Tip dana košarka: Crvena zvezda – Uniks: Zvezda staje na put zahuktalim Tatarima

U 12. kolu Evrolige u Beogradu se sastaju Crvena zvezda i Uniks iz Kazanja. Tim koji sa klupe vodi Dejan Radonjić želi da upiše još jednu pobedu u najjačem evropskom klupskom takmičenju, protiv Uniksa, ekipe koja je u Evroligu ušao preko dobrih rezultata u Evrokupu prošle sezone, kada su igrali finale sa Monakom. Do tog finala došli su preko Virtusa iz Bolonje u polufinalu. Sam ulazak u finale za Uniks je bio dovoljan da bi igrali u evropskoj eliti ove sezone, glavni cilj je postignut i pored poraza protiv tima iz Kneževine u poslednjoj rundi takmičenja. Meč između Crvene zvezde i Uniksa se igra u hali Aleksandar Nikolić, sa početkom u 19.00.

Crvena zvezda: Crveno-beli se polako kompletiraju, pred svojim navijačima uvek su favoriti

Zvezda ima 4 pobede i 7 poraza ove sezone u Evroligi. Dva poslednja poraza u Španiji, protiv Baskonije i Real Madrida su bila sasvim očekivana u redovima crveno-belih. Dva možda i najistaknutija pojedinca u dresu Zvezde u Evroligi ove sezone nisu bila u potpunosti u mogućnosti da pomognu saigračima na ova dva meča. Nejt Volters je prvi strelac ekipe sa 12 poena u proseku na utakmicama Evrolige, američki bek nije igrao ni protiv Baskonije, ni protiv Reala. Dok je Nikola Kalinić, koji je sa 11,3 poena u proseku na utakmicama Evrolige drugi najbolji  strelac Zvezde, igrao 9 minuta protiv tima iz Baskije, a protiv Reala nije ni nastupio. Uz izostanak Luke Mitrovića zbog povrede koju je zaradio u derbiju sa Partizanom, nije se mogao očekivati drugi ishod u duplom programu Evrolige prošle nedelje za šampiona ABA lige.

Gledajući samo rezultat, Crvena zvezda je imala prijatan izlet u Podgoricu u ponedeljak, gde je odigrala meč sa SC Derbijem i pobedila sa 32 poena razlike, rezultatom 99:67. Ohrabruje da su u timu Zvezde protiv SC Derbija bili sva trojica odsutnih u poslednjem meču Evrolige protiv Reala, Kalinić, Volters i Mitrović. Amerikanac Aron Vajt, koji je u pripremnom meču protiv Panatinaikosa zaradio ozbiljnu povredu, je počeo sa treninzima, a tu je sada u timu i najnovije pojačanje crveno-belih Stefan Marković. Trener Radonjić ima veliki broj igrača na raspolaganju za nastavak sezone, sa najvažnijim zadatkom ukomponovati tim koji je sada blizu kompletnog. Samo na utakmicama Evrolige, naravno bez povređenog Vajta, Zvezda je koristila 15 igrača. Sada su na poziciji plejmejkera Nikola Ivanović, kao i pomenuti Volters i iskusni Marković, koji ima bogato košarkaško iskustvo i  osvojene medalje na najvećim takmičenjima sa reprezentacijom Srbije. Tu su veterani  Branko Lazić i  Marko Simonović, očekuju se partije iz prošle sezone Dejana Davidovca i Ognjena Dobrića, Amerikanac Ostin Holins se popravlja u poslednje vreme. Stabilna centarska linija koju čine pomenuti Mitrović, Ognjen Kuzmić i Maik Cirbes bi trebalo da bude značajno pojačana povratkom Vajta u trenažni proces. Čini se da Crvena zvezda svojom širinom predstavlja možda i glavnog favorita za osvajanje titule u ABA ligi, dok u Evroligi, kada su većina igrača zdravi i na raspolaganju treneru Radonjiću, sposobni su da pruži dostojan otpor i kvalitetne partije protiv većine timova u Evroligi.

Uniks: Perasović ima odličan tim, može li do pobede u Beogradu?

Uniks iz Kazanja se nalazi u dobroj formi u Evroligi, na poslednjih 6 mečeva imaju 5 pobeda,  sa 6 pobeda i 5 poraza se nalaze na deobi sedmog do devetog mesta sa Asvelom i ekipom CSKA iz Moskve. Trener Velimir Perasović je čini se napravio ekipu sa jasnim konturama i određenim ulogama i nosiocima u timu. Malo ispod radara prolaze zapaženi rezultati ruskog predstavnika u Evroligi ove sezone, dobri su i u VTB ligi, tamo imaju 6 pobeda i samo 1 poraz. Uspesi Uniksa ne mogu da se pripišu dobrom rasporedu ili slučajnosti,pobedili su Olimpiju Milano i Real Madrid u Evroligi, CSKA i Lokomotivu Kuban  u VTB ligi.

Uniks iz Kazanja je prava legija stranaca, zajedno sa inostranim, hrvatskim stručnjakom Velimirom Perasovićem na čelu. U rosteru tima iz Republike Tatarstan, koja je deo Ruske Federacije, ima 9 stranaca, najviše Amerikanaca, njih petorica. Od domaćih igrača je tu iskusni Andrej Voroncević, koji ima 3 osvojene titule u Evroligi, sve tri sa ekipom CSKA iz Moskve. Najbolji strelac ekipe i trenutno na 10. mestu najboljih poentera u Evroligi je američki bek Ajzea Kenan, sa 13,64 poena u proseku. U stopu ga prati na 11. mestu najboljih košgetera Evrolige Hrvat Mario Hezonja, sa 13,45 poena u proseku po meču. Treći strelac ekipe je bivši igrač Crvene zvezde Lorenco Braun, ovaj Amerikanac ima 11,6 poena u proseku, takođe je i najbolji asistent Uniksa i treći najbolji dodavač u celoj Evroligi ove sezone, sa 4,8 asistencija po meču.

Najbolji skakač Uniksa je Nigerijac Toni Džekiri, koji se nalazi na deobi visokog petog mesta elitnih skakača u Evroligi sa Jan Veselijem i Vensan Poarjeom, sva trojica imaju 6,45 skokova u proseku na 11 odigranih utakmica. U prvih dvadeset po broju skokova u Evroligi ove sezone se nalaze još dva igrača Uniksa i to  pomenuti Hezonja sa 5,27 skokova po meču, ali i još jedan Amerikanac Džon Braun na deobi 20 mesta, koji ima 5,09 skokova u proseku. Braun i Džekiri se najviše ističu na centarskim pozicijama, uz njih dvojicu među visokim igračima su važni Voroncević i još jedan Amerikanac Džarela Brentli. U nastavku sezone trener Perasović ozbiljno računa  na oporavljenog Letonca Janisa Timu. Jedan od Amerikanaca sa najvećim iskustvom u NBA ligi koji igra u Evropi O Džej Mejo je imao sjajno šutersko veče protiv Olimpije Milana prošle nedelje, na kraju je imao 20 poena, uz 5 pogođenih trojki.

Naš predlog:

Crvena zvezda će večeras za protivnika imati neugodni Uniks, koji nije zvučno ime kao CSKA ili Barselona, ali se čini se da je ruski tim ušao u dobru seriju rezultata u Evroligi i da imaju solidno pokrivene sve ključne pozicije u timu. Trener Uniksa Velimir Perasović je po svemu sudeći napravio dobar posao u Rusiji ove sezone i ova ekipa može da bude pozitivno iznenađenje ove sezone, zašto da ne i učesnik plej-ofa u najjačem evropskom klupskom takmičenju? Sa druge strane ni Crvena zvezda u svojoj dvorani i pred svojim navijačima ne dočekuje Uniks sa belom zastavom. Očekujemo veliku i bespoštednu borbu do same završnice.

Naše mišljenje je da skoro kompletna Crvena zvezda ima oružja na raspolaganju da se suprostavi dobroj ekipi Uniksa. Smatramo  da će obe ekipe postići više od 67 poena. Za igru oba tima daju više poena (uključujući produžetke) u kladionici MaxBet granica je postavljena na 67,5 poena koeficijent iznosi 2.15. Od ostalih igara vrlo rezervisano predlažemo jedinicu na Crvenu zvezdu, a može da se pokuša i sa ukupnim brojem poena većim od 142,5 poena u MaxBet kladionici (uključujući produžetke) koeficijent iznosi 1.90.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.