Tip dana košarka: Partizan – Crvena zvezda: Treća sreća ili nova frustracija za tim Željka Obradovića

U 21. kolu ABA lige, već treći put ove, sezone sastaju se Partizan (16-3) i Crvena zvezda (17-1). Domaći tim želi da popravi utisak iz prva dva derbija koja je izgubio ove sezone, pa ”crno-beli” ulaze ekstra motivisani u ovaj meč. Pre svega žele da dokažu da je poslednji meč u finalu Kupa Radivoja Koraća bio loš dan, dok Zvezda želi da sačuva prvu poziciju u regionalnom takmičenju pred plej-of, ali će pažnju obraćati i na Evroligu, gde ponovo imaju šansu da se probiju među prvih osam. Meč u hali Aleksandar Nikolić, hramu srpske košarke, je zakazan za nedelju 6. decembar, sa početkom u 18.30.

Partizan: Do Evrolige dva putića, sad se pojavio treći kao koridor

U novonastalim okolnostima, bez ruskih timova, povećavaju se šanse Partizana da sledeće sezone igra u Evroligi, upravo je to bio razlog dovođenja slavnog Željka Obradovića, trenera sa najviše titula (9) u najjačem evropksom takmičenju. Srpski strateg je živa legenda, ima 9 trofeja u Evroligi, sa 5 različitih timova.

Partizan ima 3 puta do Evrolige, dva na terenu i jedan van, crno-beli mogu doći do prvog ranga takmičenja kroz ABA ligu ili Evrokup, dok se u promenjenim, vanrednim okolnostima pomine i mogućnost vajld karte (wild card). Svakako bi bilo najbolje za Partizan ostvariti plasman u Evroligu na parketu, sportski i kroz proliveni znoj, a i to sa specijalnim pozivnicama za srpske timove retko kad je išlo po želji domaćih zaljubljenika u košarku. Da ovo nije ”večiti derbi”, utakmica koja je veća od života, Partizanu bi možda i bolje bilo da sačuva energiju za bitan meč u utorak u evropskom takmičenju u Litvaniji, zato što je taj put preko Evrokupa možda i najveća šansa za evroligaške snove crno-belih. Naime, Partizan ima skor 9-4 u grupi A Evrokupa, jedan od tih poraza je i od suspendovane Lokomotive Kubanj, tako da su to ipak samo 3 poraza. U nastavku sezone u preostala 4 meča grupne faze  Partizan ima relativno lak raspored, igra na strani protiv litvanskog Lijetkabelisa (6-6), italijanskog Trenta (1-12)  i Šljonska (2-10) u Poljskoj, dok crno-beli u Beogradu dočekuju francuski Metropolitan (8-5). U sve ove 4 utakmice Partizan ulazi sa ulogom favorita, u slučaju idelanog scenarija crno-beli  bi mogli da završe sa samo 3 poraza na vrhu u svojoj grupi, to bi na kraju moglo biti odlučujuće za ambicije kluba.

. Od finala Kupa Radivoja Koraća Partizan nije imao takmičarskih mečeva, ipak nemali broj igrača jeste u utakmicama reprezentacija. Od brojnih reprezentativaca Partizan je naravno imao najviše predstavnika (3) u nacionalnom timu Srbije, i to Aleksu Avramovića, Uroša Trifunovića i Balšu Koprivicu. Avramović je bio  naistaknutiji sa 14 i 24 poena u megdanima sa Slovačkom, Trifunović je dodao 12 i 6, dok je Balša Koprivica imao 8 poena u prvom meču, a u drugom mladi centar Partizana nije nastupio. Jam Madar je za reprezentaciju Izraela, u dvomeču protiv Nemačke, igrao skoro 29 minuta u prvom meču i 19 u drugom, uz učinke od 12 i 4 poena, drugi je plejmejker crno-belih Dalas Mur, u dresu albanskog nacionalnog tima u duelima sa Rumunijom i Luksemburgom, dao po 18 poena. Gregor Glas za reprezentaciju Slovenije je igrao 7 minuta u Finskoj, protiv istog rivala u Kopru nije uzeo učešće. Rodions Kuruks je u dve pobede Letonije protiv Belgije učestvovao sa 7 i 1 poenom. Na kraju što se tiče reprezentacija, ali ne i najmanje bitno navijače Partizana, bi trebalo da raduju dobra izdanja Matijasa Lesora u dresu Francuske. Ovaj centar je u dva meča protiv Portugalije imao učinke od 11 poena i 10 skokova u prvom i 10 poena i 6 skokova u drugom meču.

Što se tiče zdravstvenog biltena trener Željko Obradović je istakao da su svi zdravo i dobro, Jam Madar i Gregor Glas se vraćaju u konkurenciju nakon što nisu uzeli učešće u utakmicama Kupa Radivoja Koraća, a stanje Alena Smailagića valjda spada u to zdravo i dobro. Mladi reprezentativac Srbije je propustio utakmice nacionalnog tima zbog povrede skočnog zgloba u meču protiv FMP-a u polufinalu kup takmičenja.

Prvi strelac ali i skakač Partizana u ABA ligi je Zek Ledej sa 11.1 poenom i 5.5 skokova po meču, jedini dvocifreni u poenima pored Amerikanca u regionalnom takmičenju su njegove kolege iz unutrašnje linije Alen Smailagić i Matijas Lesor sa po 10.4 poena u proseku. Kevin Panter prva vedeta Partizana između ostalog zbog slabije konkurencije u ABA ligi ima samo 9.9 poena po meču, ali američki bek ima 17.5 poena u proseku u Evrokupu. Mada mora se podvući da Panter nije bio na nivou u najvažnijim mečevima protiv glavnih konkurenata u ABA ligi ove sezone, protiv Zvezde u prvom delu sezone je dao 6 poena, protiv Budućnosti 2, a protiv Cedevita Olimpije u porazu u Beogradu nije nastupio. Od ostalih košarkaša Partizana u poslednje vreme se nameće Dalas Mur, ovaj bek ima 9.2 poena u proseku po meču u ABA ligi.

Trener Partizana Željko Obradović je izjavio pred meč sa Crvena zvezdom da je svestan da su prikazali lošu sliku u finalu Kupa Radivoja Koraća, da je trenutak da se reaguje i da se nada da će reagovati. Po treneru Obradoviću on bi voleo da njegov tim krasi, ne maksmimalna borbenost, već nešto preko toga, a to nisu imali u Nišu i dodaje da su od srede radili na jednom dobrom nivou.

Crvena zvezda: Novi derbi u nevreme, pred dolazak Madriđana u Evroligi

Crveno-beli dolaze u pozitivnom raspoloženju na meč sa Partizanom, Zvezda je osvojila Kup Radivoja Koraća u velikom stilu, imaju dve vezane pobede u Evroligi protiv Fenerbahčea i Baskonije, dok u ABA ligi izabranici trenera Dejana Radonjića imaju 15 uzastopnih pobeda i samo 1 poraz u dosadašnjem delu sezone, onaj protiv Igokee u Laktašima. Crvena zvezda (17-1) ima dobru poziciju u odnosu na glavne konkurente u ABA ligi, crveno-beli imaju dva poraza manje i + 15  (71:56) iz prvog meča u regionalnom takmičenju sa  Partizanom (16-3), a gledajući pretpostavljenog drugog najvećeg rivala, ekipu Budućnosti,(14-4) Nikola Kalinić i družina  8 kola pre kraja u regionalnom takmičenju imaju 3 poraza manje i + 9 (75:66) iz prvog meča.

Čini se da je za Zvezdu mnogo bitnije, možda i krucijalno, ono što će se dešavati u nedelji pred nama u Evroligi. Posle suspendovanja 3 ruska tima u Evroligi, između ostalog se otvara dobra šansa da Crvena zvezda uzme učešće u plej-ofu, Fajnal for je premešten u Beograd, to bi već bilo višedecenijsko ostvarenje snova navijača crveno-belih. Zvezda ima dupli program u Evroligi naredne nedelje, opet dva vezana meča u Beogradu, sa dve pobede u dve utakmice crveno-beli bi se našli na neko vreme u prvih 8, tako što bi preskočili Monako (10-13). sa skorom 11-12. Ipak, to je lakše reći nego učiniti, na terenu Crvena zvezda (9-12) mora prvo savladati veliki Real Madrid (16-5) u utorak , a nakon tog meča u četvrtak 10. marta na megdan Crvenoj zvezdi dolazi Makabi Tel Aviv (11-10).

Zvezda ima dva ubedljiva trijumfa protiv Partizana ove sezone, u ABA ligi i Kupu Radivoja Koraća, na strani crveno-belih je daleko iskusniji tim nego što ima večiti rival, i duga klupa sa velikim brojem prekaljenih košarkaša. Izvanredno zahtevan raspored za Crvenu zvezdu, u dva dupla programa u dve nedelje i 4 meča u Evroligi u hali Aleksandar Nikolić se umetnuo na polovini puta i ”večiti derbi” sa Partizanom. Imajući u vidu dva predstojeća meča u Evroligi, u kratkom vremenskom periodu, trener Zvezde Radonjić bi mogao da se odluči da sačuva malo glavne igrače i nosioce u timu, jeste ovo specijalan meč, ali ovaj ne bi trebalo da bude i od presudnog značaja.

Crvena zvezda je od finala Kupa Radivoja Koraća imala 3 utakmice u Evroligi, Partizan ipak nije imao takmičarski meč tačno dve nedelje i veliki broj igrača crno-belih je bio rasut po Evropi zauzet reprezentativnim obavezama. Crveno-beli su na 2. mestu u ABA ligi po broju datih poena (82.6), ali i na defanzivno dorbom 2. mestu po broju primljenih poena (68.3). Tim Crvene zvezde ima čak 13 igrača koji imaju više od 4 poena po meču u ABA ligi, a da su igrali najmanje 7 mečeva ove sezone, a od tih 13 desetorica imaju više od 6.9 poena u proseku u regionalnom takmičenju. U dobro i pravilno raspoređenoj minutaži i poenterskom učinku, ističu se jedina dva dvocifrena košarkaša u poenima u redovima crveno-belih u ABA ligi i to Nikola Kalinić sa 11.3 i Ognjen Dobrić sa 10.5 poena u proseku. Najbolji skakači Zvezde u ABA ligi su Ognjen  Kuzmić sa 4.8 i Luka Mitrović sa 4.4 skoka po meču, a najbolji asistenti Nikola Ivanović sa 4.5 i Nejt Volters sa 3.9 asistencija u proseku u regionalnom takmičenju.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić je izjavio da se nalaze u se u izuzetno teškom rasporedu utakmica,  a utakmice sa Partizanom uvek imaju posebnu težinu. Crnogorski strateg Radonjić dodaje da će njegov tim morati da odigra na zadovoljavajućem energetskom  nivou, posebno što u ovakvom rasporedu moraju da iskoriste svaki trenutak za oporavak i pripremu naredne utakmice.

Naš predlog:

Mišljenja smo da Partizan ulazi u duel sa Crvena zvezdom naoštren da dokaže da su -15 (56:71) u ABA ligi  i -17 (68:85) u finalu Kupa Radivoja Koraća, bili samo loši dani, da se ti ubedljivi porazi mogu delom pripisati i mladosti tima crno-belih, i dalje postoji velika razlika u proseku godina između ekipa ”večitih rivala”. U Partizanu očekuju da će na krilima podrđke sa tribina svojih navijača sačekati Crvenu zvezdu u nezgodnom momentu u gustom rasporedu između 4 utakmice u Evroligi. U kladionici Meridianbet blagi favorit je Partizan, kvota na pobedu domaćin u ovom meču je 1.86, a trijumf gostiju procenju je se koeficijentom 1.91. Naš predlog je da Partizan neće izgubiti više od 3 poena razlike, za igru hendikep 1 (granica 3.5 poena) kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.56. Od ostalih igara naš predlog je da će Partizan na meču protiv Crvene zvezde dati više od 72 poena. Za igru da Partizan (uključujući produžetke) daje više od 72.5 poena, kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.57.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.