Tip dana košarka: Crvena zvezda – Asvel: Najprijatnije iznenađenje Evrolige dolazi u Beograd, da li Zvezda može da im stane na put?

U 9. kolu Evrolige u Beogradu se sastaju Crvena zvezda i Asvel. Ekipa Dejana Radonjića ima 3 pobede i 5 poraza u dosadašnjem delu elitnog takmičenja, dok se francuski predstavnik nalazi u gornjem delu tabele sa čak 6 pobeda i samo 2 poraza. Asvel ne samo da se može pohvaliti fantastičnim rezultatima, već u svom sastavu ima i najveće igračko otkrovenje u Evroligi ove sezone, radi se, naravno, o Eliju Okobu.  Utakmica se igra u hali ”Aleksandar Nikolić” u četvrtak sa početkom u 19 časova.

Crvena zvezda: Trijumf nad Panatinaikosom najava boljih dana

Crvena zvezda je pred duel sa Asvelom u Evroligi dobila veliko pojačanje, potpisao je nekadašnji reprezentativac Srbije Stefan Marković. Iz kluba stiže još jedna dobra vest, jer se Nikola Ivanović oporavio od koronavirusa i stavio na raspolaganje treneru Dejanu Radonjiću. Zvezdini redovi se polako kompletiraju i pojačavaju, a preostaje nam da vidimo i Amerikanca Erona Vajta na delu u Evroligi, nadamo se u skorijoj budućnosti. Srpski predstavnik u Evroligi dočekuje najpozitivnije iznenađenje u ovoj sezoni Evrolige, tim francuskog Asvela. Uspesi Asvela se ne mogu baš objasniti lakim rasporedom ili slučajem. Francuski tim je pobedio i aktuelnog prvaka Evrolige, tim Anadolu Efesa, kao i veoma jaki CSKA iz Moskve i zasluženo se nalazi među bolje plasiranim timovima Evrolige. Daleko od toga da Zvezda nema šanse u ovom meču, Asvel postiže 78 poena prosečno na odigranih 8 mečeva Evrolige, najbolji strelci su Eli Okobo sa 19,6, Kris Džouns 15,88 i Dejvid Lajti, koji ne dolazi u Beograd, sa 10 poena u proseku. Sa druge strane raspoloženom bekovskom dvojcu iz Asvela, Okobou i Džounsu, Zvezda mora da se suprostaviti snagom kolektiva. Najistaknutiji pojedinci redovima Zvezde u dosadašnjem delu sezone  u Evroligi  su Amerikanac Nejt Volters sa 13 poena ali i 4,4 asistencija u proseku, i bivši srpski reprezentativac Nikola Kalinić sa 11,4 poena u proseku, obojica su igrala na svim utakmicama Crvene zvezde ove sezone u Evroligi. Najveći teret na centarskim pozicijama nose Luka Mitrović i Ognjen Kuzmić, priželjkuje se sjajna forma iz drugog dela prošle sezone Ognjena Dobrića, solidniji učinak Dejana Davidovca, Marka Simonovića i Branka Lazića. Ostin Holins je protiv Panatinaikosa počeo da daje znakove života i u napadu, a nadovezao se sa dobrom partijom u Zadru. Svakako se mora uzeti u obzir da Crvena zvezda u nedelju ima zakazan večiti derbi sa Partizanom.

Asvel: Okobo blista, može li izgoreti u paklu ”Pionira’?

Asvel na početku sezone igra iznad svih očekivanja. Nalaze se u grupi timova koji imaju po 6 pobeda i 2 poraza. U toj elitnoj skupini se nalaze timovi Barselone, Reala, Makabija i Olimpijakosa, jedino Milano bolje rezultate i ima 7 pobeda i samo jedan poraz na svom saldu u tekućoj sezoni. Najveće zasluge za dosadašnje uspehe tima koji sa klupe vodi brat Tonija Parkera, Ti Džej Parker, pripisuju se tandemu bekova, Krisu Džounsu i pravoj košarkaškoj senzaciji, mladom Eliju Okobu. Ne može se reći da je ovako nešto bilo do tančina isplanirano u timu iz Vilerbana. Kris Džouns je došao iz Makabija, tamo nije zadovoljio, iako je prošle godine potpisao dvogodišnji ugovor ili tačnije 1+1 ugovor, druga godina nije aktivirana od strane prvaka Izraela. Eli Okobo je imao profesionalno iskustvo igranja košarke u Evropi, u Po Ortezu, da bi sa 20 godina otišao u najjaču košarkašku ligu na svetu u NBA. Finiks Sansi su draftovali Okoba sa pozicije 31 na draftu 2018. godine. Posle 3 godine lutanja u NBA i NBA G ligi (Razvojna liga) 10. jula ove godine Okobo je potpisao jednogodišnji ugovor sa Asvelom. Eli Okobo, iako je debitant u Evroligi i relativno nepoznato ime široj košarkaškoj javnosti, pobrao je simpatije mnogih na početku sezone. U toj meri je impresionirao košarkaški svet da se po nekima postavlja pitanje da li je Eli Okobo trenutno najbolji igrač u Evroligi? Brojke Okoboa su neverovatne, on je prvi strelac Evrolige sa 19,6 poena u proseku na 8 utakmica. Za tri šutira 53,1 (17-32), to je najbolji procenat od igrača koji su dali 10 i više trojki u Evroligi, a takvih je 35. U šutu za dva isto ima isto sjajne procente i to 65,3 (47-72). To je najviše postignutih poena za dva u takmičenju. Tako da je jasno da Okobo dobro miksuje u igri, ima dobar šut sa distance, dobre ulaze, prodoran je, ako ovako nastavi sigurno neće sledeće sezone biti u Asvelu. Treći igrač po učinku u ekipi Asvela neće igrati na utakmici u Beogradu, to je Dejvid Lajti. Iskusni krilni centar Rajmar Morgan posle operacije leđa neće imati evroligaški debi u dresu Asvela u ovoj kalendarskoj godini, a kao njegova zamena je došao dobro poznato lice najvećih timova iz Beograda Crvene zvezde i Partizana, Džejms Gist. Od ostalih igrača vredi pomenuti pojačanje iz Ulma Dilana Osetkovskog, francuskog veterana Šarla Kahudija, Vilijama Hauarda i Kostasa Adetokunpa između ostalih.

Naš predlog:

Asvel jeste zasluženo visoko na tabeli Evrolige, niko im nije poklonio 6 pobeda u 8 mečeva. Eli Okobo igra u fenomenalnoj formi, Kris Džouns ga prati u stopu, ali čini se da  primarni cilj Crvene zvezde mora biti odbrana na ovoj dvojici bekova, pa ako mora da se izgubi, neka to bude zbog drugih igrača u dresu Asvela. Okobo je prvi strelac Evrolige, Džouns je peti strelac Evrolige, sa druge strane Asvel ima timski najmanje asistencija u takmičenju, samo 12,63 asistencija u proseku na 8 utakmica. Mladi Okobo ima najviše izgubljenih lopti u Evroligi, u proseku 3,75 po meču. Zvezda mora pritisnuti Okoboa i Džounsa u vatrenoj atmosferi nekadašnje hale Pionir. Čini se da Dejan Radonjić ima igrače na raspolaganju kojima može poveriti te odbrambene zadatke. Naš predlog je pobeda Crvene zvezde protiv Asvela u hali ”Aleksandar Nikolić”. Za jedinicu na Zvezdu kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.69. Za dvojku Meridianbet daje koeficijent 2.10. Mada je Zvezdu odlikovala dobra odbrana do sada u Evroligi, predlažemo + na ukupan broj poena. Granica je na 145,5, a za više od toga koeficijent je 1.84 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.