Tip dana košarka: Real Madrid – UNIKS: ”Kraljevska” osveta ruskom timu

U Madridu u odloženom meču 19. kola Evrolige sastaju se Real Madrid (16-3) i UNICS (12-7). Radi se o okršaju jednog od glavnih favorita i naprijatnijeg iznenađenja u najjačem klupskom takmičenju ove sezone. Real Madrid posle poraza u El Klasiku za vikend protiv Barselone želi da spreči i drugi vezani poraz na domaćem terenu, dok UNICS nema poraz u 2022. godini u Evroligi i VTB ligi i nastojaće da taj pozitivni niz nastave u Španiji. Meč u WiZink Centru, domu košarkaša Real Madrida, je zakazan za utorak 25. decembar, sa početkom u 20.45.

Real Madrid: ”Kralj” traži iskupljenje za poraz od Barse

Tim iz Madrida se nalazi na 1. mestu u Evroligi, imaju 16 pobeda i 3 poraza u dosadašnjem delu sezone. Jedan od ta tri poraza u evropskom takmičenju za ”kraljevki klub”  je došao upravo od večerašnjeg rivala, u prvom delu sezone UNICS je slavio rezultatom 65:58. U ovom meču se, gledajući kako standardnu statistiku, ali i naprednu statistiku, radi o dvoboju elitnih odbrambenih ekipa. Po defanzivnom rejtingu Real Madrid se nalazi na 1. mestu sa 101.4 bodova, a Unics se nalazi na 2. mestu u Evroligi sa 103.3 bodova. Real Madrid se nalazi timski na 1. mestu po broju skokova (34.1) u Evroligi, Madriđani su na 2. mestu po broju primljenih poena (72.1) i na 3. mestu timski po broju asistencija (18.0).

U Evroligi Real Madrid ima seriju od 5 pobeda, ali su za vikend kući izgubili od Barselone u ACB ligi rezultatom 75:85. Španski velikan ima 11 pobeda na 12 poslednjih mečeva u evrospkom takmičenju, UNICS pak ima 11 pobeda na poslednjih 14 mečeva u Evroligi. Na poslednjem meču protiv Barselone u tim Real Madrida su se vratili Edi Tavares i Rudi Fernandez, tako da se trener Pablo Laso nalazi na slatkim mukama, ima skoro kompletan sastav na raspolaganju.

Pablo Laso je izjavio pred ovaj meč da je UNICS dobra ekipa, kako na ofanzivnom, tako i na defanzivnom planu, da  njegov tim ima težak raspored do završnice Kupa Španije u košarci (Copa Rey del Baloncesto), ta završnica se igra od 17. do 20. februara u Granadi. Nakon meča sa UNICS-om Real Madrid u duplom programu ove nedelje u Evroligi u petak igra sa Monakom na strani. Laso je pored već dobro poznatih igrača u UNICS-u, kao što su Lorenco Braun, Ajzea Kenan i Mario Hezonja, uočio i veliku ulogu Džona Brauna. Po njemu ovaj centar  je manje poznat ali vrlo aktivan u skoku i koristan u odbrambenim zadacima. U Real Madridu interes kolektiva je iznad interesa pojedinca, tu je veliki broj igrača koji su sposobni za dobre partije na evroligaškom nivou, konkurencija u timu se još i pojačala dovođenjem Argentinca Gabrijela Deka.

Jedina dva dvocifrena igrača u poenima a koji su igrali više od 10 utakmica ove sezone u Evroligi su Geršon Jabusele i Edi Tavares. Francuz Jabusele je najbolji strelac Real Madrida u Evroligi sa 12.6 poena u proseku, uz to ima 4.6 skokova po meču. Edi Tavares je verovatno u užem izboru za najboljeg centra u evropskoj, klupskoj košarci, košarkaš sa Zelenortskih Ostrva ima 12.2 poena po meču, a po broju skokova (7.31) je trenutno na drugom mestu u Evroligi iza igrača Panatinaikosa Jorgosa Papajanisa (8.00). Od ostalih igrača vredelo bi izdvojiti najboljeg asistenta ekipe Tomu Ertela sa 4.88 asistencija po meču, Francuz je trenutno na 5. mestu u Evroligi po broju asistencija po meču. Na snagu Džona Brauna bi mogao odgovoriti još jedan Francuz od ukupno četvorice u timu (Jabusele, Ertel, Poarje, Kozer) Real Madrida, u pitanju je Vensan Poarje. Bivši igrač Baskonije, Boston Seltiksa i Filadelfije Seventisiksersa između ostalih  Poarje za 19 minuta na parketu u Evroligi ima učinak od 7.8 poena i nešto preko 6 (6.2) skokova po meču.

Valjalo bi videti kako će trener Laso odrediti minutažu igračima sada kada su tu i Entoni Rendolf i Trej Tompkins. Real Madrid ima najdužu klupu od svih timova u Evroligi, pored pomenutih igrača moraju se pomenuti i Serhio Ljulj, Najdžel Vilijams-Gos, Adam Hanga i Alberto Abalde između ostalih.

UNICS: Perasović stvorio ”monstruma” u Kazanju

Ruski predstavnik u Evroligi ima sjajnu sezonu u dosadašnjem delu, UNICS je posle slabog starta u evropskom takmičenju, i samo jedne pobede na prvih pet utakmica, ušao u dobar period i na sledećih 14 mečeva imaju 11 pobeda. UNICS se nalazi na deobi od četvrtog do šestog mesta u Evroligi sa Olimpijakosom i Zenitom, sva tri tima imaju po 12 pobeda i 7 poraza. Pored solidnog učinka u broju pobeda impresionira i način kako se do dobrih rezultata došlo u timu koji je do Evrolige došao preko dobrih rezultata u Evrokupu prošle sezone. Naime, UNICS je pod vođstvom trenera Dimitrisa Priftisa došao do finala Evrokupa u sezoni 2020-2021, u polufinalu su izbacili Virtus iz Bolonje, da bi u samoj završnici  tim iz Tatarstana poklekao, i trofej je otišao u Monako.

Ove sezone, pod palicom Velimira Perasovića, to je čak neki nivo više u odnosu na ono što je igrao UNICS prethodnih godina, ova ekipa se nalazi među najboljim odbrambenim timovima u Evroligi. Koliko je UNICS prvorazredna defanzivna ekipa govori i to da  tim iz Kazanja prima samo 0.90 poena po posedu lopte suparnika ove sezone. To se poslednjih godina da uporediti samo sa 0.91 poena Olimpijakosa u sezoni 2016-2017, te sezone grčki tim je došao do finala Evrolige. Kičmu u odbrani UNICS-a drži Džon Braun, pored njega u defanzivi se ističu stameni Toni Džekiri, Lorenco Braun (1.96 m) je visok za plejmejkera i važi za solidnog defanzivca, Mario Hezonja je u deset najboljih skakača u Evroligi sa 6 skokova u proseku po meču. Sve u svemu jedna skladna ekipa, jedina 3 poraza u više od 3 meseca u Evroligi za UNICS su došla u tesnim završnicama, protiv ASVEL-a na strani (85:82), protiv Olimpijakosa kući (87:84) i u možda utakmici sezone u Kataloniji protiv moćne Barselone, posle ispuštenih + 20 u poslednjoj četvrtini, rezultat je glasio 111:109.

UNICS je u nedelju imao meč u Poljskoj u VTB ligi, pobedili su u napornom meču Zjelona Goru rezultatom 85:80. Najbolji na tom meču za UNICS je bio Džon Braun sa 20 poena, Mario Hezonja je dodao 19, Ajzea Kenan 17, a Lorenco Braun je ponovo imao popunjene kolone i to 12 poena, 7 skokova i 6 asistencija. Taj četverac uz pomoć Tonija Džekira na centru cele sezone igra na visokom nivou u Evroligi, dobra vest da su UNICS u dosadašnjem delu zaobišle povrede. Naime, dva Brauna, Hezonja i Kenan su igrali na svim mečevima (19) u Evroligi, dok je samo Džekiri (18) propustio jedan meč ove sezone u evropskom takmičenju. Čini se  da ova ekipa i nema neku preveliku širinu u igračkom kadru, da se mnogo oslanjaju na svojih 5 nosioca i da su imali sreće sa povredama i individualnim COVID-19 izostancima. Lorenco Braun je apsolutni vođa UNICS-a ove sezone, američki bek je treći strelac ruskog tima sa 13.6 poena po meču, ovaj plej je prvi asistent ekipe i drugi asistent u takmičenju sa 5.95 asistencija po meču i uz sve to ima skoro 4 skoka (3.9) u proseku. Na sve ovo mora se dodati da je Lorenco Braun izvanredni defanzivac, nalazi se na 6. mestu u Evroligi po ukradenim loptama (1.47). Onda po učinku slede dva igrača kod kojih je teško izdvojiti koji je bitniji u UNICS-u, radi se o Mariju Hezonji i Ajzei Kenanu. Hezonja je drugi strelac UNICS-a u Evroligi sa 14 poena u proseku i drugi skakač u timu sa 6 skokova po meču, dok je Kenan prvi strelac ruskog tima u evropskom takmičenju sa 14.1 poena u proseku. Za Kenana se može istaknuti da šutira trojke sa neverovatnom preciznošću, ima 46,3 % (56-121), Amerikanac je dao najviše trojki (56), a na 2. mestu je po broju pokušaja (121) u šutu za tri u celoj Evroligi. Džon Braun je temelj dobre odbrane UNICS-a ove sezone, ima 10,7 poena i 4,4 skokova po meču u Evroligi, uz sve to ima jedan statistički podatak koji je teško objašnjiv. Naime, Braun ima skoro 3 (2.95) ukradene lopte po meču u evropskom takmičenju, na 2. mestu Pijerija Henri ima 1.84 ukradenu loptu u proseku. Da bi imali uvida koliko je ovaj podatak fascinantan  moramo videti ko su bili pobednici u prethodnim godinama, u sezoni 2020-2021 Pijerija Henri je imao 1.74 ukradenu loptu po meču, u sezoni 2019-2020 u trenutku prekida opet Henri je bio najbolji sa  1.6, u sezoni 2018-2019 najbolji je bio Nik Kalates sa 1.73, a u sezoni 2017-2018 opet Kalates sa 1.74, tek u sezoni 2016-2017 igrač Crvene zvezde Čarls Dženkins je imao u proseku više od dve (2.07) ukradene lopte po meču. Peti igrač po važnosti  u kvintetu UNICS-a je snažni Nigerijac Toni Džekiri, ovaj centar je peti strelac ekipe sa 7.3 poena u proseku i najbolji skakač UNICS-a i četvrti najbolji skakač u Evroligi sa 6.7 skokova po meču.

Trener UNICS-a Velimir Perasović je pred meč sa Madriđanima izjavio da je Real Madrid glavni favorit za osvajanje titule, da igraju dobro u reketu, da će ključ za dobar rezultat biti skokovi i zaustaviti suparničku igru u tranziciji.

Naš predlog:

Mišljenja smo da je meč između Real Madrida i UNICS-a derbi dana u evropskoj košarci, pošto su ova dva tima pokazala mnogo dobrog u dosadašnjem delu sezone u Evroligi. Real Madrid će želeti da pokaže reakciju na poraz protiv Barselone u ACB ligi u utakmici igranoj za vikend, ”kraljevski klub” ima samo 5 poraza ove sezone, 3 u Evroligi i 2 u ACB ligi. Real Madrid nema dva vezana poraza u Evroligi i ACB ligi ove sezone, 3 poraza su došla u oktobru, a od tada jedina od 2 poraza su došla od Barselone, jednom u decembru u Evroligi i u nedelju u ACB ligi. Na poslednjih 22 mečeva u Evroligi i ACB ligi Real Madrid ima 20 trijumfa, poslednji poraz za Madriđane  od tima koji se ne zove Barselona je bio upravo od UNICS-a u Evroligi 29. oktobra prošle godine (65:58). Za jedinicu na Real Madrid kladionica Maxbet daje koeficijent 1.45, za dvojku na UNICS koeficijent u Maxbet kladionici je 3.15. Naš predlog je hendikep 1 (granica 3.5 poena) na Real Madrid u meču protiv UNICS-a, za ovu igru kladionica Maxbet nudi koeficijent 1.65. Što se tiče poena smatramo da će Real Madrid na ovo meču dati više od 80.5 poena, za tu igru kladionica Maxbet nudi koeficijent 1.92.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.