Tip dana košarka: Crvena zvezda – Fenerbahče: Zvezdina granitna odbrana zaustavlja ”Turski marš”

U Beogradu se u odloženom meču 19. kola Evrolige sastaju Crvena zvezda (9-15) i Fenerbahče (12-11), očekuje se velika i bespoštedna bitka posle deprimirajućih poraza oba tima u petak. Utakmica veći značaj ima za turski tim koji se nalazi u borbi za plej-of, dok crveno-beli žele da upišu pobedu protiv velikog rivala. Meč koji je prvobitno trebalo da bude odigran 6. januara, a odložen je zbog pozitivnih slučajeva na COVID-19 u redovima Crvene zvezde. Igra se u hali Aleksandar Nikolić, a početak je zakazan za nedelju 27. februar u 21.00.

Crvena zvezda: Crveno-beli popravljaju utisak iz Atine

Tim iz Beograda nije mnogo puta bio favorit ove sezone u Evroligi u gostima, a čini se da se izdvajaju dva poraza na strani, protiv ASVEl-a, kada nije igrao Eli Okobo, glavni igrač francuskog tima, i u petak protiv desetkovanog Panatinaikosa, kada je lakše reći ko je igrao za grčki tim, a ne ko nije. Kao da crveno-beli nisu dobro odgovorili na pritisak i na to da su njima davane veće šanse pre početka, u meču protiv grčkog velikana u hali OAKA u Atini.

Crvena zvezda (9-15) se nalazi na 13. mestu u Evroligi, beogradski tim u preostalih 10 utakmica u Evroligi igra da značajno popravi plasman iz prošle sezone, pošto su crveno-beli u sezoni 2020-2021 imali 10 pobeda i završili na 17. mestu, a plej-of je, ipak, prevelik zalogaj. Crvena zvezda je na 16. mestu u Evroligi po broju datih poena (72.4) po meču, dok se crveno-beli nalaze na 7. mestu po broju primljenih poena (74.1), pa je odbrana bolji deo tima. U prvom delu sezone u Istanbulu, u tesnoj završnici, Fenerbahče je pobedio Zvezdu rezultatom 61:57, zanimljivo da tada oba tima nisu imala svoje veče u šutu za tri poena, žuto-plavi su šutirali 22.2 %, a crveno-beli 21.7 %.  Tim Crvene zvezde je i dalje na poslednjem 18. mestu u Evroligi u procentu šuta za tri poena, ipak, može se reći da više nisu jedini tim u takmičenju koji šutira ispod 30 %, popravili su se i sada šutiraju 32 % za 3 poena.

Nikola Kalinić ima najbolju evropsku sezonu u karijeri što se tiče poenterskog učinka, ovaj krilni igrač je prvi strelac Crvene zvezde sa 13 poena po meču u Evroligi, može se dodati da reprezentativac Srbije ima i 3.7 skokova, i 3.5 asistencija u proseku. Jedini dvocifreni u poenima u proseku, pored Kalinića, u Evroligi u redovima Zvezde je Nejt Volters, Amerikanac ima 11 poena po meču u evropskom takmičenju, uz to je i prvi asistent tima sa 3.6 asistencija po meču. Zvezda na svom terenu, pred svojim navijačima, u duplom programu posle fudbalskog ”večitog derbija”, protiv oslabljenog Fenerbahčea bi mogla imati dobre šanse da zabeleži trijumf, jer se čini da košarkaši u crveno-belom imaju veću širinu na spoljnim pozicijama u ovom meču.

Nando de Kolo se tek vratio na parket posle duge pauze, sa druge strane Marko Gudurić je značajno podigao nivo forme u poslednje vreme i jedan je od najbitnijih igrača u klubu iz Istanbula. Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić je izjavio da ih očekuje težak meč, da Fenerbahče ima 9 pobeda na poslednjih 11 utakmica u Evroligi i dodao da je to tim sa velikim kvalitetom na svim pozicijama.

Fenerbahče: Oslabljeni Fener juri važnu pobedu

Turski tim ne dolazi u najboljem raspoloženju u Beograd, u petak Fenerbahče ne samo da je ubedljivo izgubio od neposrednog konkurenta Monaka u dvoboju za plej-of rezultatom 92:78, nego izabranici trenera Aleksandra Saše Đorđevića nisu uspeli da odbrane + 10 (96:86) iz prvog dela sezone, i sada u slučaju poravnanja broja pobeda i poraza sa timom iz Kneževine, žuto- plavi bi bili ispod njih.

Fenerbahče (12-11) se nalazi na 10. mestu u Evroligi, pre poraza u Monaku turski predstavnik je imao 5 trijumfa u nizu, uključujući i dva velika i vredna uspeha protiv Real Madrida u jednom defanzivnom času košarke rezultatom 66:51, kao i protiv Olimpije u Milanu rezultatom 71:60. Vredi pomenuti da je Fenerbahče proteklog vikenda izgubio u finalu Kupa Turske od Anadolu Efesa 86:72 i da sa istim velikim suparnikom igraju bitan meč u Evroligi u četvrtak 3. marta, a taj okršaj će imati veliki ulog. Naime, Anadolu Efes (13-12) je na 9. mestu u Evroligi, slavio je 5 poena razlike (89:84) u prvom delu sezone  i ovaj meč može imati presudan značaj na to ko će na kraju završiti u prvih 8 u evropskom takmičenju.

Što se izostanaka tiče, Fenerbahče zbog povrede kolena neće moći da računa u meču sa Zvezdom na Pijerija Henriju, dok su Melih Mahmutoglu, Metecan Birsen i Ahmet Duveriouglu sa reprezentacijama, a Markel Starks nije bio deo turskog tima u vreme kada je ovaj meč prvobitno trebalo da bude odigran i nema pravo nastupa. Sa druge strane Jan Veseli i Marijal Šajok su u Beogradu i mogli bi da nastupe, ipak, Čeh nije igrao preko dva meseca i utakmice sa ASVEL-om 23. decembra, dok Kanađanin takođe dugo nije igrao, a poslednje poene je dao još u novembru prošle godine, sve u svemu ovaj igrač i nije ispao najbolje pojačanje za tim iz Istanbula. Nando de Kolo se vratio na parket u meču sa Monakom i dao je 19 poena za  23 minuta, francuski veteran pre toga nije igrao preko 2 meseca i duela sa ASVEL-om, pitanje koliko je fizički spreman da odgovori izazovima igranja dve teške utakmice u tako kratkom periodu.

Fenerbahče će posebno biti uskraćen na spoljnim pozicijama u meču sa Crvenom zvezdom, od Marka Gudurića će se možda tražiti i nemoguće, crveno-beli imaju veći broj igrača na raspolaganju na pozicijama 1,2 i 3, imaju širinu, ne nužno i kvalitet, to bi mogla biti ključna komparativna prednost beogradskog tima u ovoj utakmici. Tim iz Istanbula se nalazi na 9. mestu u Evroligi po broju datih poena (76.4), a na 6. mestu po broju primljenih poena (73.7). Fenerbahče se bolje oseća, najbole partije su pružali kada su odbrambeno na nivou, ali čini se da izostanak Pijerija Henrije nenadoknadiv, ovaj igrač visok 1.96 je izuzetan u defanzivnim zadacima, Amerikanac je na 2. mestu u Evroligi po broju ukradenih lopti (1.8) po meču. Dovoljno je reći da je Henri u prethodne dve sezone bio na vrhu liste najboljih kradljivaca lopti u Evroligi, a da je ovaj prosek od 1.8 ukradenih lopti najbolji za njega po sezoni i bio bi najbolji u proteklih 5 sezona u najjačem klupskom takmičenju.

Trener Fenerbahčea Aleksandar Saša Đorđević je izjavio da njegov tim očekuje težak meč pred vatrenom publikom i dodao da Crvena zvezda igra fizički, zahtevnu košarku sa mnogo kontakta, po njemu velika borba je neizbežna u ovom meču. Osim toga, po treneru Đorđeviću je ključno povratiti energiju posle iscrpljujućeg meča u Monaku i po svaku cenu držati izgubljene lopte pod kontrolom.

Naš predlog:

Mišljenja smo da u ovom trenutku Crvena zvezda i Fenerbahče žele pozitivnu rekaciju nakon poslednjih poraza, turski predstavnik nije imao šta tražiti u ofanzivnom nadmetanju sa Monakom u petak, na poluvremenu je bilo + 22 za tim iz Kneževine, pa svaka utakmica može  biti odlučujuća na kraju. Fenerbahče se junački bori sa brojnim povredama, pravo je čudo da su uspeli da ostanu na površini i u trci za plej-of, svavako bi bilo dobro ostvariti trijumf u Beogradu pred meč sa Anadolu Efesom u četvrtak, ali i Crvena zvezda se nešto pita. Naš predlog je da Crvena zvezda neće izgubiti više od 4 poena razlike u meču sa Fenerbahčeom, za hendikep 1 (granica 4.5 poena) kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.55. Teško je prognozirati poene na ovom meču, odsustvo pre svega Pijerija Henrija u timu iz Istanbula je teško nadomestiti, ovaj je igrač je na 22 od 23 utakmica svog tima u Evroligi igrao skoro 29 (28.7) minuta po meču, svakako se može reči da je jedan od ponajboljih defanzivaca Fenerbahčea na spoljnim pozicijama. Sa druge strane Fenerbahče je video u petak protiv Monaka na šta liči kada se krene u nekarakterističan stil igre i primi 92 poena u 4 četvrtine, tako da bi turski tim sada ipak mogao želeti kontrolisaniji tempo utakmice. Što se tiče poena vrlo rezervisano predlažemo da Fenerbahče neće dati više od 75 poena na meču sa Crvena zvezdom, za ovu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.58.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.