Tip dana košarka: Virtus – Bursaspor: Italijanski velikan u jurišu na Evroligu

U Bolonji se u odloženom meču 10. kola grupe B Evrokupa sastaju Virtus (6-6) i Bursaspor (4-7). Italijanski tim je polako kompletirao svoje redove i želi da uđe u dobar finiš takmičenja u regularnom delu u drugom po jačini evropskom takmičenju, dok se ekipa iz Burse trenutno ne nalazi u zoni doigravanja. Virtus je jedan od favorita za osvajanje Evrokupa ove sezone, ali tim iz Bolonje od samog početka sezone ima probleme  sa povredama i drugim pehovima, pa u preostalih 6 mečeva u grupnoj fazi moraju da pojačaju ako misle da uđu u nokaut fazu sa nekom vrstom prednosti. Meč u Virtus Segafredo Areni, domu košarkaša Virtusa, je zakazan za četvrtak 3. mart, sa početkom u 20.30.

Virtus: Tim se kompletirao u pravo vreme

U novom formatu Evrokupa nema mnogo prostora za grešku, u prvoj fazi takmičenja postoje dve grupe sa po 10 timova, po 8 idu dalje u nokaut fazu, od osmine finala se igra samo na jednu utakmicu, ekipa koja ima bolji skor pobede i poraza u grupnoj fazi može imati prednost domaćeg terena do finalne utakmice. Sistem takmičenja je malo revolucionaran, ali garantuje uzbuđenja i neizvesnost, a i ulog je veliki. Prošlogodišnji finalisti Evrokupa Monako I UNIKS sasvim su se lepo snašli u jačem rangu, mada je kvalitet timova u Evroligi mnogo viši.

U Evrokupu ima nekoliko timova sa velikom reputacijom, koji su igrali, ili bi sa velikim entuzijazmom ušli u evroligašku kampanju, pored Partizana to bi mogli biti Valensija, Virtus Bolonja možda još par ekipa. Ipak, pretežno je veliki jaz između kvaliteta ekipa u Evroligi i Evrokupu, tako da Virtus zna koji je ulog u pitanju u evropskim utakmicama.

Virtus (6-6) se sa polovičnim skorom nalazi tek na 5. mestu grupe B Evrokupa, u preostalih 6 mečeva nema više mesta za greške, u suprotnom bi italijanski tim mogao da se suoči da većinu, ako ne i sve potencijalne utakmice u nokaut fazi, igra na gostujućem terenu. To je čak i za ovaj skupo plaćeni tim iz Bolonje teška misija, da u nekom najgorem scenariju za Virtus igrate protiv Partizana, Valensije, Budućnosti u nizu na gostujućim terenima, bez prava na poraz. Sam početak sezone nije najbolje počeo za Virtus, u septembru prošle godine u utakmici italijanskog Superkupa se povredio Ekpe Judo koji je teško povredio koleno. Van trenažnog procesa, pored Juda, je samo Avudu Abas, ali ostali igrači su se uglavnom vratili treninzima i ovaj tim je koliko-toliko kompletan. Probleme sa povredama, bolestima, COVID-19 i ostalim preprekama su imali Miloš Teodosić, Kevin Hervi, Niko Manion, Ajzea Kordinije i drugi košarkaši u timu, trener Virtusa Serđo Skariolo ima na raspolaganju veliki broj kvalitetnih košarkaša, ali čak ni on nije mogao u potpunosti da izađe na kraj sa svim malerima koji su zadesili ovaj tim. Naime, na utakmicama Kupa Italije u sastav Virtusa su se vratili Milos Teodosić i Kevin Hervi, ali to nije bilo dovoljno, pa je tim iz Bolonje iznenađujuće ispao u polufinalu od Tortone. Taj meč polufinala Kupa Italije je odigran 19. februara i Virtus je imao dovoljno vremena da se pripremi, a posebno da rekonvalescenti Teodosić i Hervi ojačaju pred krucijalne okršaje.

Utakmice su ono što je bilo potrebno Niku Manionu, ovaj mladi igrač je propustio veliki deo sezone, ali u dva meča sa Islandom u kvalifikacijama za Mundobasket je dao 16 i 23 poena i potvrdio je da se radi o velikom talentu italijanske košarke. Pored Maniona, reprezentativne obaveze od igrača Virtusa su imali Alesandro Pajola i Amedeo Tesitori u italijanskom nacionalnom timu, Ajzea Kordinije i Muamadu Žete u reprezentaciji Francuske i Amar Alibegović za reprezentativni tim Bosne i Herecgovine.

U Evrokupu Virtus ima 3 poraza u nizu, protiv Ulma, Budućnosti i Valensije, na sva 3 meča tim iz Bolonje je ophrvan povredama igrao dosta bledo i na te 3 utakmice su davali ispod 70 (69) poena u proseku. Podsetimo da je Virtus sa Lokomotiv Kubanj bio na vodećim mestima u mečevima odigranim u 2021. godini po postignutim poenima u Evrokupu, da su davali preko 90 poena u proseku, ali lošim izdanjima na poslednjim mečevima je taj prosek poena znatno pao. U Evrokupu Virtus ima 9 igrača koji imaju 5.9 ili više poena u proseku, a da su igrali najmanje 5 mečeva u dosadašnjem delu sezone u evropskom takmičenju. Najefikasniji u Virtusu u evropskom takmičenju je Kevin Hervi sa 15.6 poena po meču, ali Amerikanac je igrao samo na 5 utakmica, drugi najbolji strelac ekipe u Evrokupu je Kajl Vims sa 13.8 poena, a treći Marko Belineli sa 13.7. Četvrti strelac Virtusa u Evrokupu sa 13.3 poena, i prvi asistent u celom takmičenju, sa 8.1 asistencijom u proseku je Miloš Teodosić.

Trener Virtusa Serđo Skariolo je pred meč sa Bursasporom istakao da je njihov večerašnji protivnik definitivno bolji nego što to govori trenutna pozicija na tabeli. Po treneru Skariolu njegov tim će morati da uzme kontrolu nad skokom, da iskoristi fizičku prednost koju imaju i da suparnički tim uvede u ritam koji im ne odgovara.

Bursaspor: Odlazak Frimena ugasio je sve ambicije turskog tima

Zavisno od toga ako ste ljubitelj espreso kafe (Segafredo), ili druge vrste napitaka (Frutti Extra), a to su glavni sponzori ova dva tima, možete imati favorita u meču Virtusa i Bursaspora.  Tim iz Burse je osnovan tek 2014. godine, u najviši rang takmičenja u Turskoj Bursaspor je ušla 2019. godine i čini se da nemaju nekih velikih ambicija u Evrokupu. Kao da ovaj tim, po budžetu i svemu ostalom ne pripada gornjem domu u domaćem prvenstvu, nisu uspeli da se kvalifikuju u završnicu Kupa Turske, odnosno da se plasiraju među prvih 8 nakon prvog dela sezone u šampionatu, i to sve sa Alerikom Frimenom u sastavu. 

Naime, Frimen je bio ubedljivo najbolji strelac svog tima do odlaska, Amerikanac je imao 19.6 poena po meču u Evrokupu i 20.5 u šampionatu Turske, a ovaj igrač je pojačao CSKA 1. februara. Možda je i bolje za Frimena bilo da je neka od brojnih spekulacija od novembra prošle godine bila tačna i da je ovaj igrač završio po pričama u nekom od timova kao što su Fenerbahče, Partizan ili Crvena zvezda. To oko Frimena dovoljno govori o ambicijama i stanju stvari u Bursasporu, ovaj tim je napustio, pored ne tako po kvalitetu širokog rostera, najbolji igrač u sred sezone. Pre Frimena je početkom godine i turski centar Egeman Guven napustio klub i otišao u Anadolu Efes.

Čini se da Bursasporu prioritet da se održi u sredini tabele u domaćem prvenstvu, a ne da uđe u neku  borbu za doigravanje po svaku cenu. Bursaspor (4-7) se nalazi na 9. mestu grupe B Evrokupa, ima samo jednu pobedu na strani i to protiv Venecije, uz tri pobede na domaćem parketu koje je turski predstavnik ostvario protiv Cedevita Olimpije, Ulma i Promiteasa. Ekipa iz Burse sada ima samo 4 stranca u timu, iako je ograničenje broja internacionalaca koji mogu da budu u protokolu u šampionatu Turske pet, pošto je ovaj tim, pored Frimena, od internacionalaca napustio i Entoni Braun. Upravo su ta 4 stranca uz nekoliko turskih igrača osovina tima na koju računa trener Bursaspora Dušan Alimpijević u meču sa Virtusom iz Bolonje.

Prvi strelac tima, i jedini dvocifreni u poenima u proseku u Evrokupu posle odlaska Frimena, je Derik Nidam, Amerikanac koji je igrao za reprezentaciju Crne Gore ima 12.2 poena po meču. Drugi Amerikanac na spoljnim pozicijama Endrju Edrjuz ima 6,3 poena u proseku u Evrokupu, ali ovaj bek ima 14.2 poena u šampionatu Turske. Druga dva preostala inostrana košarkaša u Bursasporu igraju na unutrašnjim pozicijama, Dejvid Dudzinski daje 9.5, a Kevarijus Hejs 8.7 poena po meču u Evrokupu. Od turskih košarkaša se u Bursasporu ističi Onuralp Bitim i Metin Turen. Tim Bursaspora se nalazi na 15. mestu u Evrokupu po broju datih poena (77.8), i to sa Frimenom koji je igrao na 9 od 11 mečeva u evropskom takmičenju i davao skoro 20 poena (19.6) po meču.

Naš predlog:

Virtusu je potrebna jedna ubedljiva, lagana pobeda, jedan meč bez trzavica, da se zaboravi na poraz od Tortone u polufinalu Kupa Italije, pa da se sa više samopouzdanja krene u presudne bitke na dva fronta. Bursaspor je jedna ekipa skromnog kvaliteta, ne nalaze se u zoni dogravanja u Evrokupu, i pitanje koliko im je to i bitno. U tim Virtusa su uložena velika sredstva, doveden je i Serđo Skariolo kao zamena za Aleksandra Sašu Đorđevića na trenerskoj klupi, i sa najvišim ambicijama su ušli u ovu sezonu. U dva manje važna takmičenja Virtus ima pola-pola, osvojili su Superkup, neočekivano su ispali u Kupu Italije, ali zna se šta su glavne mete za Bolonjeze ove sezone, to je Evrokup i šampionat Italije.

Naš predlog  je hendikep 1 (granica 7.5  poena) na Virtus u meču sa Bursasporom, za ovu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.53. Od ostalih igara naš predlog je da će na ovom meču Virtus dati više od 87.5 poena, za ovu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.69.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.