Tip dana košarka: Monako – Žalgiris: ”Kneževi” grabe ka plej-ofu, Litvanci mogu da planiraju narednu sezonu

U 26. kolu Evrolige sastaju se Monako (12-12) i Žalgiris (3-19), radi se o susretu ekipa čiji je okršaj u prvom delu sezone bio pozitivna prekretnica za tim iz Kneževine. Domaća ekipa ima imperativ pobede u ovom meču da bi ostali konkurentni u borbi za plej-of. dok tim iz Litvanije nema trijumf na strani ove sezone. Meč u hali Gaston Medecin, domu košarkaša Monaka, je zakazan za četvrtak sa početkom u 20.00.

Monako: Dolazak Obradovića na klupu iz korena je promenio situaciju u Monaku

Tim iz Kneževine Monako ima dva vezana trijumfa u Evroligi i to na vatrenim gostujućim terenima. Prvo u Atini protiv Panatinaikosa, a onda i u Beogradu protiv Crvene zvezde. Crveno-beli žele da upišu još jednu pobedu u evropskom takmičenju, protiv već prežaljene ekipe Žalgirisa, ali Monako mora ući u meč sa najozbiljnijim pristupom. Monako se sa 12 pobeda i 12 poraza trenutno nalazi na 10. mestu u Evroligi, poraz protiv Žalgirisa nije opcija, sve što su radili u poslednja 2 meseca bi palo u vodu. Naime, pozitivne stvari za Monako u ovoj sezoni Evrolige su počele upravo u Litvaniji na meču sa Žalgirisom i ostvarene pobede rezultatom 107:98 posle produžetka. To je bila prva utakmica novog trenera Saše Obradovića na klupi Monaka, od tada crveno-beli imaju 7 pobeda i 3 poraza u evropskom takmičenju, 6 trijumfa na poslednjih 7 mečeva.

Ulazi se u finiš sezone u Evroligi, Monako u svojih preostalih 10 mečeva ima nekoliko vrlo izazovnih utakmica, igraju protiv Barselone, Olimpije Milano i CSKA na strani, između ostalog. Čini se da je Monako za vreme mandata bivšeg trenera Zvezdana Mitrovića u Evroligi napravio preveliki zaostatak, čak i u slučaju da odigraju dobro na preostalim utakmicama u evropskom takmičenju postoji šansa da ne uđu u prvih osam na kraju regularnog dela sezone. ”Kneževi” su i pre dolaska trenera Saše Obradovića bili potentna ekipa u napadu, dolaskom srpskog stručnjaka igra u ofanzivi je podignuta na još viši nivo, Majk Džejms igra na sjajno, a tim je u potpunosti sinhronizovan sa svojom najvećom zvezdom.

Monako se nalazi na 1. mestu u Evroligi po broju datih poena (83.3), na 10 mečeva Saše Obradovića tim iz Kneževine daje 88.2 poena po meču, uz dobre timske procente šuta, za dva poena šutiraju 56.1 %, a za tri poena neverovatnih 44.6 %. Sve je to rezultat tečnije igre, lopta se kreće bolje na terenu, Majk Džejms ali i Dvejn Bejkon su zagospodarili na utakmicama u Evroligi. Majk Džejms je na deobi četvrtog i petog mesta u Evroligi na listi najboljih poentera sa Skoti Vilbekinom, obojica daju  po 15.6 poena u proseku po meču, prva vedeta Monaka je i drugi asistent u evropskom takmičenju sa 6 asistencija po meču. Dvejn Bejkon je drugi strelac Monaka i jedanaesti u celoj Evroligi sa 13.6 poena po meču. Obojica su se značajno popravila u poslednje vreme i pripadaju im velike zasluge za skorašnje dobre rezultate, Majk Džejms na poslednjih 10 mečeva ima preko 18 poena (18.3) po meču, na 6 od 10 poslednjih utakmica je imao učinak od 20 ili više poena, uz to na tih 10 poslednjih mečeva Amerikanac ima 7.8 asistencija po meču. Sa druge strane Džejmsov glavni pomagač u uspehu Monaka, Dvejn Bejkon, ima skoro 16 (15.8) u proseku na poslednjih 10 mečeva. Ovaj igrač se ističe efikasnošću u presudnim trenucima, novajlija u Evroligi je u dosadašnjem delu sezone pokazao da je pun pogodak za Monako bio dovođenje ovog košarkaša. Od ostalih igrača Monaka se mora izdvojiti učinak Donatasa Motijejunasa, Litvanac ima 10.3 poena i 4.5 skokova po meču ove sezone u Evroligi. Monako ima dubinu u rosteru, prava je legija stranaca (11), od toga je 7 Amerikanaca.

Trener Monaka Saša Obradović je izjavio pred meč sa Žalgirisom da su im neke pobede izmakle ove sezone zato što nisu iskoristili priliku na početku meča da naprave razliku i dodaje da njegov tim mora biti na 100 % svojih mogućnosti, i fizički, ali i mentalno. Obradoviću je jasno da više nema  mesta za popravni u Evroligi, svaki meč je bitan za plej-of ambicije tima, i po njemu nije potrebna dodatna motivacija pred ovaj duel, ulog je veliki i u utakmicu se mora ući sa pravim stavom, pametno i borbeno.

Žalgiris: Litvanci pokušavaju da izbegnu ”fenjer” na kraju takmičenja

Litvanski tim nema pobedu u Evroligi na strani ove sezone, pretrpeli su svih 11 poraza na gostujućim terenima, a 8 od tih 11 su bili dvocifrenom razlikom, neki neuspesi su bili baš ubedljivi. Monako se nalazi na 1. mestu po broju datih poena (83.3) u Evroligi, Žalgiris je na toj listi na poslednjem 18. mestu sa 69,6 poena po meču i jedina su ekipa koja daje manje od 70 poena u proseku po utakmici. Žalgiris ima 3 pobede i 19 poraza u dosadašnjem delu sezone u Evroligi, nalaze se na 18 mestu, sve tri pobede za litvanski tim su došle u Kaunasu i to protiv Panatinaikosa, Fenerbahčea i Baskonije.

Izabranici Jure Zdovca nemaju pobedu od 2. decembra prošle godine i meča sa Baskonijom, nalaze se u seriji od 9 uzastopnih poraza. Iza Žalgirisa je naporna serija utakmica, imali su fizički zahtevan okršaj u Evroligi sa Olimpijom Milano u utorak, a od 28. januara, pune dve nedelje zaključno sa mečom u Monaku, litvanski tim će odigrati 7 mečeva, što u Evroligi, što u šampionatu Litvanije u košarci. Tim iz Kaunasa nema dvocifrenog igrača u poenima ove sezone u Evroligi, trenutno imaju samo 4 košarkaša sa više od 7 poena po meču u proseku, ta četvorica  su Lukas Lekavičijus (9.3), Tajler Kavana (8.9), Džoš Nibo (8.2) i Janis Strelnieks (8.2). Upravo Janis Strelnieks ali i Mantas Kalnietis nisu dovoljno spremni za meč sa Monakom i ostali su u Litvaniji.

Trener Žalgirisa Jure Zdovc je pred ovaj meč istakao da je Monako vrlo atletski moćna ekipa, napadački orijentisana i nastavio da njegov tim mora da igra dobru odbranu i da bude strpljiv u napadu. Slovenački strateg dodaje da fokus mora biti na Majku Džejmsu, Amerikanac po njemu u početku meča pokušava više da razigrava ekipu, da bi inicijativu u napadu preuzimao više pri kraju utakmica. U taboru Žalgirisa ističu i važnu ulogu Donatasa Motijejunasa, Litvanac samo jednom nije bio dvocifren u poenima na poslednjih 8 mečeva, daje ravnotežu između spoljne i unutrašnje linije u timu Monaka.

Na kraju konferencije za štampu trener Jure Zdovc je rekao da nije pitanje za njega što nisu dobili dan odmora više i igrali utakmicu u Monaku u petak, imajući u vidu da su igrali zaostali meč Evrolige sa Olimpijom Milano u utorak. Poslednje pitanje za trenera Jure Zdovca, koji je u toku sezone zamenio na klupi Žalgirisa Austrijanca Martina Šilera, je bilo da li strahuje za svoj ostanak na mestu trenera u litvanskom timu, Slovenac je odgovorio da je očekivao to pitanje, da ne brine, da je dao sve od sebe i da je čiste savesti, ali da je posle toliko poraza u nizu u Evroligi, ali i ukupno, sasvim normalno postaviti to kao temu.

Naš predlog:

Naše mišljenje da je razlika u klasi evidentna u ovom trenutku, i da je na strani Monaka u ovom meču. Monako mora pobediti u ovoj utakmici, trijumf protiv Žalgiris je već upisan u mnogim notesima, ne sme biti nikakvog kiksa, ali to se mora potvrditi i na parketu. Žalgiris se ne nalazi u dorbom trenutku, nemaju dovoljno kvaliteta u svom sastavu, nalaze se zasluženo na poslednjem mestu u Evroligi ove sezone, ali košarkaši litvanskog tima se bore za ponos i čast, iskoristiće svaku i najmanju šansu da upišu prvu pobedu (0-11) na strani u Evroligi ove sezone. Naš predlog je hendikep 1 (granica 5.5 poena) na Monako u meču sa Žalgirisom, za tu igru kladionica Mozzartbet nudi koeficijent 1.55. Drugi predlog se odnosi na kombinaciju konačnog ishoda i ukupnog broja poena. Uz jedinicu dodajemo i – poene ukupno, a granica je na 157,5. Za kombinaciju 1,- poena koeficijent je 2.38 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.