Tip dana: Partizan – Sparta: Praško proleće nastavlja se u Humskoj

Fudbaleri Partizana načinili su veliki korak ka plasmanu u osminu finala Lige konferencija pre sedam dana u Pragu. Pobedili su domaću Spartu, golom Kvinsija Meniga, sa 1:0 i tako pred drugih 90 minuta dvomeča na svom terenu imaju ulogu favorita. Ono što ne ide na ruku crno-belima je činjenica da kroz samo tri dana igraju ”večiti derbi” protiv Crvene zvezde, od koga umnogome mođe da zavisi šampionska trka. Revanš sa Spartom igra se u četvrtak u 18.45 na stadionu u Humskoj.

Partizan: Dve ključne utakmice u samo tri dana

Sezona za Partizan teče po planu, pa čak i iznad planova. Crno-beli su lideri u domaćem prvenstvu, imaju pet bodova više od najvećeg rivala, prezimeli su u Evropi, a nastavljaju i borbu za osvajanje domaćeg kupa. I pored mnogo problema sa povredama u jednom delu sezone, kao i neverovatno napornog rasporeda u jesenjem delu, Aleksandar Stanojević uspešno kormirali ovim brodom.

Pre sedam dana Partizan je uspeo da pobedi na ”Letni” ekipu Sparte, što nije pošlo za rukom ni čuvenoj generaciji koja je igrala finale Kupa šampiona. Istina, oni su eliminisali Čehe, ali su ubedljivo poraženi u Pragu, da bi sve to nadoknadili u Humskoj. Sada Partizan pred revanš ima prednost od jednog gola. Do nje je stigao posle sjajnog pasa Saše Zdjelara za Kvinsija Meniga i smirene egzekucije holandskog internacionalca. Nije Partizan blistao u Pragu, ali je izgledao kao tim koji zna šta hoće i kako da do toga stigne. Organizovanom odbranom i čvrstinom na sredini terena otupili su napad Sparte i na kraju sačekali svoju šansu. Mogli su crno-beli da steknu i dva gola prednosti, ali je Jojić promašio veliku priliku u finišu susreta.

Pre i posle meča sa Spartom Partizan je igrao protiv dva Radnička u domaćem prvenstvu. Oba je pobedio sa po 2:0, Nišlije u gostima, a Kragujevčane na svom terenu. Računajući i meč sa Česima, u prvih 270 minuta prolećnog dela sezone Partizanova mreža se nije zatresla. Ukoliko ostane netaknuta i u revanšu sa Česima, eto prolaska dalje, bez obzira na učinak napadača. Ipak, treba podsetiti da su crno-beli mnogo bolji u Humskoj, da su ovde pobedili samo Gent i Mančester junajted na poslednjih 20 evropskih utakmica, a da Sparta nije tim koji se dobro snalazi kada napusti svoju Letnu.

Najveći problem za Partizan, pored povreda nekoliko prvotimaca, biće činjenica da ih već u nedelju očekuje najveća utakmica domaćeg fudbala, derbi sa Crvenom zvezdom. U odnosu na nekoliko ranijih sezona kada su crveno-beli u ovom delu sezone već imali ogromnu prednost i praktično imali titulu u džepu, sada je Partizan taj koji predvodi prvoligaški karavan i to sa pet bodova viška u odnosu na Zvezdu. Crno-beli su u dosadašnjem toku prvenstva samo dva puta remizirali, protiv Zvezde i Proletera na svom terenu, dok su sve ostale utakmice dobili, a kao gosti imaju maksimalan učinak. I pored toga što igraju evropski meč, koji im može doneti najveći uspeh još od 2005. godine kada su eliminisali ukrajiski Dnjepar, sigurni smo da će fudbaleri Partizan u podsvesti imati tu ”majku svih utakmica”, kada je domaći fudbal u pitanju.

Stanojević neće moći da računa, još uvek, na najveće zimsko pojačanje Ljubomira Fejsu. On je i dalje povređen, a u Pragu se povredio i Aleksandar Miljković. Dodajmo da je u Lionu operisan Danilo Pantić, koga ionako neće biti do kraja sezone, što već može naborati čelo trenera crno-belih. U Pragu je odlično drugo poluvreme odigrao Marko Jevtović, momak koji se zimus vratio u Partizan i čini se da je osovina Zdjelar-Jevtović, u ovom trenutku, uz Rikarda u napadu, najjača karika ekipe Partizana. Ostaje da vidimo hoće li Stanojević igrati opreznije i pustiti goste da se zalete, ili pokušati da reši sve dileme još na početku meča, nošeni hukom sa tribina.

Sparta: Srpski klubovi ne leže Sparti, to se ponovo pokazalo

Pavel Vrba imao je lepo iskustvo protiv Partizana kada je predvodio Viktoriju iz Plzenja. Tada je češki tim eliminisao crno-bele u nokaut fazi Lige Evrope, a te 2018. godine Partizan je poslednji put prezimio na evro-sceni. Međutim, Sparta nema uopšte uspeha kada se sastaje sa klubovima iz Srbije. Još u sezoni 1965/66 Partizan je na putu do finala Kupa šampiona izbacio češkog velikana, tada prvaka Čehoslovačke, da bi u novijoj istoriji to isto uradili Crvena zvezda i subotički Spartak, oba luta u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Sparta je do nokaut faze stigla osvojivši treće mesto u grupi Lige Evrope. Završili su iza Liona i Rendžersa, a ispred danskog Brondbija. Nisu imali neki spektakularni učinak, a na tri gstovanja nisu uspeli da postignu ni gol. Ukoliko to ne uspeju ni u Humskoj, eto Partizana u osmini finala novoformiranog takmičenja, bez obzira na broj golova crno-belih. Od starta prolećnog dela sezone Sparta je išla iz derbija u derbi i ne mogu u potpunosti da budu zadovoljni učinkom. Protiv Budejovica su igrali bez golova, a onda su pobedili najvećeg rivala Slaviju u kupu, i to kao gosti. Protiv Viktorije iz Plzenja su na svom terenu spašavali bod posle minusa od dva gola, a onda izgubili od Partizana. Prošlog vikenda trebalo je da igraju prvenstveni meč sa Jablonecom u gostima, ali je on odložen zbog lošeg vremena. Koliko je to dobro ili lođe za Spartu, videćemo na meču s Partizanom. Igrači su se odmorili, ali je sigurno Vrbi trebalo tih 90 minuta za dodatno uigravanje tima.

Pred prvi meč smo upozoravali na ekstratalentovanog napadača Adama Hložeka, ali se on pored Miljkovića jednostavno nije video. Naravno da je Hložek odličan igrač, jer ne bi se za njega interesovao Dortmund i neki premijerligaši, pa ta jedna loša partija ne mora da znači da neće zablistati u Humskoj. Imala je Sparta na startu dve prilike preko Karabeca i Hancka, ali je obe neutralisao golamn Popović. Nezgodan je i centarfor Čančvara, ali su ga Miletić i Vujačić zajedničkim snagama zaustavili. Pokazalo se da odbrana nije baš sjajna i Partizan bi morao da izvrši pritisak na poslednju liniju Sparte.

U odnosu na prvi meč u ekipi Sparte neće biti štopera Ondreja Čelustke, ali se vraća odlični desni bek Tomaš Vajsner koji je odradio suspenziju zadobijenu u meču sa Brondbijem. U Beograd ne putuju ni povređeni napadači Matej Pulkrab i Lukas Juliš, a upravo je povratnik u tim, Tomaš Vajsner, najavio juriš na pobedu u Humskoj.

Naš predlog:

Znali smo da nas u prvom meču očekuje tvrda borba sa malo prilika i golova. Razlog za mali broj šansi leži i u očajnom staju terena na Letni. Jednostavno tečne igre nije moglo biti, pa je to u nekim situacijama išlo na ruku Partizanu, koji je samo par dana ranije igrao na sličnom terenu u Nišu. Teren u Humskoj je znatno bolji, mada ne i idealan, pa će sigurno biti mnogo smislenije igre. Partizan ima čime da napadne goste, Rikardo opet daje golove, mada u Evropi nije bio strelac još od prvog kola u grupnoj fazi kada je pogodio na Kipru. Organizacija umnogome zavisi od Bibrasa Natha, ali Izraelac još nema snage za 90 minuta, pa će jedan deo njegovog posla morati da odrade Jojić i Marković. U kladionici Mozzartbet kvota na pobedu Partizana iznosi 2.10, remi je 3.35, a trijumf gostiju 4.00. Naš prvi predlog je igra gol-gol, za koju u kladionici Mozzartbet kvota iznosi tačno 2.00, a smatramo da je izvena i kombinacija duple šanse na domaće uz bar dva gola. Za 1x,2+ u kladionici Mozzartbet koeficijent iznosi 1.73.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.