Tip dana košarka: Žalgiris – Olimpija Milano: ”Zelena šuma” je proplanak za Milaneze

U Kaunasu se u odloženom meču 17. kola Evrolige, koji je trebalo da bude odigran još 22. decembra prošle godine, sastaju Žalgiris (3-18) i Olimpija Milano (15-7). Litvanski prvak ima 8 vezanih poraza u Evroligi, nisu pobedili više od dva meseca u evropskom takmičenju i ulaze kao autsajderi u ovaj meč, dok Olimpija Milano igra u NBA ritmu i žele da ostave iza sebe poraz u poslednjem kolu protiv Fenerbahčea. Meč u Žalgiris Areni, domu košarkaša Žalgirisa, je zakazan za utorak 8. februar, sa početkom u 19.00.

Žalgiris: Može li se prekinuti preduga serija poraza?

Litvanski tim se nalazi u negativnoj seriji od 8 mečeva u Evroligi, nisu pobedili još od 2. decembra i meča sa Baskonijom. Pored tog trijumfa Žalgiris ima 2 pobede u novembru protiv Panatinaikosa i Fenerbahče na svom terenu, a nemaju pobedu na strani ove sezone, i ubedljivo poslednji na tabeli. U ovom okršaju, sa jedne strane biće Žalgiris koji daje najmanje poena (69.6) u Evroligi, a sa druge strane Olimpija Milano koja prima najmanje poena (70.0) ove sezone u najjačem klupskom takmičenju u Evropi. 

Ohrabrujuća vest za navijače Žalgirisa da bi tim mogao da bude napokon kompletan, za vikend u meču šampionata Litvanije u košarci u sastavu su ponovo zajedno bili Žofri Lovernj, Džoš Nibo, Mantas Kalnietis i Paulijus Jankunas, dok je jedino van tim Letonac Janis Strelnieks. Žalgiris nema nijednog dvocifrenog igrača u poenima ove sezone u Evroligi, što dovoljno govori o kvalitetu tima, čini se da je poslednje mesto na lestvici suđeno za njih, s obzirom da je ova ekipa pokazala vrlo malo u dosadašnjem delu sezone.

Trener Žalgirisa Jure Zdovc je pred meč sa Olimpijom Milano istakao da je italijanski tim najbolja defanzivna ekipa u Evroligi,  po njemu su dobro kontrolisani od strane trenera Etorea Mesine, i po njemu, neće biti lako ih savladati. Posle duplog programa u Evroligi prošle nedelje dupli program i ove nedleje za Žalgiris, koji posle meča sa Olimpijom Milanom ide na megdan Monaku u gostima. Slovenački strateg dodaje da su  malo nesrećni rasporedom u Evroligi, da nemaju sreće sa protivnicima, da svi dolaze sa imperativom pobede u utakmice sa njima, ali da se nadaju da će prekinuti crni niz bez pobede u Evropi.

Najistaknutiji pojedinci Žalgirisa ove sezone u Evroligi su Lukas Lekavičijus koji je sa 9 poena po meču najbolji strelac tima, uz to litvanski bek je i drugi  asistent sa 3.9 asistencija u proseku, a od ostalih vredi istaći i učinke američkog centarskog para. Naime, Tajler Kavana je drugi strelac Žalgirisa sa 8.7 poena po meču u Evroligi i osamnaesti skakač u celom takmičenju sa 5.3 skoka po meču, dok je Džoš Nibo treći poenter u timu iz Kaunasa sa 8.5 poena po meču i na 6. mestu ukupno na listi najboljih skakača sa 6.3 skoka u proseku.

Olimpija MIlano: Ludački raspored se nastavlja za tim iz ”grada mode”

Milanezi su igrali 5 mečeva u devet dana, brutalna serija za Olimpiju Milano je počela u petak 28. januara i pobedom (65:58) nad Žalgirisom u Evroligi. Iizabranici Etorea Mesine su onda igrali i ostvarili trijumf u nedelju 30 januara u šampionatu Italije protiv Fortituda iz Bolonje rezultatom 74:64, a u duplom programu Evrolige italijanski tim je slavio (63-57) u utorak protiv Crvene zvezde u Beogradu, a onda i izgubio (60-71) protiv Fenerbahčea u četvrtak, da bi konačno u subotu u italijanskoj ligi pobedili Trento u gostima rezultatom 79:73. Posle svega dva dana pauze nova serija mečeva za Olimpiju, ponovo dupli program u Evroligi, prvo meč sa Žalgirisom u Litvaniji, a onda i utakmica sa Baskonijom u četvrtak u Milanu. Pred završnicu Kupa Italije u košarci, koja će se održati u Pezaru od 16. do 20. februara, Olimpija ima i meč u domaćem prvenstu protiv upravo protiv Pezara 13. februara.

Na najvećim mukama je ovde trener Etore Mesina, verovatno više ne zna sa kim igra, ko mu je u sastavu, mnogo je ovo utakmica u kratkom vremenskom periodu. Sa druge strane, Olimpija Milano kao da se pribojavala ovako nečega pa su se pripremili na vreme i dobro posložili ekipu. Naime, Olimpija je ove sezone koristila 17 igrača u Evroligi, nijedan nije mlađi od 25 godina, devetorica imaju 30 ili više godina, to je ekipa sa veoma velikim brojem kvalitetnih pojedinaca, 11 stranaca su na rosteru, uz dobre domaće košarkaše. Od te jedanaestorice sedmorica su Amerikanci, osmi je takođe Amerikanac koji je igrao za reprezentaciju Danske Šejvon Šilds, a preostala trojica su Španac Serhio Rodrigez, Grk Dinos Mitoglu i igrač iz Gane Ben Bentil. Na meču sa Žalgirisom za Olimpiju Milano neće igrati duže odsutni Šilds zbog povrede ručnog zgloba i Mitoglu zbog povrede stopala, neće igrati ni Trej Kel koji je došao u tim iz Milana u 2022. godini, ovaj meč je trebalo da bude odigran krajem 2021. godine, dok je iskusni italijanski veteran Luiđi Datome propustio meč šampionata Italije po nekim vestima zbog COVID-19. U tim iz Milana se posle dana odmora, na tom meču protiv Trenta, vraćaju veterani Serhio Rodrigez, Malkom Dilejni i Kajl Hajns.

Olimpija Milano (15-7) se trenutno nalazi na 3. mestu u Evroligi, cilj je završiti u prva 4 na tabeli u regularnom delu sezone i time steći prednost domaćeg terena u četvrtfinalu. Po treneru Etoreu Mesini Žalgiris je tim koji ima defanzivnu agresivnost i plejmejkeri litvansog tima vole da nametnu jak tempo, po njemu ključ za pobedu će biti kvalitet pasova i brza tranzicija sa jednog kraja terena na drugi. Italijanski tim ove sezone ima samo jednog dvocifrenog igrača u poenima u Evroligi, a ni taj neće igrati na meču sa Žalgirisom, radi se Šejvonu Šildsu koji ima 12.6 poena u proseku po meču u evropskom takmičenju. U vrhu nekih statističkih kategorija se ipak nalaze igrači tima iz Italije i to  Serhio Rodrigez koji  se nalazi na 6. mestu najboljih asistenata u Evroligi sa 4.7 asistencija po meču, dok je Nikolo Meli na 12. mestu u evropskom takmičenju na listi najboljih skakača sa 5.6 skokova po meču.

Naš predlog:

Mišljenja smo da je razlika u klasi na ovom meču ogromna i da je na strani italijanskog tima. Olimpija Milano se nalazi u trci za prva 4 mesta, i nema mesta kiksu protiv ekipe koja se zasluženo nalazi na poslednjem mestu u Evroligi. U ovom meču zbog izostanka Šejvona Šildsa neće biti dvocifrenog igrača u poenima u proseku u Evroligi ove sezone na parketu, ali dok Žalgiris nema dvocifrenog košarkaša u poenima zbog manjka kvaliteta u sastavu, Olimpija Milano nema zbog velikog broja košarkaša sa solidnim kvalitetom za ovaj nivo takmičenja. Naš prvi predlog je hendikep 2 (granica 3.5 poena) na Olimpiju Milano u meču sa Žalgirisom, za tu igru kladionica MaxBet nudi koeficijent 1.55. Drugi predlog odnosi se na broj ubačenih poena domaćina, granica je na 70,5 koševa, a mi smatramo da će Žalgiris postići manje od tog broja. Za – poene u kladionici MaxBet kvota je 1.92.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.