UNIKS – Anadolu Efes: Šampion Evrope se provukao protiv Zvezde, sad ga čeka grotlo u Kazanju

U 18. kolu Evrolige u Kazanju se sastaju Uniks i Anadolu Efes, radi se o susretu ekipa koje gaje atraktivnu i napadačku košarku i trenutno se nalaze na pozicijama sa kojih bi išli u plej-of. Uniks je u poslednjem kolu imao šokantan poraz protiv lidera Evrolige Barselone  u gostima, dok je Anadolu Efes izvukao tešku i značajnu pobedu protiv Crvene zvezde na svom terenu. Meč u dvorani jednostavnog naziva Basket Hall (košarkaška hala u prevodu) u Kazanju je zakazan za četvrtak 30. decembar, sa početkom u 17.00.

Uniks: Ekipu iz Kazanja proganja poraz u Kataloniji

Ruski tim je jedno od najprijatnih iznenađenja u Evroligi ove sezone, Uniks ima 10 pobeda i 7 poraza u dosadašnjem toku regularnog dela, nalaze se na deobi šestog i sedmog mesta u evropskom takmičenju sa timom CSKA iz Moskve. Ipak u poslednjem meču, u jednoj od najboljih utakmica sezone u Evroligi, Uniks je posle produžetaka izgubio od Barselone u gostima rezultatom 111:109. Uniks je imao Katalonce na konopcima, lider u Evroligi je imao zaostatak od 20 poena devet minuta pre kraja poslednje četvrtine (57:77), da bi ruski tim na kraju poslednji period izgubio rezultatom 37:20. Tim porazom prekinut je niz od 3 pobede u Evroligi Uniksa, da ne ispadne na kraju da će ih ovaj neuspeh progoniti kada se sve sabere i oduzme.

Čini se da ruski tim nije  stigao da se dovoljno oporavi posle poraza protiv Barselone, usledio je još jedan ubedljiv protiv Zenita (97:81) u VTB ligi. Mora se istaći da tim iz Kazanja nije najbolje počeo sezonu u evropskom takmičenju, u prvih 5 kola su imali 4 poraza, od 6. kola Uniks ima 9 pobeda i samo 3 poraza, sva 3 poraza su došla u tesnim i neizvesnim završnicama i to protiv Asvela, Olimpijakosa i Barselone.

Ključni duel na ovom meču bi trebalo da bude na poziciji plejmejkera i to između Lorenca Brauna u dresu Uniksa i najkorisnijeg igrača u Evroligi prošle sezone Vasilija Micića u dresu Anadolu Efesa. Ova dvojica su vodila brojne okršaje u prošloj sezoni kada je Braun bio igrač Fenerbahčea. Braun ima najbolju sezonu u karijeri u Evroligi, po indeksu uspešnosti (Perfomance Index Rating – PIR) se nalazi na visokom 5. mestu (PIR – 17,41) u košarkaškoj eliti Evrope. Amerikanac je trenutno najbolji asistent u Evroligi, ima 5,6 asistencija po meču ove sezone, Braun je treći je strelac svoje ekipe sa 13,5 poena po meču i četvrti skakač sa nešto preko 4 skoka u proseku po meču. Vodeći trojac Uniksa upotpunjuju Ajzea Kenan i Mario Hezonja, Amerikanac je prvi strelac svoje ekipe i šesti strelac Evrolige sa 14,82 poena u proseku, dok je Hrvat drugi strelac Uniksa i  sa Majk Džejmsom se nalazi na deobi sedmog i osmog mesta na listi najboljih poentera  u evropskom takmičenju sa 14,47 poena u proseku po meču.

Oba tima se velikim delom oslanjaju na šut sa distance u svojoj igri, Uniks se nalazi na trećem mestu po broju ubačenih trojki (9,4) po meču, uz drugi procenat uspešnosti u šutu za tri u Evroligi. Dok se turski tim po broju ubačenih trojki (9,6) nalazi na drugom mestu u evropskom takmičenju. Pored ove trojice vredi istaći i četvrtog najboljeg skakača u Evroligi Nigerijca Tonija Džekirija sa 6,9 skokova u proseku, visoko na toj listi se rangira i Hezonja sa 5,5 skokova u proseku po meču. Dok paklenih pet Uniksa kompletira Amerikanac Džon Braun sa 9,6 poena i 4,6 skokova po meču u Evroligi.

Anadolu Efes: Nešto ne funkcioniše u timu Ergina Atamana, ali ima prostora za popravke

Aktuelni evropski klupski prvak Anadolu Efes ima 3 pobede u nizu u Evroligi, na poslednjih 9 mečeva u evropskom takmičenju imaju 7 pobeda, nalaze se na 8. mestu na tabeli, imaju 9 pobeda i 8 poraza. Jednako kao i Uniks ni Anadolu Efes nije imao dobar početak sezone u Evroligi, na prvih 8 mečeva su pretrpeli 6 poraza. U poslednjem meču Anadolu Efes je izvukao teškom mukom trijumf u meču sa Crvenom zvezdom, da bi za vikend u šampionatu Turske na svom terenu iznenađujuće izgubili od Gazijantepa rezultatom 93:83.

Vasilije Micić je, uz Šejna Larkina, vođa Anadolu Efesa ove sezone, ali kao i njegov tim ima dosta oscilacija u igri. Ipak , srpski igrač se nalazi na trećem mestu u proseku po broju poena (16,27) u Evroligi, dok se po indeksu uspešnosti nalazi tek na 22. mestu (PIR – 14,33). U poslednje vreme sa boljim rezultatima  Anadolu Efesa su došli i bolji učinci Šejna Larkina, Amerikanac je drugi strelac svoje ekipe i jedanaesti strelac Evrolige sa 14,06 poena u proseku po meču. Ostali dvocifreni igrači u Evroligi za Anadolu Efes su Nemac Tibor Plajs sa 11,2 poena u proseku i Francuz Rodrigo Bubua sa 10,6 poena u proseku. Čvrstinu pod obručima za turski tim velikim delom drži Adrijen Moerman, Francuz je prvi skakač svoje ekipe i četrnaesti skakač u Evroligi sa 5,65 skokova u proseku.

U poslednjem evroligaškom meču u kalendarskoj godini Anadolu Efes želi da se eventualnim trijumfom u direktnom dvoboju izjednači na tabeli Evrolige u broju pobeda sa Uniksom. U prvom delu Evrolige Anadolu Efes je slavio sa 3 poena razlike, a to je bio meč sa relativno malim brojem poena (71:68). Vasilije Micić nije igrao zbog povrede na tom meču, pa se sada ipak očekuje utakmica u kojoj će sve prštati od vatrometa efektnih poteza u slavu nadolazećih novogodišnjih proslava. Anadolu Efes se po broju datih poena (83,2) nalazi na drugom mestu u Evroligi, dok se po broju primljenih poena (79,4) nalazi na 15. mestu u najjačem evropskom klupskom takmičenju.

Naš predlog:

Po kladionicima gosti su blagi favoriti u ovom meču. Za pobedu UNIKSA u Meridianbet-u dobija se kvota 2.08, dok je trijumf Anadolu Efesa 1.68. Mišljenja smo da Uniks i Anadolu Efes imaju dosta napadačkog arsenala u svojim redovima, to su dve dobre ofanzivne ekipe i meč bi trebalo da obiluje atraktivnim potezima. Naš prvi predlog su + poeni na meču Uniksa i Anadolu Efesa. Granica na poene na ovom meču je postavljena na 159,5 poena, za više poena (uključujući produžetke) kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.87. Drugi predlog se odnosi na poene gostiju, a smatramo da Efes može ubaciti više od 81,5 poena u ovom meču, a za + poene za Efes u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.