Tip dana košarka: Mornar – FMP: Obe ekipe skoro da su zaboravile kada su poslednji put bile na parketu

U Baru se u 17. kolu ABA lige sastaju Mornar (6-8) i FMP Meridian (10-3), radi se o susretu ekipa koje su legitimni kandidati za plej-of u regionalnoj ligi ove sezone. Posle očajnog starta sezone (1-7) u ABA ligi Mornar je značajno popravio svoju formu i ima 5 pobeda u 6 poslednjih duela, dok su gosti iz Beograda najprijatnije iznenađenje ove sezone u Jadranskoj ligi. Meč u hali ”Topolica” je zakazan za subotu 22. januar, sa početkom u 19.00.

Mornar: Da li je preduga pauza ostavila trag, taman kad su se ”mornari” razigrali?

Barani nisu imali meč u ABA ligi zbog pozitivnih slučajeva na COVID-19 u redovima svojih rivala, Krke i Borca iz Čačka, još od 3. januara i utakmice sa zagrebačkom Cibonom. Ipak, Mornar je, u utorak 18. januara, imao meč Kupa Crne Gore protiv ekipe Primorja u Herceg Novom. Tada je ekipa iz Bara ostvarila siguran trijumf rezultatom 98:66 i plasirala se na završni turnir ovog takmičenja. Najefikasniji na tom meču Kupa je bio mladi Balša Zivanović sa 29 poena, Marko Jeremić je dodao 16, Aleksandar Lazić 14, a Vladimir Mihailović 12.

Mornar u ABA ligi ima samo jedan poraz na poslednjih 6 mečeva, taj poraz je došao u tesnoj završnici od ekipe Partizana na domaćem terenu (64:66). Trener Mornara Mihailo Pavićević se nada da će njegov tim biti na visini zadatka i nastaviti lepu seriju rezultata iz decembra i januara. Po treneru Pavićeviću njegove izabranike očekuje teška utakmica, on dodaje da FMP igra sa istom energijom svih 40 minuta, bez obzira na to da li imaju pozitivan ili negativan rezultat.

Mornar se nalazi na 8. mestu u ABA ligi, imaju 6 pobeda i 8 poraza, a najbitnije da su sa dobrim rezultatima izašli iz opasne zone i da sada nastavljaju pohod na neko od prvih 6 mesta na tabeli u regionalnom takmičenju, pošto su to pozicije koja vode u plej-of. Ekipa iz Bara ima trenutno sedam stranaca u svom sastavu, tri Amerikanca, Treja Luisa, Tejlora Smita i Vila Mozlijja, dva igrača iz Srbije, Marka Jeremića i Strahinju Mićovića, i dva košarkaša koji su reprezentovali Bosnu i Hercegovinu, Nemanju Gordića i Aleksandra Lazića. Od domaćih, crnogorskih igrača, vredi istaći Vladimira Mihailovića, ovaj bek je najbolji strelac Mornara u ABA ligi ove sezone sa 14,5 poena u proseku po meču.

FMP Meridian: ”Panteri” bi pobedom napravili skok ka plej-ofu

Ekipa iz Železnika je pravo otkrovenje ove sezone u ABA ligi, ne samo da se nalaze pri vrhu tabele već i igraju dopadljivu i lepršavu košarku. FMP je na deobi trećeg i četvrtog mesta u ABA ligi zajedno sa ekipom  Budućnosti iz Podgorice, a oba tima imaju po 10 pobeda i 3 poraza u dosadašnjem delu sezone.

Ipak, nije sve tako savršeno u Železniku ovih dana. FMP nije imao takmičarski meč od ubedljivog poraza od Crvene zvezde u meču igranom 26. decembra, rezultat na kraju je bio 98:74 za crveno-bele. Čak i pre tog meča FMP je imao pauzu od poslednje utakmice više od deset dana, igrali su sa Splitom 14. decembra i pobedili rezultatom 93:77. Gledajući pre svega taj meč sa Splitom, Fmp ima svega dve utakmice u skoro 40 dana, a jedna sa Zvezdom je bila odlučena daleko pre poslednjeg sudijskog zvižduka.

Velike pauze je svestan i perspektivni trener FMP-a Nenad Stefanović, koji je pred ovaj meč dao izjavu da ne može iz objektivnih razloga da iznese očekivanja pred ovaj meč, bez ikakve želje da pravi bilo kakav alibi. Po treneru Stefanoviću, Mornar je veliki favorit pred ovaj meč, ni oni sami ne znaju šta se može očekivati od igrača posle ovolike pauze, jedino što ga raduje je da idu kompletni u Bar, sa željom da u datim oklonostima odigraju najbolju moguću utakmicu.

U prvom delu sezone, u FMP Areni, domaćin je bio bolji, Panteri su odigrali dobar meč i slavili protiv ”Ponosa Bara” rezultatom 83:81. Na tom meču su blistali najbolji igrači FMP-a ove sezone, Brajs Džons sa 27 poena, Danilo Tasić je dodao 16, Garet Nevels 15, a Nenad Nerandžić 11.

Naš predlog:

Mišljenja smo da bi ove dve ekipe trebalo da budu  ozbiljni kandidati u borbi za  doigravanje ove sezone u ABA ligi. Imajući u vidu da su Partizan, Crvena zvezda i Budućnost već viđeni u prvih 6 na tabeli, za preostala 3 mesta bi trebalo da se bore FMP, Cedevita Olimpija, Igokea, a onda Mornar, i eventualno Mega.

Veliki zaostatak su Barani napravili u prvom delu sezone, sada nemaju mnogo prostora za grešku u preostalih 12 kola, tako da je ovo okršaj direktnih takmaca u borbi za plej-of. FMP iz prvog meča ima samo + 2, pa će morati da se vodi računa i o koš razlici, ukoliko Mornar bude slavio.

Naš predlog je da će Mornar pobediti FMP Meridian sa više od 3 poena razlike. Za hendikep 1 (granica 3,5 poena) u meču Mornara i FMP Meridiana kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.60. Naš drugi predlog odnosi se na poene, granica za ukupan broj koševa postavljenja je na 16,2 poene, a naš predlog je manje od tog broja. Za – poene u kladionici Meridianbet kvota je 1.89.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.