Tip dana košarka: Boston Seltiks – Atlanta Hoks: Derbi Istočne konferencije u Bostonu

U Bostonu u okviru regularnog dela sezone se sastaju Boston Seltiksi (32-25) i Atlanta Hoksi (26-29), radi se o susretu timova koji su pre početka sezone imali jasno postavljene plej-of ciljeve, ali su tek u poslednje vreme zaigrali značajno bolje nego u većem delu sezone. Boston Seliktsi imaju 7 pobeda u nizu, dok Atlanta Hoksi žele da trijumfom na ovom meču svoje snove o doigravanju održe živim. Meč u TD Gardenu, domu košarkaša Boston Seltiksa, u vikendu rezervisanom za događaj godine na severnoameričkom kontinentu  Superbol to jest završnicu američkog fudbala (NFL) je zakazan za nedelju 13. decembar, sa početkom u 19.00.

Boston Seltiks: Mnogo je promena u Seltiksima, ambicije ostaju iste

Seltiksi imaju 7 vezanih pobeda, a uz to imaju 9 trijumfa na poslednjih 10 mečeva, jedini poraz u tom periodu je došao upravo od Hoksa u Atlanti rezultatom 108:92. Boston Seltiksi (32:25) su boljim predstavama u 2022. godini došli do 7. mesta u Istočnoj konferenciji, tim iz Masačusetsa je bio aktivan u završnici roka za razmenu igrača i u nastavak sezone ulaze sa željom da se plasiraju među prvih 6 timova na tabeli i time direktno izbore učešće u plej-of-u.

Tim iz Bostona je nakon trejdova igrački jači za Derika Vajta i Danijela Tajsa, dok su zeleni dres razdužili Denis Šreder, Džoš Ričardson, Romeo Lengford, Bruno Fernando i Enes Kanter Fridom. Najveća promena je odlazak Šredera iz Seltiksa, u trejdu Nemac za Nemca u Boston se vratio Danijel Tajs, a kao najveće pojačanje za Seltikse je dolazak Derika Vajta iz San Antonio Sparsa. Nemački centar Tajs je u svom prvom boravku u Masačusetsu (2017-2021) impresionirao angažovanjem, srčanošću i posvećenošču napornom radu tadašnjeg trenera, a sadašnjeg predsednika košarkaških operacija u Boston Seltiksima, Breda Stivensa da je ovaj želeo da ga ima ponovo u svom taboru. Sa druge strane Derik Vajt bi trebalo da bude zamena u Seltiksima u nastavku sezone za Denisa Šredera, od bivšeg igrača San Antonio Sparsa se očekuje da donose pozitivnu energiju sa klupe i da dobrom igrom i u napadu i u odbrani doprinese uspehu tima. Vajt je u Sparsima imao 14.4 poena, 5.6 asistencija i 3.5 skokova po meču, dok je Šreder u Seltiksima ove sezone imao isti učinak kao i Vajt u poenima (14.4), Nemac je uz to dodao 4.2 asistencije i 3.3 skoka po meču.

Tim Bostona najviše očekuje od svog tandema Džejson Tejtum i Džejlon Braun, na unutrašnim pozicijama od Ala Horforda i Roberta Vilijamsa, čini se da se dobar deo uspeha u poslednje vreme može pripisati i Markusu Smartu koji je počeo da igra bolje u odbrani, da podseća defanzivno na igrača iz prošlih sezona, našao je svoju pravu ulogu u startnih pet nakon brojnih sezona u kojima je ovaj bek ispred sebe na poziciji jedinice imao Ajzeu Tomasa, Kajrija Irvinga i Kembu Vokera. Tejtum se sa Devinom Bukerom nalazi na deobi devetog i desetog mesta na  listi najboljih strelaca u NBA ligi ove sezone sa  25.5 poena po meču, dok se Braun na toj listi nalazi na 14. mestu sa 23.6 poena u proseku. Boston Seltiksi su jedna od boljih skakačkih ekipa u ligi, najbolji skakači u timu su Robert Vilijams (9.6), Tejtum (8.4), Horford (7.5) i Braun (6.6). Najbolji asistenti u timu Bostona u dosadašnjem delu sezone su bili Markus Smart sa 5.4 asistencija u proseku i Džejson Tejtum sa 4.1 asistencijom po meču, dok se i od novajlije Vajta očekuje dosta na polju uspešnih dodavanja.

Trener Boston Seltiksa Ime Udoka je zadovoljan najnovijim pojačanjem Derikom Vajtom koga je trenirao sa mesta asistenta u San Antoniju i ističe da je novajlija u timu pametan igrač koji dosta stvari radi dobro. U Bostonu se nadaju da su nezadrživo krenuli uzlaznom putanjom, svako zna koja mu je uloga u timu i očekuju mnogo u nastavku sezone. Džejson Tejtum će po treći put u svojoj karijeri biti učesnik Ol-star meča, u prvih pet će zameniti Kevina Durenta. Ekipa iz Bostona je  znatno pojačala formu u poslednje vreme, imaju 9 pobeda i samo 1 poraz na poslednjih 10 mečeva, za to vreme daju 113 poena po meču a primaju skoro 20 poena (93.5) manje u proseku. Ima tu  baš ubedljivih pobeda, kao što su + 53 protiv Sakramento Kingsa (128:75), + 35 protiv Bruklin Netsa (126:91), + 29   protiv Vašington Vizardsa (116:87), ali ostaje da su Seltiksi  jedan od vrelijih timova trenutno u NBA ligi

Atlanta Hoksi: Prošle godine su podignuti standardi

Hoksi su ušli u dobru seriju u januaru, imali su sedam pobeda u nizu u jednom trenutku, a odlučili su da posle trejda Kema Rediša nisu potrebne nove promene u timu do kraja roka za razmenu igrača, ali u poslednje vreme kao da su vratili starim navikama iz većeg dela sezone, pa tim iz Džordžije ima 4 poraza na poslednjih 6 mečeva. Atlanta Hoksi (26-29) se nalaze na 10. mestu u Istočnoj konferenciji, doigravanje je njihova želja, ali čini se je izvesnije učešće na plej-in turniru nego direktan prolazak u plej-of, odnosno ulazak u prvih 6 na lestvici na kraju regularnog dela sezone. Ipak, tim Atlante sa iskustvom igranja finala Istoka iz prošle sezone može biti izuzetno opasan čak i ako se ne nalazi na visokim mestima na tabeli u Istočnoj konferenciji.

Alfa i omega Hoksa je Tre Jang, ovaj bek je treći strelac u NBA ligi sa 27.6 poena po meču, uz to je i treći asistent u takmičenju sa 9.4 asistencija u proseku. Tre Jang je izabran kao starter ove godine na Ol-star meču, to je njegov drugi nastup na utakmici svih zvezda. Najbolji skakači u Hoksima ove sezone su Klint Kapela koji se sa Domantasom Sabonisom nalazi na deobi trećeg i četvrtog mesta u NBA ligi sa 12.1 skokom po meču, drugi najbolji skakač u Atlanti je Džon Kolins sa 7.9 skokova po meču u proseku. Od ostalih igrača vredi istaći učinke na polju datih poena i Deandre Hantera (12.9), Bogdana Bogdanovića (12.6), Kevina Huertera (11.6) i Danilo Galinarija (10.4), dok Klint Kapela pored sjajnog doprinosa na planu skokova ima i 10.9 poena po meču.

Čisto igrački Boston Seltiksi najviše mogu da računaju na startnih pet i na Derika Vajta sa klupe, sa ipak sjajnim ukupnim poenterskim doprinosom Džejsona Tejtuma i Džejlona Brauna, obojica su u prvih 15 košgetera u NBA ligi. Atlanta Hoksi imaju dužu klupu od Seltiksa ali njihov drugi najbolji poenter Džon Kolins (16.8) ima skoro 7 manje poena u proseku od drugog najboljeg strelca u Bostonu Džejlona Brauna (23.6). Na listi povređenih u Atlanti se nalaze upravo Džon Kolins, krilni centar zbog povrede desnog stopala neće biti na parketu do posle Ol-star pauze, dok se i Tre Jang sa lakšom povredom kuka našao na ovoj listi, ali njegovo učešće na meču u Masačusetsu je izvesno.

Trener Atlante Hoksa Nejt Mekmilan nije bio zadovoljan izvedbom svojih igrača na poslednjem meču i porazu (121:136) na svom terenu od San Antonio Sparsa i dodao je da mu nije jasno odakle je to došlo, imajući u vidu u kakvom se stanju urgencije tim nalazi, ovakav ravan nastup, bez energije, po njemu je iznenađenje za sve. Na poslednjih deset mečeva Hoksi imaju 6 pobeda i 4 poraza, na ofanzivnom planu u Atlanti su po običaju  dobri i u tom periodu imaju 115.7 poena po meču, ali i primaju 110.5 poena u proseku na 10 poslednjih utakmica.

Naš predlog:

Mišljenja smo da su Boston Seltiksi u sjajnoj formi u poslednje vreme, čak i kad nisu igrali najbolje su pobedili u poslednjem meču protiv Denver Nagetsa rezultatom 108:102. Taj meč je došao nakon 3 meča na gostujućem terenu za Seltikse, tim iz Bostona nije igrao svom parketu skoro deset dana do meča sa Denver Nagetsima, pa se primetila izvesna stegnutost u igri, ali na kraju su izvojevali vredan trijumf. Naš predlog je hendikep 1 (granica 3.5 poena) na Boston Seltikse u meču sa Atlantom Hoks, za ovu igru kladionica Meridianbet nudi koefcijent 1.58. Od ostalih igara predlažemo plus poene na domaćine, granica je na 113,5 poena, a za više od tog broja u kladionici Meridianbet kvota je 1.91.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.