više poena ukupno u kladionici Meridianbet iznosi 1.89. Predložen je hendikep na domaćina koji iznosi 11,5 koševa, a verujemo da Mega, ako izgubi, neće sa tolikom razlikom. Za H2 u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.93.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.