Tip dana košarka: Monako – UNIKS: Finalisti prošlogodišnjeg Evrokupa u bici za Top 8

U odloženom meču Evrolige koji je prvobitno trebalo da bude odigran 11. januara, a nije  zbog pozitivnih slučajeva na COVID-19 u ruskom timu, sastaju se Monako (12-13) i UNIKS (13-11). Monako bi porazom u ovom meču sa svoje i sada ne baš preterano velike šanse za plej-of, sveo na minimalne, skoro teorijske. Ovo je okršaj direktnih konkurenata za doigravanje, mesta za popravni ispit za domaću ekipu u Evroligi više nema. Meč u hali Gaston Medecin, domu košarkaša Monaka, je zakazan za utorak 22. februar, sa početkom u 20.00.

Monako: Šanse za doigravanje su male, ali ipak postoje

Tim iz Kneževine ulazi u finiš sezone. Pred poslednjih 9 utakmica u Evroligi sa ne baš preterano velikim šansama za prolaz dalje i završetak na jednom od prvih 8 mesta na tabeli nakon regularnog dela sezone. Mesto u plej-ofu za Monako se polako gubi u magli, sve dobro što su radili u poslednja 2 meseca u Evroligi su manje-više bacili niz reku debaklom u poslednjem kolu i porazu od poslednjeplasiranog Žalgirisa (4-19) na svom terenu rezultatom 83:82. Sa druge strane, ekipa koja dozvoli da u jednom od presudnih mečeva za doigravanje izgubi od fenjeraša koji da tada nije cele sezone imao trijumf na strani u Evroligi, možda i ne zaslužuje da se nađe u društvu privilegovanih osam.

Monako ima težak raspored do kraja u Evroligi, njihovi snovi o plej-ofu mogu biti raspršeni već ove nedelje u duplom programu, Roka tim (La Roca Team) ima direktne okršaje sa protivkandidatima za doigravanje, prvo danas sa sedmoplasiranim UNIKS-om, a onda i u petak, opet na domaćem parketu sa osmoplasiranim Fenerbahčeom (12-10). U preostalih 7 utakmica Monako ima 3 teška gostovanja, i to protiv Barselone, CSKA iz Moskve i Olimpije Milano. Monako se sa 12 pobeda i 13 poraza nalazi na 11. mestu u Evroligi, neposredno ispred njih na deobi devetog i desetog mesta se nalaze Anadolu Efes (12-12) i Bajern (12-12), a Fenerbahče (12-10)  je na 8. mestu, poslednjoj poziciji koja vodi u plej-of. Tim koji sa klupe predvodi Saša Obradović bi se sa dve pobede protiv UNIKS-a i Fenerbahčea vratio na velika vrata u igru za plej-of, ali to je lakše reći nego uraditi. Monako je dokazao ove sezone da može svakog dobiti ali i od svakog izgubiti, nema pravila, pitanje koliko je i prednost domaćeg terena prednost za Monako, crveno-beli u gostima imaju bolji skor (7-7) nego na svom parketu (5-6).

Kući je Monako  na šokantan način, sa poenom razlike, izgubio od Žalgirisa (83:82), ali i od ASVEL-a (85:84) na još traumatičniji, trojkom sa skoro pola terena Vilijama Hauarda. Na dva poslednja meča Monako ima dve  pobede, prvo su trijumfovali u osmini finala Kupa Francuske, savladali su Le Man ubedljivim rezultatom 92:76, da bi za vikend pao i Gravelin u šampionatu Francuske rezultatom 82:66. Smatra se da bi borbe na tri fronta mogle biti ključne u meču Monaka i UNIKS-a, i to na mestu plejmejkera između Majka Džejmsa i Lorenca  Braun, u slučaju da se Amerikanac iz UNIKS-a oporavio od povrede, na mestu ubojitih, spoljnih košgetera je tu okršaj Dvejna Bejkona i Marija Hezonje i prava rovovska borba na centarskim pozicijama u najavi između Donatasa Motijejunasa, Vila Tomasa I Donte Hola pre svih sa jedne strane i Džona Brauna i Tonje Džekirija sa druge strane.

Najviše u redovima Monaka u Evroligi ove  su prikazali Majk Džejms koji je prvi strelac tima i peti ukupno u nadmetanju sa 15.7 poena po meču, ujedno je  i prvi asistent crveno-belih i drugi u najjačem, evropskom takmičenju  sa 5.9 asistencija u proseku. U stopu Majka Džejmsa poenterski prati Dvejn Bejkon, ovaj Amerikanac je pravo otrkovenje i ima 13.8 poena u proseku i 8 uzastopnih mečeva u Evroligi sa dvocifrenim učinkom u poenima. Jedna od glavnih uzadnica Monaka u dobrim predstavama u poseldnjih 2 meseca do meča sa Žalgirisom u Evroligi je bio i Donatas Motijejunas, Litvanac je jedini preostali pored Džejmsa i Bejkona dvocifreni igrač Monaka u poenima sa 10.3 poena, uz to ima i 4.5 skokova po meču.

U prvom delu sezone Monako je slavio u Rusiji rezultatom 88:80, tako da bi u nekom eventualnom izjednačenju u broju pobeda i poraza sa UNIKS-om na kraju regularnog dela sezone crveno-beli trijumfom na današnjem meču imali prednost.

UNIKS: Većina igrača imala je naporan prethodni vikend

Za vikend  je u Moskvi odigran događaj koji bi mogao biti energetski iscrpljujuć za neke od članova ruske ekspedicije za današnji meč sa Monakom u Evroligi. Naime, u nedelju je bio Ol-star meč VTB lige, glavni događaj je bila utakmica između ”Zvezda Rusije” i ”Zvezda sveta”, UNIKS je imao 5 predstavnika na ovoj utakmici, Andreja Voroncevića u sastavu domaćih igrača i Marija Hezonju, Ajzeu Kenana, Džona Brauna u igračkim ulogama, a Velimira Perasovića na mestu trenera u internacionalnoj ekipi. Ono što je na prvi pogled indikativno da Lorenco Braun nije nastupio za ”Zvezde Sveta”, američki bek  je bio planiran za ovaj meč, dok Tornike Šengelija igrač CSKA iz Moskve koji isto vuče povredu nije kročio na parket ali je bio prisutan u sastavu stranih igrača na ovom lepom, revijalnom spektaklu. Događaj se odigravao u Moskvi verovatno je Lorenco Braun ostao u Sankt Peterburgu u oporavku od svoje povrede, stanje ovog Amerikanca za meč sa Monakom je još uvek pod znakom pitanja. Na utakmici svih zvezda glavna uloga je bila namenjena Mariju Hezonji, Hrvat je želeo da bude učesnik svih događaja na ovoj priredbi, pa je tako momak rođen u Dubrovniku osvojio glavnu nagradu u takmičenju u zakucavanjima, zauzeo je 2. mesto iza Bilija Berona u šutiranju trojki i proglašen je najkorisnijim igračem (MVP) glavne utakmice. Od igrača UNIKS-a na Ol-star meču najistaknutiji u svojoj MVP partiji je bio Hezonja  sa 29 poena za 23 minuta, Džon Braun je dodao 10 poena za inostrani sastav, dok je Ajzea Kenan igrao samo 9 minuta i dao 2 poena, za tim ruskih igrača Andrej Voroncević je dao 15 poena za skoro 25 minuta na parketu.

U dvoboju Monaka i UNIKS-a se radi o duelu dve različite košarkaške filozofije, tim iz Kneževine Monako je na 1. mestu u Evroligi po broju datih poena (83.3), ali i primaju dosta poena (82.4), i po tom parametru se nalaze  među najslabijim timovima u evropskom takmičenju. UNIKS sa druge strane se nalazi na 8. mestu po broju datih poena (76.7) i na 9. mestu po broju primljenih poena (75.7), tim iz Kazanja prima skoro sedam poena manje od Monaka po meču u Evroligi. UNIKS na 6 mečeva u 2022. godini ima 4 poraza, pobedili su Žalgiris i Barselonu koja je igrala bez Nikole Mirotića.

Čini se da je ruski predstavnik malo pao u formi u poslednje vreme, Ajzea Kenan ne igra na nivou iz prvog dela sezone, Lorenco Braun je pokupio povredu u meču sa 3 produžetka protiv CSKA u VTB ligi. U UNIKS je došao, ili bolje je reći vratio se, Džon Holand, Amerikanac je pravi fajter, uklapa se u viziju trenera Velimira Perasovića, ali ovaj igrač nije neko vreme imao takmičarski meč, poslednja liga mu je bila ona u Portoriku. Na papiru meč Monaka i UNIKS-a je okršaj dva najbolja asistenta u Evroligi ove sezone, Lorenco Braun je na 1. mestu najboljih asistenata sa 6.1 asistencijom po meču, uz to je američki bek i prvi poenter svoje ekipe sa 14.1 poenom u proseku. Drugi najbolji strelac UNIKS-a  i deveti u Evroligi je Mario Hezonja sa 14 poena, uz to Hrvat ima 5.5 skokova po meču. Ajzea Kenan u očiglednom padu u brojkama je treći strelac UNIKS-a sa 12.3 poena po meču. U centarskoj liniji UNIKS-a se ističu najbolji kradljivac lopti ove sezone u Evroligi Džon Braun i Tonje Džekiri.

Naš predlog:

Mišljenja smo da je Monako priteran uza zid, da moraju da odigraju meč na visokom nivou, a čini se ova ekipa ima kvalitet za tako nešto. UNIKS je igrao nestvarno dobro u evroligaškom delu sezone u 2021. godini, u nastavku u 2022. godini tim iz Kazanja nije baš u potpunosti u toj formi. Povreda Lorenca Brauna i njegov neizvesni status pred ovaj meč, mogu biti od velikog uticaja, Amerikanac nije igrao više od dve nedelje i meča sa CSKA u VTB ligi. Naš predlog je da će Monako dati više od 79.5 poena, za tu granicu kladionica Maxbet nudi koeficijent 1.88. Od drugih igara predlažemo hendikep 1 (granica 1.5 poena) na Monako, za ovu igru kladionica Maxbet nudi koeficijent 1.80.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.