Tip dana: RB Lajpcig – Dortmund: ”Milioneri” u Lajpcigu sa kopljem u leđima

Veliki derbi nemačke Bundeslige igra se u Lajpcigu. Domaći ”Bikovi” ugostiće Borusiju iz Dortmunda, tim koji im je uvek pravio velike probleme. Ovog puta gosti stižu u desetkovanom sastavu, posle teškog poraza u Ligi šampiona protiv Ajaksa na svom Signal Iduna parku. Lajpig je ostao neporažen protiv Pari Sen Žermena, ali je rekao zbogom nokaut fazi elitnog evropskog takmičenja. Utakmica u Saksoniji igra se u subotu u večernjem terminu, sa početkom od 18.30.

RB Lajpcig: Evropa prešla na drugi kolosek, sada stići bundesligaški voz sa bavarskim mašinovođom

Nije Lajpcig opravdao očekivanja u aktuelnoj sezoni, bar za sada. ”Bikovi” su doživeli velike promene tokom leta, a ona najveća odnosila se na odlazak trenera Julijana Nagelsmana u Bajern. Najtalentovaniji trener Evrope odveo je sa sobom i Marsela Sabicera i Dajoa Upamekana, čime je dosta oslabio svoj bivši tim. Ali, Bajern to već radi godinama, oslabi svoje najveće konkurente i zatim prigrabi sve trofeje. Radili su to sa Borusijom iz Dortmunda, a sada im je na tapetu Lajpcig.

No, nisu ni u Lajpcigu sedeli skršetnih ruku. Po našem skromnom mišljenju, imaju možda i najtalentovaniji tim u Evropi u ovom trenutku, a mogućnosti Sobolslaija, Olma, Mukijelea, Adamsa, Nkunkua, Haidare, Gvardiola i ostalih, ogu samo da se nagađaju. Pa šta onda nedostaje Lajpcigu da zapreti Bajernu? Pre svega trener. Njihov novi strateg je Džesi Marš, Amerikanac koji je vodio ispostavu Red Bula u MLS ligi, Njujork Red Bulse. Jednostavno, fudbal u Evropi i onaj ”preko bare”, nisu isti, a ponekad deluje da se ne radi i o istom sportu. Poznato je da Red Bul finasira dosta timova, širom sveta, ali je Lajpcig jedno vreme bio najuspešniji. Taj primat polako preuzima Salcburg, koji igra mnogo bolje u Ligi šampiona, a neprikosnoven je u domaćem prvenstvu već decenije. Ipak, nemaška i austrijska Bundeliga ne mogu se porediti.

Zanimljivo je da Lajpcig još nije pobedio u ovoj sezoni na strani, ne računajući DFB kup, kada su eliminisali dva tima iz nižih nemačkih liga. U Bundesligi su gostovali pet puta, na tri meča ostali su neporaženi, a dva puta su izgubili. Najbliži trijumfu bili su prošlse sedmice u Frankfurtu, ali su primili gol duboko u sudijskoj nadoknadi i meč je završen 1:1. Tako je Lajpcig još jednom ostao bez pobede u gradu na Majni, gde nikad nije slavio, od kada je ušao u nemačku elitu. Znatno u sigurniji na svom stadionu, pobedlili su četiri puta, a samo je Bajern odneo ceo plen sa Red Bul arene. Navijaćima sigurno ne prija pogledn na tabelu, na njjoj je Lajpcig na sedmom mestu, a ne sećamo se kad su bili tako nisko u ovih šest bundesligaških sezona. Bajern je već na deset bodova razlike, pa o ”salatari” ne treba ni da se mašta, ali bi plasman u još jednu Ligu šampiona morao da bude prioritet za ”Bikove”. Trenutno su od četvrtog mesta, koje drži Leverkuzen, udaljeni samo dva boda.

U sredu je Lajpcig ugostio Pari Sen Žermen u 4. kolu Lige šampiona. Odigrao je odlično i sasvim zasluženo stigao do boda, doduše sa bele tačke u poslednjem minutu. No, imali su ”Bikovi” prednost od 1:0 i jedanaesterac koji nije iskoristio Andre Silva već u 12. miinutu. Taj drugi, kod vođstva Pariižana od 2:1, realizovao je mađarski reprezentativac Dominik Soboslai u 92. minutu. Posle četiri kola Lajpcig je došao do prvog boda u grupi, i već sada ostao bez šansi da igra u osmini finala. Ostaje nada da mogu do trećeg mesta i evropskog proleća u Ligi Evrope, a za to im je potreban trijumf u Brižu. Moraće još da čekaju na neko novo polufinale ovog takmičenja, a jedino do sada izgubili su baš od Pari Sen Žermena prošlog leta u Lisabonu.

Protiv Dortmunda, koji je veliki dužnik Lajpciga, neće igrati Orban, koji se povredio protiv PSŽ-a, i Klosterman, a neizvesna je situacija sa Haltenbergom. Ipak, Marš ima toliko dobrih igrača na raspolaganju, da to ne predstavlja ozbiljniji problem. Borusija je prošle sezone nanela tri poraza Lajpcigu, dva u Bundesligi i onaj najbolniji u finalu Kupa. Ta utakmica sprečila je ”Bikove” da dođu do svog prvog pehara u svojoj kratkoj istoriji.

Dortmund: Marko Roze je na velikim mukama, pauza stiže kao spas

Uzimajući u obzir šta se sve dešavalo i dešava u ekipi Borusije, njihov zaostatak od jednog boda za Bajernom je sjajan rezultat. ”Milioneri” se susreću sa mnogo kadrovskih problema, pa trener Marko Roze nikad ne zna na koga će moći da računa, a na koga ne. Naravno, ekipa iz Dormunda ima odličan roster, ali kada vam iz stroja ispadne Erling Haland, najbolji strelac i igrač, onda za njega zamenu, jednostavno, nemate. Marko Roze se sa Dortmundom dogovorio još na sredini prošle sezone, kada je Lusijan Favr dobio otkaz. Ostao je do kraja sezone u Menhengladbahu, ali da su u Dortmundu znali da će mladi stručnjak Edin Terzić uspeti da izbori Ligu šampiona, a pritom osvoji i DFB kup, sumnjamo da bi tražili trenera van Dortmunda. Ali, reč je reč, pa se na Signal Iduna park preselio Marko Roze.

Borusija je u prvih deset kola pobedila osam puta, dok je na dva meča poražena. Izgubili su na gostovanjima kod Frajburga i imenjaka u Menhengladbahu, pa sa 24 boda zauzimaju drugo mesto. Bilo bi sjajno kad bi zadržali minimalni zaostatak za Bavarcima, pa da u prvenstvenoj pauzi malo vidaju rane i komletiraju sastav za finiš jesenje sezone. Pored sjajnog norveškog centarfora van stroja su i Emre Džan, Daud, Gerero, Reina, Šmelcer, Volf i Šulc, i teško da će neko od njih zaigrati u Lajpcigu.

Za razliku od Bundeslige gde ih česti izostanci nisu preskupo koštali, izuzev meča u Menhengladbahu, u Ligi šampiona su doživeli dva uzastipna poraza od Ajaksa. ”kopljanici” su ih ubedljivo dobili u Amsterdamu pre dve sedmice, da bi onda slavili i u Dortmundu pre nekoliko dana. Taj poraz došao je uz splet okonosti koje nisu išle na ruku Dortmundu. Poveli su ‘Milioneri” golom Marka Rojsa pred kraj prvog poluvremena, ali su tada već igrali sa desetoricom jer je Humles dobio crveni karton. Držali su minimalnu prednost sve do 72. minuta kada je kapiten srpske reprezentacije Dušan Tadić izjednačio, da bi do kraja mrežu Kobela pogađali i Aler i Klasen. I pored ta dva poraza Dortmund ima odlične izglede da se nađe u nokaut fazi sa drugog mesta u grupi. Pobedili su Bešiktaš u Istanbulu i Spoerting u Dortmundu i presudan meč igraće u Lisabnu protiv šampiona Portugalije.

Posle Bajerna, Dortmund je najefikasniji tim Bundeslige, dali su 27 golova na deset utakmica, ali treba reći da je Erling Haland postigao tačno trećinu, devt golova, mada je propustio četiri meča. Ispada da je Norvežanin dao devet golova na samo pšest utakmica, što je gol i po po meču. Njegov ukupan prosek je gol po utakmici, pa u Nemačkoj sada igraju dvojica neverovatnih strelaca koji obaraju sve rekorde. Robert Levandovski karijru polako privodi kraju, dok se mogućnosti Erlinga Halanda, ako ostane u Bundesligi, ne mogu ni naslutiti. Za ovu dvojicu fudbalera zajedničko je i to da su vodili navalu Borusije.

Borusija ne igra tako dobro u gostima u ovom prvenstvu, oba meča je i dživela na strani, a dodajmo i onaj poraz u Amsterdamu. Zato su prvi meč u Dortmundu izgubili tek u sredu od Ajaksa, pa tako ranjeni, sa kopljem u leđima, idu u Lajpcig bar po bod, ako ne mogu do sva tri.

Naš predlog:

Neverovatno je kako je Dortmund lako izlazio na kraj sa Lajpcigom u prethodnim sezonama. Na deset odigranih mečeva u Bundesligi ”Milioneri” su slavili pest puta, dva meča završena su bez pobednika, a ”Bikovi” su dobili dve utakmice, obe u prva tri odmeravanja snaga. Dakle, Lajpcig nije slavio na prethodnih osam duela, uključujući i finale Kupa od prošle godine. Na tri poslednja meča Dortmund je Lajpcigu dao čak 10 golova. U kladionici Mozzart favorit je domaćin. Za jedinicu se dobija kvota 2.05, za nerešen rezultat koeficijent je 3.60, a pobeda Dortmunda 3.80, sve je to zbog neigranja Halanda. Zato je teško pogoditi i broj golova. Sa Norvežaninom u timu ovo bi lako otišlo na 4+, ali je sada to pitanje. Moguće je da će Roze malo zatvoriti prilaze svom golu i igrati na kontranapade. Po nama, Lajpcig je u boljoj formi i predlažemo da odigrate na njihovu pobedu, za keca dobijate 2.05 koeficijent u Mozzart-u, a ako volite jače kvote, slobodno kombinujte duplu šansu sa umerenim brojem pogodaka. Za tip 1x,2-3 u kladionici Mozzart kvota je 2.75.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.