Tip dana košarka: Valensija – Bursa: Lak posao za Dubljevića i drugove u najavi

U Valensiji se u odloženoj utakmici 7. kola Evrokupa sastaju domaća Valensija i turski Bursaspor. Ovaj meč je prvobitno trebalo da bude odigran u sredu 15. decembra, ali zbog COVID-19 je dvoboj zakazan za kasniji termin. Radi se o okršaju timova koje na tabeli grupe B Evrokupa razdvaja samo jedna pobeda. Valensija (4-3) je ipak, i pored ne baš idealnog starta u evropskom takmičenju, i dalje jedan od favorita za osvajanje Evrokupa ove sezone, dok se Bursaspor (3-4) sasvim solidno drži u Evropi ove sezone. Meč u dvorani ”La Fonteta”, domu igrača Valensije je zakazan za četvrtak 6. decembar, sa početkom u 18.30.

Valensija: Za bivšeg učesnika Evrolige glavni cilj je povratak u evropsku elitu

Španski tim nije imao takmičarski meč još od 23. decembra, kako u Evrokupu, tako i u domaćoj ACB ligi. Na meču protiv Bursaspora Valensiji neće na raspolaganju biti Viktor Klaver zbog povrede stopala, a još jedan igrač je i dalje pozitivan na COVID-19. Ipak, i pored ovih izostanaka Valensija ove sezone ima veliki broj solidnih igrača u timu, pa bi preostali košarkaši trebalo da budu sasvim dovoljni za sigurnu pobedu protiv Bursaspora, pošto se ovaj turski tim trenutno ne nalazi ni u zoni doigravanja u domaćem šampionatu.

Valensija ima 4 pobede i 3 poraza  u Evrokupu, ta 3 neuspeha su došli protiv Budućnosti na strani i protiv Gran Kanarije i Cedevita Olimpije na domaćem terenu. Najistaknutiji pojedinci u dresu Valensije u Evrokupu ove sezone su Slovenac Klemen Prepelič  sa 14,8 poena u proseku po meču, drugi strelac ekipe je Amerikanac Majk Tobi (12,0), a treći Belgijanac Sem Van Rosom (11,2). Ipak Valensija već tradicionalno igra sa velikim brojem košarkaša u rotaciji, sa dobro raspoređenom minutažom. Nikako se ne sme zaboraviti ni na Bojana Dubljevića, Crnogorac je prvi strelac Valensije u ACB ligi sa 14,9 poena po meču. Od ostalih igrača Valensije vredi pomenuti Nenada Dimitrijevića, Luja Laberija i Martina Hermansona pored ostalih. Španski tim se po broju datih poena (87,4) nalazi na 3. mestu u Evrokupu, Bursaspor je tek na 15. mestu po broju datih poena (76,14).

Čini se da bi ovaj meč mogao biti neravnopravna borba široke klupe i snage kolektiva sa jedne strane i Alerika Frimena pre svega sa druge strane.

Bursaspor: Dušan Alimpijević radi dobar posao, ali Bursa je daleko od vrhunske ekipe

Košarkaški tim iz Burse je osnovan tek 2014. godine kao sekcija sportskog tima, a u najviši rang takmičenja u turskoj košarci Bursaspor je ušla 2019. godine i još uvek nisu igrali plej-of u šampionatu Turske od ulaska u Prvu ligu. Čini se da Bursaspor ima kao primarni cilj opstanak u domaćem takmičenju, dok su u Evrokupu relaksirani što se tiče takmičarskih ciljeva i svakako se ne može očekivati da će daleko dogurati.

Najbolji igrač Bursaspora ove sezone je ubedljivo Alerik Friman. Amerikanac je na deobi petog i šestog mesta u Evrokupu po broju poena (18,43) u proseku, zajedno sa Kevinom Panterom iz Partizana. Čini se da je Frimen već neko vreme predmet brojnih spekulacija i da je pitanje vremena kada će promeniti sredinu. Prvo je počelo spekulacijama da je američki igrač na meti Fenerbahčea, pa beogradske Crvene zvezde, a na kraju i Partizana, između ostalih.

Bursaspor je nadomak na polovini sezone da ostvari svoj glavni cilj, da obezbedi opstanak u eliti turske košarke, tim iz Burse ima 7 pobeda i 8 poraza. Izabranici Dušana Alimpijevića imaju 3 pobede i 4 poraza u Evrokupu ove sezone, ta 3 trijumfa su došla protiv Venecije, Cedevita Olimpije i Ulma. Po svemu sudeći  bi prošlosezonski učesnik Evrolige, ekipa Valensije i još u gostima trebalo da bude preveliki zalogaj za tim Bursaspora.

Naš predlog:

Mišljenja smo da je u odnosu na prošlu sezonu malo promenjena ekipa Valensije aspolutni favorit protiv ipak kvalitetom ograničenog tima Bursaspora. Valensija je u Evroligi u sezoni 2020-2021 imala 19 pobeda i 15 poraza, na 9. mestu su bili na kraju regularnog dela, znači da su se nalazili nadomak plej-ofa. U kvalitativnom drugom po snazi takmičenju u evropskoj klupskoj košarci Valensija bi trebalo da bude u krugu favorita ove sezone. Naš predlog je hendikep 1 (granica 9,5 poena) na Valensiju protiv Bursaspora, za tu igru kladionica Mozzartbet nudi koeficijent 1.55. Drugi predlog odnosi se na broj poena domaće ekipe, a mislimo da će Valensija postići više od predložene granice, a ona je postavljena na 89,5 poena. Za + se u kladionici Mozzartbet dobija koeficijent 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.