Tip dana košarka: Mornar – Budućnost: Vlada je pala u Podgorici, hoće li Budućnost u ”Topolici”?

U Baru se u 18. kolu ABA lige sastaju Mornar (7-9) i Budućnost (12-3), radi se o crnogorskom derbiju i ovaj meč je od izuzetne važnosti za oba tima. Mornar traži pobedu kojom bi ostao u trci za prvih šest, dok Budućnost nastavlja borbu za jedno od prva dva mesta na tabeli u regionalnom takmičenju. Meč u hali ”Topolica”, domu košarkaša Mornara, je zakazan za subotu sa početkom u 19.00.

Mornar: Barani još plaćaju danak užasnom startu

Barani su slabo ušli u ovu sezonu u ABA ligi, na prvih šest mečeva su imali su isto toliko poraza, a na narednih 10 utakmica su ostvarili 7 pobeda, a ona 3 pretrpljena neuspeha u tom periodu su došli protiv timova sa velikim ulaganjima i ambicijama ove sezone, radi se o ekipama Partizana, Cedevita Olimpije i Cevrne zvezde.

Mornar je imao loš početak sezone ne samo u ABA ligi nego i u evropskim takmičenjima, pa su tako prvo ispali već u septembru iz kvalifikacija za FIBA Ligu šampiona, a onda i u grupnoj fazi FIBA Kupu Evrope nisu prošli dalje. Negde od kraja novembra, od kada igraju samo na Jadranu, Mornar je našao dobru formu u regionalnom takmičenju, ostvarili su 6 trijumfa i 2 poraza protiv beogradskih večitih rivala.

Tim iz Bara nije pogodio sa američkim bekovima ove sezone, Kori Dejvis i Trej Luis nisu igrali u skladu sa očekivanjima. Mornar je u prošlosti imao velikih uspeha sa Amerikancima na spoljnim pozicijama, pa su tako u gradu na obali Jadranskog mora igrali Džejkob Pulen, Derik Nidam i Antabija Voler, između ostalih. Ove sezone je to malo drugačije, prevagu na spoljnim pozicijama za Mornar donose crnogorski i igrači iz regiona, dok dva preostala Amerikanca igraju na unutrašnjim pozicijama, a ta dvojica su Tejlor Smit i Vil Mozli. Najbolji strelac Mornara u ABA ligi ove sezone je Vladimir Mihajlović sa 14.9 poena u proseku po meču, rame uz rame sa njim je Nemanja Gordić sa 12.1 poena i 5 asistencija po meču, košarkaš iz Bosne i Hercegovine je sedmi na listi najboljih asistenata u regionalnom takmičenju. U izbalansiranoj ekipi Mornara vredi istaći i učinke Aleksandra Lazića, Marka Jeremića i Strahinje Mićovića između ostalih.

Trener Mornara Mihailo Pavićević očekuje tešku i neizvesnu utakmicu, dodaje da je Budućnost jedan od glavnih favorita u ABA ligi, sa velikim brojem, po njemu, evroligaških igrača. Po treneru Pavićeviću Mornar je sada ekipa sa skraćenom rotacijom, ostali su bez dvojice Amerikanaca u spoljnoj liniji, ali su se skupili, svako je našao sebe i imaju sjajnu atmosferu u ekipi. Mornar je trenutno na 8. mestu u ABA ligi, imaju 7 pobeda i 9 poraza u dosadašnjem delu sezone.

Budućnost: Bilo je problema, ali ambicije ostaju iste

Podgorički tim se nalazi u krugu od tri ekipe u kojem bi trebalo tražiti osvajača titule u ABA ligi ove sezone, zajedno sa timovima Crvene zvezde (15-1) i Partizana (14-3). Budućnost (12-3) se trenutno nalazi na 3. mestu na tabeli u ABA ligi, kao prioritet je stavljeno u taboru Podgoričana da se u regularnom delu sezone završi ispred Partizana, Zvezda je ipak teže dostižna. Da bi Budućnost imala bolje šanse u plej-of bitno je da se završi na prva dva mesta posle 26 kola, time ne samo da se dobija prednost domaćinstva u eventualnoj majstorici u polufinalu, već se preskače i dodatna runda plej-of-a. Naime, ove sezone u ABA ligi prvih šest na lestvici posle regularnog dela idu u doigravanje.

Budućnost tradicionalno ima više uspeha u derbijima sa Mornarom, podgorički tim vodi 13 prema 3 u pobedama u ABA ligi. Sa druge strane Budućnost samo jedne godine od sticanja samostalnosti nije bila klupski prvak Crne Gore u košaci, te 2018. godine titula je otišla upravo Mornaru iz Bara.

Dolaskom Kendrika Perija se pojačala konkurencija na spoljnim pozicijama u Budućnosti, sada je zdravstevna situacija mnogo bolja u timu iz Podgorice i trener Aleksandar Džikić ima veliki broj kvalitetnih igrača na raspolaganju. Ekipa Budućnosti ima 6 pobeda u nizu u ABA ligi, a u Bar dolaze nakon sjajnog trijumfa u Bolonji u Evrokupu protiv velikog Virtusa.

Najbolji strelac Budućnosti u ABA ligi je alfa i omega tima Džastin Kobs sa 14.5 poena u proseku, Amerikanac koji igra za reprezentaciju Crne Gore je ujedno i deseti asistent u regionalnom takmičenju sa 4.4 asistencija po meču. Drugi i treći poenteri Budućnosti u ABA ligi su Amerikanci Vili Rid (13.6) i Di Džej Sili (13.4). Od ostalih igrača se moraju istaći značajni doprinosi Vladimira Micova, Petra Popovića i Marka Jagodća-Kuridže između ostalih.

Trener Budućnosti Aleksandar Džikić ističe da je napad Mornara miks sistemskih rešenja i brojnih ”specijala” i biće potrebno puno energije i fokusa da bi se iskontrolisala igra Barana u tranziciji, šutevi spolja i pik igra. U taboru Budućnosti je jasno odakle dolazi najveća opasnost u timu Mornara, trener Džikić podvlači da je Nemanja Gordić apsolutni lider u timu iz Bara.

Naš predlog:

Mišljenja smo da je Budućnost kvalitetnija ekipa od Mornara, tim iz Bara se konsolidovao u poslednje vreme, ali ostaje činjenica da nisu pogodili sa američkim bekovima ove sezone, a upravo  je to bila ključna dimenzija igre ovog tima u proteklim sezonama. Naš predlog je 2 na Budućnost u meču protiv Mornara, za ovu igru kladionica MaxBet nudi koeficijent 1.62. Drugi naš predlog odnosi se na ukupan broj poena, granica je u kladionici MaxBet postavljena na 157,5, a koeficijent za + je 1.90.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.