Tip dana košarka: Budućnost – Partizan: Direktan dvoboj za poziciju br. 2

U Podgorici se u 22. kolu ABA lige sastaju Budućnost (14-4) i Partizan (17-3), susret dva od tri favorita za titulu i ujedno borba za drugo mesto na tabeli, a to je  pozicija koja vodi direktno u polufinale regionalnog takmičenja. Budućnost nema više mesta za kiks, skoro je izvesno da bi Podgoričani porazom u meču protiv Partizana ispali iz trke za prva dva mesta na tabeli. Meč u hali Morača, domu košarkaša Budućnosti, zakazan je za 13. mart, sa početkom u 21.00.

Budućnost: Poslednja šansa za drugo mesto u regularnom toku

Budućnost je uzdrmana, u 2022. godini tim iz Podgorice već ima dva neplanirana poraza na svom terenu u Evrokupu protiv Ulma i Venecije i to dvocifrenom razlikom u oba meča, Partizan ima svoju priliku da prekine skoro osmogodišni post u ABA ligi u utakmicama igranim u Podgorici, ali to neće biti tako lako ostvariti i na parketu.

Neće biti preterano reći da se trener Budućnosti Aleksandar Džikić nalazi na užarenoj klupi. Nema mnogo strpljenja u timu iz Podgorice, posebno ako u slučaju poraza protiv Partizana budu prinuđeni da svoje šanse za titulu potraže u izvesnom doigravanju sa šestoplasiranim timom u ABA ligi.

Budućnost ima 4 poraza na pet poslednjih mečeva u Evrokupu, ugrozili su svoje šanse za dobar plasman u Evropi, a uz to su Podgoričani neočekivano poraženi od Zadra u ABA ligi u gostima. Džastin Kobs je alfa i omega Budućnosti, Amerikanac koji igra za reprezentaciju Crne Gore je drugi najbolji strelac svog tima u ABA ligi sa 13.3 poena i prvi asistent sa 4.4 asistencija po meču. Ipak, Kobs ima 17 poena po meču u Evrokupu i  više puta se pojavio u izvanrednom izdanju u bitnim mečevima Budućnosti ove sezone. Vili Rid je prvi strelac i skakač Budućnosti u ABA ligi sa 13.5 poena i 6.6 skokova u proseku. Di Džej Sili je jedini preostali dvocifreni u poenima za Budućnost u ABA ligi sa 12.8 poena po meću. Kendrik Peri je nedavno pojačao konkurenciju na bekovskim pozicijama, dok svojim iskustvom veliku pomoć mogu da pruže Vladimir Micov i Marko Jagodić-Kuridža.

U slučaju poraza protiv Partizana Budućnost bi mogla manje-više da se oprosti od 2. mesta i direktnog učešća u polufinalu ABA lige. Tim iz Podgorice bi tada 7 kola pre kraja imao dva poraza više i dva neuspeha u oba meča sa Partizanom ove sezone, ipak, potajno se plavi nadaju, ne samo trijumfu, već i dvocifrenoj pobedi, tada bi uspeli da anuliraju minus 9 iz Beograda.

Trener Budućnosti Aleksandar Džikić je pred meč sa Partizanom izjavio da igraju protiv punog sastava odličnog protivnika i da moraju da daju sve od sebe.

Partizan: Crno-beli kao dr. Džekil i mr. Hajd

Crno-beli nisu slavili u ABA ligi u Podgorici protiv Budućnosti skoro punih 8 godina, a Partizan u međuvremenu ima 7 uzastopnih poraza u Crnoj Gori. Naime, pre skoro 8 godina, 24. marta 2014. godine, Partizan je trijumfovao u Morači protiv Budućnosti rezultatom 65:61, na klupi crno-belih je bio legendarni Duško Vujošević, a najefikasniji igrači u tom meču su bili Bogdan Bogdanović sa 16 poena, Žofri Lovrenj je dodao 14, a Aleksandar Pavlović 13.

U prvom delu sezone u ABA ligi Partizan je slavio protiv Budućnosti rezultatom 75:66, ali ove sezone Partizan još nema pobedu protiv ovako jakog rivala na strani, i u punoj dvorani. Jedno je igrati dobro pred svojim navijačima, ali vruć teren u Podgorici je izazov za svaku ekipu u regionalnom takmičenju. Vrednu pobedu Partizan je ostvario u prošlom kolu ABA lige kada su pobedili Crvenu zvezdu i dali 98 poena. Hladan tuš je usledio svega dva dana kasnije u Litvaniji protiv Lijetkabelisa. Koja dva lica Partizana uzeti kao pravo, ono u nedelju kada su demontirali Crvenu zvezdu, ili ono u utorak kad su do nogu potučeni u Litvaniji.

Rade Zagorac je protiv Lijetkabelisa igrao 30 minuta i dao 16 poena, ovaj igrač protiv Zvezde nije igrao ni minut. Aleksa Avramović je odigrao utakmicu života protiv ”večitog rivala”, i na svom kontu imao čak 33 poena, uz 8 trojki, ali ovaj bek je u evropskom takmičenju svega dva dana kasnije ubeležio samo 2 poena. Prvo ime Partizana je svakako Kevin Panter, Amerikanac je protiv Crvene zvezde dao 22 poena, u ovakvim derbi mečevima zna se ko je prva napadačka opcija kod crno-belih. Panter ima 10.6 poena u proseku u ABA ligi, ali u Evrokupu američki bek ima 17.7 poena po meču. Partizanu će biti potrebna dobra kontrola skoka i zaštita reketa, a za to će biti u prvom redu zaduženi Zek Ledej i Matijas Lesor. Ledej je prvi skakač Partizana u ABA ligi sa 5.4 skoka po meču, uz to je i drugi najbolji strelac tima u regionalnom takmičenju sa 10.95 poena, Amerikanac je igrao na svih 20 mečeva crno-belih u regionalnom takmičenju. Lesor se vodi kao prvi strelac Partizana u ABA ligi sa 11 poena u proseku, ali je Francuz igrao samo na 8 utakmica, uz to je i drugi najbolji skakač u timu na Jadranu sa 5.38 skokova po meču. Alen Smailagić posle povrede zadobijene  na završnici Kupa Radivoja Koraća u Nišu, protiv Zvezde je igrao 13 minuta, dok u Litvaniji nije bio u sastavu.  Svoju priliku da zasijaju na važnom meču su svakako sposobni da iskoriste i Aleksa Avramović, koji je preneo dobre partije iz reprezentacije u meč protiv Crvene zvezde, ali tu je i Dalas Mur.

Trener Partizana Željko Obradović je pred meč sa timom Budućnosti izjavio da im sledi duel protiv iskusnog i izuzetno kvalitetnog tima i dodao da je ovo utakmica koja može dosta toga da odluči. Trener Obradović je nastavio da je Budućnost  po njegovom mišljenju u stanju da odigra veoma dobro i da očekuje neizvesnu utakmicu.

Naš predlog:

Mišljenja smo da nas očekuje prava derbi utakmica, bespoštedna borba do poslednje kapi znoja, u vatrenoj atmosferi. Dva od tri favorita za osvajanje titule u ABA ligi se sastaju u meču koji može mnogo toga da odluči. Ne bi bilo iznenađenje da se ova dva tima sretnu i u polufinalu regionalnog takmičenja, čak je to i vrlo verovatno, a tada prednost domaćeg terena, u eventualnoj majstorici, može biti ključna za prolaz dalje. Presudni dvoboji bi mogli biti između Džastina Kobsa i Kevina Pantera na bekovskim pozicijama, ali i Vilija Rida i Matijasa Lesora na centru.

Naš predlog je hendikep 1 (granica 4.5 poena) na Budućnost u meču protiv Partizana, za ovu igru kladionica MaxBet nudi koeficijent 1.67. Od ostalih igara naš predlog je da će oba tima dati više od 74.5 poena (uključujući produžetke), za ovu igru kladionica MaxBet nudi koeficijent 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.