Tip dana košarka: L.A. Lejkersi – Bruklin Netsi: ”Brada” zaustavlja ”Kralja”, hoćemo li ovaj duel gledati i u velikom finalu?

Utakmica na Božić po gregorijanskom kalendaru ima dugu tradiciju u NBA ligi, ove sezone će to biti 74. put da se 25. decembra (po američkom vremenu) igra košarka na jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Utakmica Los Anđeles i Bruklin Netsa je i pored svih nedaća koje su zadesile oba tima i dalje poslastica dana, a ova dva tima su se pre početka sezone smatrali glavnim favoritima za osvajanje NBA lige. Meč u Crypto.com Areni (prva utakmica sa novim nazivom hale) odnosno dosadašnjem Stejpls centru je zakazan za 2 sata posle ponoći (02.00) 26. decembra, u noći subote na nedelju. Božićni program u NBA ligi ima 5 utakmica i počinje u subotu 25. decembra mečom Atlante Hoksa i Njujork Niksa (18.00), nastavlja se utakmicom Milvoki Baksa i Boston Seltiksa (20.30), sledi okršaj Finiks Sansa i Golden Stejt Voriorsa (23.00), da bi priliku da zaključe program imali Juta Džez i Dalas Maveriksi (04.30).

Los Anđeles Lejkersi: ”Starci” na bedemima tvrđave ”Jezerdžija”

Lejkersi se ne nalaze u dobrom periodu, imaju 4 poraza u nizu, i sa 16 pobeda i 17 poraza se nalaze na 6. mestu Zapadne konferencije. Teška vremena su pogodila NBA ligu, manjak igrača je očigledan, Džo Džonson je sa punih 40 godina potpisao ugovor sa Boston Seltiksima, iako nije igrao od 2018. godine u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Situacija u Lejkersima je zahtevala pomoć sa strane, prvo su potpisali Ajzeu Tomasa, da bi povratak u NBA ligu, posle mnogo spekulacija potvrdio i Daren Kolison, ovaj američki bek je potpisao ugovor na 10 dana sa Lejkersima. Kolison ima iza sebe solidnih 10 sezona u NBA ligi i poslednji meč je odigrao u sezoni 2018-2019. godine, da bi nakon te sezone izjavio da ide u penziju. Pored Kolisona, ugovor za Lejkerse je potpisao i slobodni agent Stenli Džonson. Od izostanaka za božićnu utakmicu u redovima Lejkersa vredi izdvojiti najbitnije, a to neigranje Entonija Dejvisa zbog povrede desnog kolena. U zdravstvenim i sigurnosnim protokolima u timu iz Los Anđelesea (health and safety protocols) se nalaze Trevor Ariza, Ejveri Bredli, Kendrik Nan, Malik Monk, Ostin Rivs i Kent Bejzmor, uz ogradu da bi neko od njih mogao i da se vrati na teren u bliskoj budućnosti. Očekuje se da veterani u Los Anđeles Lejkersima u meču protv Bruklin Netsa preuzmu stvar u svoje ruke, u prvom redu se misli na Lebrona Džejmsa, Rasela Vestbruka i Karmela Entonija, a onda i na Radžona Ronda i  Dvajta Hauarda. Od ostalih igrača traži se učinak od Tajlena Hortona-Takera i Vejna Elingtona u prvoj petorci, dok bi  bili dobrodošli učinci sa klupe Ajzee Tomasa i Deandre Džordana.

Lebron Džejms se nalazi pred rušenjem još nekih rekorda u NBA ligi, igranjem u utakmici protiv Bruklin Netsa izjednačiće se u broju nastupa u božićnim utakmicama sa Kobe Brajantom, obojica bi imali po 16 nastupa. Sa druge strane Džejms će u ovoj utakmici imati priliku da postane najbolji strelac u božićnim utakmicama, na toj listi je trenutno prvi Brajant sa 395 poena na 16 utakmica, prva vedeta sadašnjih Lejkersa trenutno ima 383 poena na 15 utakmica i fali mu 12 poena da bi se izjednačio sa legendarnim Kobe Brajantom, jednim od najboljih igrača isto Lejkersa svih vremena.

Bruklin Netsi: Od velikog trija u ”grad anđela” dolazi samo Harden

Netsi se utakmicom sa Lejkersima polako vraćaju u uobičajen ritam igranja u NBA ligi, pošto nisu imali meč još od prošle subote po američkom vremenu i duela sa Orlandom, a i taj meč sa ekipom sa Floride je jedva odigran i u šarenom sastavu Bruklin je izgubio rezultatom 100:93. U međuvremenu 3 utakmice su odložene Bruklin Netsima, i to mečevi sa Denver Nagetsima, Vašington Vizardsima i Portland Trejlblejzersima. Bruklin Netsi su i dalje na čelu Istočne konferencije, imaju 21 pobedu i 9 poraza. Od velike trojke u Bruklin Netsima u Los Anđelesu će igrati samo Džejms Harden, sjajni američki bek nije imao utakmicu još od 10. decembra po američkom vremenu i meča sa Atlanta Hoksima. Harden je izašao iz protokola i ključevi Bruklinovog napada će mu biti predati u ruke. Po medijskim izveštajima Kevin Durent je i zvanično otpisan za božićnu utakmicu i dalje se nalazi u protokolima. Dok su  za treću zvezdu  iz velikog trija, Kajrira Irvinga, napokon su izašle dobre vesti. Naime, Irving bi trebalo u nastavku sezone da se vrati na teren, neka ideja je bila da bi ovaj američki bek zbog pravila koja važe u Njujorku mogao da igra samo gostujuće mečeve za Bruklin, što bi ipak bilo značajno pojačanje unutar same ekipe. U međuvremenu je i Irving ušao u protokole, a iz famoznih protokola su izašli i dobili dozvolu da nastupe Brus Braun, Džejms Džonson i Deandre Bembri, dok se Nikolas Klakston vraća posle povrede ručnog zgloba. Najveću podršku Hardenu u božićnoj utakmici protiv Lejkersa bi trebalo da pruže Peti Mils i Blejk Grifin.

Posle ove utakmice sa Lejkersima Netsi ostaju u Los Anđelesu i naredna utakmica po rasporedu im je okršaj sa Los Anđeles Klipersima. Gledajući statističke parametre Bruklin Netsi bi mogli da iskoriste mane u odbrani tima iz Los Anđelesa. Naime, Lejkersi se nalaze na 4. mestu po broju primljenih poena (112,0) u NBA ligi, dozvoljavaju najviše ofanzivnih skokova u takmičenju, nalaze se u donjem delu tabele po skokovima uopšte i timovi protiv Lejkersa imaju veliki broj  asistencija. Uz to mora se istaći da će osovinu Lejkersa na ovom meču činiti veterani, Lebronu Džejmsu je ovo 19. sezona u NBA ligi, Raselu Vestbruku 14., Karmelu Entoniju 19., Radžonu Rondu 16., Dvajtu Hauardu 18., Deandre Džordanu 14., a Ajzea Tomas je upisao nastupe u 11 sezona, koliko bi upisao i Daren Kolison ako bi nastupio za Lejkerse na nekom od narednih mečeva.

Naš predlog:

Pre početka sezone na kladionicama su davane najveće šanse za osvajanje NBA prstena u sezoni 2021-2022 upravo ekipama Los Anđeles Lejkersa i Bruklin Netsa. Sezona još nije došla ni do polovine odigranih utakmica i svakako nije otpisana mogućnost da se uprkos svemu ova dva tima sretnu u velikom finalu NBA lige. Lebron Džejms igra u svojoj 19. sezoni u NBA ligi, jedan je od najboljih igrača u istoriji u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, nikad nije ni krio da mu je san da igra u istom NBA timu sa svojim sinom Bronijem (Bronny), koji je 2004. godište. U slučaju da se to i desi to bi bilo prvo partnerstvo otac-sin u istom timu, čini se da nije nemoguće da taj dan i dođe u skorijoj budućnosti.

Naš predlog je da Los Anđeles Lejkersi pobeđuju Bruklin Netse (uključujući produžetke). Ne bi bilo prvi put da Lebron Džejms u svojoj skoro dvodecenijskoj karijeri u NBA ligi stavi svoj tim na leđa i odvede do obećane zemlje. Imao je i manje resursa na raspolaganju u prošlosti pa je činio čuda. Mada sa druge strane kilometraža Lebrona Džejmsa je impozantna i neumoljiva, trenutno je na 17. mestu po broju odigranih utakmica (1.330) u NBA ligi i na 7. mestu po broju odigranih minuta (50.054) u najjačoj ligi na svetu. Za igru pobednik (uključujući produžetke) na Los Anđeles Lejkerse kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.85. Od ostalih igara mišljenja smo da bi Los Anđeles Lejkersi mogli da daju više od 111 poena, za igru domaća ekipa daje više poena (granica 111,5) kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.69.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.