Tip dana košarka: MoraBank Andora – Partizan: Kneževina kao prolazna stanica do ”večitog derbija”

Partizan je jedini tim u Evropi koji još nije doživeo poraz na nekom zvaničnom meču u aktuelnoj košarkaškoj sezoni. U ABA ligi crno-beli imaju skor 7-0, dok su u Evrokupu dobili prva tri meča. Sada ih očekuje četvrti, drugi na strani, a rival je BC Andora, tim iz španske ACB lige. Utakmica se igra u sredu u 20 časova.

BC Andora: Start Evrokupa bio je sasvim solidan, kvalitet će se videti protiv Beograđana

Jedan od najvećih problema Partizana pred gostovanje ekipi Andore je dugo putovanje do španskog predstavnika u Evrokupu. Ekspedicija Partizana će promeniti dva avionska leta, i plus autobus, da bi izašli na megdan rivalu. Andora se računa kao španski predstavnik u Evrokupu, ali oni dolaze iz Andora la Velje, prestonice malene države Andore, koja se nalazi visoko u Pirinejima. Andora la Velja je najviši evropski glavni grad i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.023 metara, ujedno je jedan od vodećih zimovališta u tom delu Evrope. Upravo je ta nadmorska visina i naporan put za rivala, još nešto na šta računaju u redovima Andore kao svoju prednost.

Andora je već petu sezonu stabilni učesnik Evrokupa, najveći uspeh su imali u sezoni 2018/2019 kada su ušli u polufinale Evrokupa. Zajednički imenitelj za sve te sezone u Evrokupu je češki reprezentativac David Jelinek, koji je u klubu od 2016. godine. Trener Partizana Željko Obradović je pravilno uočio da ekipa Andore voli da igra u tranziciji, pokušavaju da reše napad što pre, pogotovo ako imaju igrača viška u kontri. Bekovi od kojih sve počinje u Andori su bivši igrač Partizana Kodi Miler Mekintajer i Klevin Hana, koji je 2019. godine potpisao trogodišnji ugovor sa timom iz Andore.

Posle Milera Mekintajera koji ima 15,3 poena u proseku u Evrokupu, i Hane koji ima 12 poena u proseku u evropskom takmičenju, treće ime je još jedan igrač spoljne linije, Amerikanac Dru Kraford. Mora se reći da je Kraford ipak podbacio u dosadašnjem delu španske lige gde ima samo 6,2 poena u proseku na 9 utakmica. U Evrokupu je to bolje, ima 11,7 poena na 3 meča. Doveli su i Izraelca Gala Mekela početkom oktobra, da bi se on povredio petnaestak dana kasnije. Ima povredu mišića, rok oporavka mu je procenjen na mesec dana. Pozicije krilnog centra drže pojačanje iz Asvela Francuz Amine Noua i Amerikanac Konor Morgan. Na poziciji centra su Senegalac Musa Dijanj i igrač iz Sijera Leonea Babatunde Olumujiva. Jasno je da je jači deo tima Andore spoljna linija, gde se najviše računa na Milera Mekintajera, Hanu, Jelineka i Kraforda.

Andoru sa klupe već četvru sezonu predvodi Ibon Navaro, najviše uznemirenja u redovima tima iz Andore ovi dana je izazvala vest da je upravo Navaro glavni kandidat da zameni Žana Tabaka u Burgosu. Navaro je demantovao da će napustiti klupu Andore, i da ima važeći ugovor sa klubom do kraja ove sezone. U prva tri kola Evrokupa Andora je izgubila od Lokomotive u Kubanju, te pobedila Trento na svom parketu i Hamburg u gostima.

Partizan: Teško gostovanje i naporan put nisu trebali crno-belim pred prvi okršaj sa Zvezdom

Za sada sve ide po planu kada je Partizan u pitanju. Nešto lakši raspored na startu ABA lige crno-beli su iskoristili da se izdvoje na vrhu kao jedini tim sa svim pobedama. Zvezda je već izgubila u Laktašima, Budućnost od Zvezde i Mege, a ni Cedevita Olimpija se nije preterano napobeđivala. Teški okršaji timu koji predvodi Željko Obradović tek predstoje. Već u nedelju na programu je ”večiti derbi”, a domaćin će biti Zvezda, što znači da će se igrati pred njenim navijačima. U drugom delu sezone Partizanu ostaju i mečevi sa Podgoričanima, Ljubljančanima, Igokeom, Megom, Mornarom…

I u Evrokupu je sve na svom mestu. Posle sigurne pobede u Hamburgu i ubedljivog trijumfa nad ”Poštarima” iz Turk Telekoma, Partizan je dobio triler protiv Huventuda u hali ”Aleksandar Nikolić”. Bio je to meč koji je u svemu prevazišao takmičenje u kom nastupaju dva bivša evropska prvaka. Dobio je Partizan, zahvaljujući neverovatnom Kevinu Panteru, ali da su slavili i gosti iz Badalone, ne bi bilo nezasluženo. Rekli bismo da je čak Partizan ”ukrao” pobedu Kataloncima, baš onako kako su to oni uradili prošle sezone u prvom kolu Evrokupa na svom terenu, kada Beograđanima nije bilo dovoljno ni 15 poena prednosti. Taj meč kao da je uneo nemir u tim koji je tada predvodio Vlado Šćepanović, i znamo kako se na kraju sve završilo.

Jedini tim koji još nije izgubio zvanični meč, gledajući sva takmičenja u Evropi, je Partizan. To bi moglo da bude i malo opterećenje za mladi tim crno-belih, pogotovo ako ”neokrnjeni” uđu u duel sa Zvezdom. Ma koliko Partizan igrao dobro, vide se i brojne slabosti, što će vreme (čitaj trener Obradović) već ispraviti. Huventud je bio najjači rival od početka sezone i jasno je bilo vidljivo da Partizan nekad nema rešenje za iskusnog Antu Tomića. Nedostatak prave petice biće primetan i dalje, Zek Ledej igra fantastično, ali je on krlini centar, a Balša Koprivica je još premlad za teško breme koje nosi. Pojavila se informacija da je Partizan zainteresovan za Hasana Martina, bivšeg igrača Budućnosti, a sada Olimpijakosa. Radi se o brzom i skočnom centru, baš onakvom kakvog Obradović voli da ima u timu, ali se i ranije špekulisalo sa brojnim imenima, pa od velike većine nije bilo ništa.

Protiv FMP-a u subotu Partizan je odigrao odlično prvo i jako slabo drugo poluvreme. Te oscilacije mora da izbegne u Andori, a posebno protiv Zvezde, ukoliko želi da prišije još dve pobede, kao insignije, na svoj dres. Dobra vest je da se oporavio Alen Smailagić, koji je imao stomačni virus, i da se i on našao u avionu za Andoru. Istaknimo sve bolju igru Alekse Avramovića, njegova agresivnost donela je masu lakih poena za Partizan u prethodnim mečevima, ali i nešto slabija izdanja Jama Madara, mladog Izraelca projektovanog da bude prvi plej. Sve više se iskazuje i Letonac Kuruc, koji nije slučajno bio u NBA ligi, samo što izgleda ima kratak fitilj i lako bi mogao da eksplodira u nekom napetom meču. Da, mislimo na okršaj sa Zvezdom.

Naš predlog:

Nema nikakve sumnje da će i Andora i Partizan izboriti plasman u nokaut fazu Evrokupa. Sistem je promenjen, od deset ekipa iz grupe čak osam će ići dalje, a tek tada nastaje pakao. Možda ovo nije idealan sistem takmičenja, pogotovo za timove koji žele da osvoje Evrokup, pošto ih jedno slabo veče može ostaviti bez trofeja i šanse da igraju Evrokup. Među tim ekipama je i Partizan, kao i Virtus, Lokomotiva, Valensija i Huventud. Poraz u meču kao što je ovaj, nije tragičan ni za Andoru ni za Partizan, ali bi pobeda mnogo značila i jednima i drugima. Kladionica Meridianbet smatra da je Partizan favorit. Za pobedu domaćina kvota u Meridianbet-u je 2.11, dok je trijumf Partizana procenjen koeficijentom 1.70. Zapazili smo da i Andora daje dosta poena, njihova igra je takva da ima puno kontranapada i šuteva za tri poena, a svi se sećamo načina na koji je igrao Kodi Miler Mekintajer. Naš predlog je ukupno više poena od predložene granice, a ona u kladionici Meridianbet iznosi 153,5 poena. Za + poena kvota je 1.88. Drugi predlog su + poeni na Partizan, granica je 77,5, a koeficijent za više od tog broja iznosi 1.85 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.