Tip dana košarka: Budućnost – Cedevita Olimpija: Stari znanci opet u Morači

U Podgorici se u 18. kolu ABA lige sastaju Budućnost (11-3) i Cedevita Olimpija (9-6). Domaća ekipa želi trijumfom da ostane u borbi za prva dva mesta u regionalnom takmičenju, sa druge strane Ljubljančani žele da prekinu niz od 3 poraza u ABA ligi i Evrokupu. Meč u hali ”Morač” zakazan je za nedelju 30. decembar, sa početkom u 19.00.

Budućnost: Sledi najvažniji period za Podgoričane

Podgoričani su se, kao i njihov današnji rival, pojačali iz evroligaša Panatinaikosa. Prvo je Jogi Ferel početkom decembra prošle godine došao u Cedevita Olimpiju, da bi Kendrik Peri pre nedelju dana potpisao za Budućnost. Amerikanac Peri je tek ovih dana zbog papiroloških obaveza u Atini stigao u Crnu Goru, učešće ovog beka u meču protiv svog bivšeg kluba iz prošle sezone, Cedevita Olimpije, je pod znakom pitanja. Kendrik Peri je došao pre svega da olakša posao Džastinu Kobsu, pošto najvažnije borbe za Budućnost u ABA ligi i Evrokupu tek predstoje.

Na treninzima Budućnosti u poslednje vreme je viđeno jedno poznato lice, radi se o Danilu Nikoliću koji se posle pet meseci vratio i zadužio sportsku opremu. Čini se da je dug put pred Nikolićem, ali je sjajna vest da postoji mogućnost povratka na parket odličnog krilnog centra posle zdravstvenih problema.

U poslednjem meču Budućnost je ubedljivo izgubila protiv Valensije u Evrokupu rezultatom 103:76, malo šta je funkcionisalo u podgoričkom timu u Španiji. Posle utakmice sa Cedevita Olimpijom za Budućnost sledi okršaj sa još jednim favoritom u Evrokupu i opet na strani, to je meč sa Virtusom iz Bolonje. U prvom meču ove dve ekipe u ABA ligi Budućnost je slavila u Ljubljani rezultatom 84:79, pored ove pobede Podgoričani imaju u trijumf i u evropskom takmičenju nad Cedevita Olimpijom. Naime, Budućnost je na svom terenu u grupi B Evrokupa ostvarila ubedljivu pobedu nad Cedevita Olimpijom rezultatom 91:60.

Prvo ime Budućnosti ove sezone je Džastin Kobs, Amerikanac sa crnogorskim pasošem je prvi strelac ekipe  sa 14.3 poena po meču i prvi asistent sa 4.3 asistencija u proseku u ABA ligi. Dobru podršku Kobsu u regionalnom takmičenju pružaju njegovi američki sunarodnici Vili Rid sa 13.6 poena i 7 skokova u proseku, kao i Di Džej Sili sa 13.4 poena po meču. Od igrača iz regiona u Budućnosti se ove sezone ističu Vladimir Micov, Marko Jagodić-Kuridža i Edin Atić, dok od crnogorskih igrača vredi istaći Petra Popovića i Zorana Nikolića između ostalih.

Cedevita Olimpija: Poraz od Zvezde sigurno još boli

Tim iz Ljubljane je imao pozitivnu seriju od 4 meča u regionalnom takmičenju, ali je porazom protiv Crvene zvezde taj niz prekinut. Jeste Cedevita Olimpija igrala odlično protiv šampiona ABA lige i prosto je neverovatno kako su uspšeli da ispuste trijumf u samo finišu, mada se mora priznati da su i dve poslednje odluke arbitara bile problematične, posebno ona kod šuta Ferela za tri poena u poslednjoj sekundi.

U toku nedelje Cedevita Olimpija je izgubila i od Burga u Evrokupu, a izabranici Jurice Golemca su na tom meč šutirali za tri poena 12-35 (34.3%). Jasno je da Cedevita Olimpija želi da igra napadačku košarku, sa mnogo poseda i šuteva sa distance. Burg možda i nije pravi rival za takvu vrstu košarke, ali Budućnost sa Džastinom Kobsom, Di Džej Silijem, i najnovijim pojačanjem Kendrikom Perijem, je svakako ekipa koja bi volela da se nadigrava u igri na koš više protiv svojih suparnika.

Najbolji strelac Cedevita Olimpije u ABA ligi ove sezone je Jaka Blažič sa 13.9 poena u proseku, drugi strelac za Ljubljančane u regionalnom takmičenju je Džejkob Pulen sa 13.7 poena po meču, dok je treći najbolji poenter Jogi Ferel sa 11.2 poena u proseku. Od ostalih igrača u Cedevita Olimpiji vredi istaći Zek Ogusta i Alena Omića na centarskim pozicijama, Melvina Edžima na krilu i slovenačke košarkaše Edu Murića i Zorana Dragića.

Naš predlog:

Mišljenja smo da obe ekipe imaju igrački kvalitet i da bi trebalo da budu učesnici doigravanja ove sezone u ABA ligi. Naš predlog su + poeni uključujući produžetke (granica 160.5 poena) na meču Budućnosti I Cedevita Olimpije, za ovu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.85. S druge strane smatramo i da će domaćin postići više poena od predložene granice, a ona je postavljena na 84,5 poena, a za taj ishod kvota je 1.99 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.