Tip dana košarka: Virtus – Cedevita Olimpija: Supertim iz Bolonje lovi ”zmajčeke”

U Bolonji se u 15. kolu Evrokupa sastaju domaći Virtus (8-6) i Cedevita Olimpija (7-7) iz Ljubljane. Radi se o okršaju timova koji se nalaze među 3 najefiksanija u takmičenju. Pojačani Virtus je verovatno prvi favorit za osvajanje ovosezonskog izdanja Evrokupa, dok Cedevita Olimpija sa 4 vezane pobede u evropskom takmičenju ima želju, ne samo da uđe u plej-of, već da ode što dalje. Meč u Virtus Segafredo Areni, domu košarkaša Virtusa, zakazan je za 16. mart sa početkom u 20.30.

Virtus: Skariolo pod pritiskom, sa ovakvim timom sve osim trofeja je neuspeh

Tornike Šengelija je poslednje pojačanje Virtusa, i trebalo bi da ima svoj debi u novom timu u meču protiv Cedevita Olimpije. Gruzijac će se na taj način ponovo ujediniti sa Danijelom Heketom, ova dvojica su se u novonastalim okolnostima našli ponovo u istom timu posle igranja u dosadašnjem delu sezone za CSKA iz Moskve. Trener Virtusa Serđo Skariolo je povodom poslednjih pojačanja dao nesuvislu izjavu da Valensija ima 16, Partizan 15, dok su oni imali ”samo” 12 profesionalaca visokog nivoa. Virtus sada ima skupinu igrača koji bi mogli ravnopravno da se nose sa većinom timova u Evropi, i do sada su bili u užem krugu favorita, a sada sve osim neosvajanja titule u Evrokupu, ili bar učešća u finalu i direktnog obezbeđivanja Evrolige, bi se moglo smatrati apsolutnim neuspehom. Sa druge strane u novom formatu Evrokupa, u kojem se sve utakmice u eliminacionoj fazi igraju na jedan meč, a prednost domaćeg terena uvek ima ekipa koja ima bolji odnos pobeda i poraza u grupnoj fazi, ništa nije nemoguće.

Virtus (8-6) se nalazi na 4. mestu grupe B Evrokupa, moraju voditi računa da trećeplasirana Budućnost (8-6) ima obe pobede u duelima sa italijanskim timom i u slučaju poravnanja na tabeli ekipa iz Podgorice bi imala preimućstvo u međusobnom skoru. Nema mnogo utakmica do kraja, samo još 4 u regularnom delu, posle meča sa Cedevita Olimpijom Virtus igra sa grčkim Promiteasom i francuskim Burgom na strani i sa Gran Kanarijom u Bolonji. U prvom delu sezone Virtus je u utakmici bez produžetaka slavio u Ljubljani protiv Cedevita Olimpije rezultatom 104:101, bio je to pravi revolveraški okršaj.

Na listi povređenih duže odsutnima Ekpe Judi i Avudu Abasu se priključio i Marko Belineli, koji zbog povrede mišića neće igrati oko četrdesetak dana, a iskusni Italijan je treći najbolji strelac ekipe u Evrokupu sa 12.4 poena po meču. Ipak, Virtus je ekipa koja ima širinu na svim pozicijama, posebno na bekovskim, dolaskom Heketa se ta konkurencija na spoljnim pozicijama još više pojačala, ne bi trebalo preterano da se oseti odsustvo Belinelija. Najbolji strelac Virtusa, i jedini koji je uz Amara Alibegovića igrao na svim mečevima (14) u Evrokupu, je Kajl Vims, Amerikanac ima 13.8 poena po meču. Miloš Teodosić pomera granice, vrsni plejmejker ima 9.2 asistencije u proseku po meču u Evrokupu, uz to je i drugi strelac ekipe sa 12.6 poena u proseku. Najbolji na večnoj listi asistenata u Evroligi Vasilis Spanulis je najviše imao 6.1 asistenciju u proseku u sezoni 2016-2017. Nik Kalates je u dve sezone kod Rika Pitina u Panatinaikosu u najjačem evropskom klupskom takmičenje imao 9.1 asistenciju po meču u sezoni 2019-2020 i 8.7 asistencija u proseku u sezoni 2018-2019. Što se tiče Evrokupa Stefan Marković je u sezoni 2016-2017 na 14 mečeva u dresu Zenita iz Sankt Peterburga imao 9.14 asistencija po meču.

Pored Vimsa, Teodosića i Belinelija, u timu Virtusa u Evrokupu su dvocifreni u poenima Mem Žete sa 12.3  i Kevin Hervi sa 12.1 poenom po meču. Sada Virtus sa evroligaškim pojačanjima u liku Heketa i Šengelije ima neograničen broj igračkih kombinacija, za Evrokup ovo je Tim snova. Na klupi Virtusa u meču sa Cedevita Olimpijom neće biti prisutan glavni trener Serđo Skariolo, koji je pozitivan na COVID-19.

Cedevita Olimpija: Prvi cilj je blizu realizacije, sledi nadogradnja

Tim iz Ljubljane je ušao u formu u pravom, moglo bi se reći poslednjem trenutku. Ovo je sada moćna ekipa, do ponedeljka Cedevita Olimpija je imala 12 pobeda u nizu u svim takmičenjima, od toga 10 sa dvocifrenom razlikom. U ponedeljak je u šampionatu Slovenije Cedevita Olimpija izgubila od Šenčura rezultatom 70:64, na tom meču okosnica tima nije igrala, procenjeno je da je prioritet Evrokup. U slučaju da se stavi po strani timski učinak suspendovane Lokomotive Kubanj (90.4), večerašnji meč je okršaj dve od tri najefikasnije aktivne ekipe u takmičenju. Cedevita Olimpija daje 86 poena po meču, dok Virtus daje 85.9 poena u proseku, ispred ova dva tima je Valensija sa prosekom poena 86.4. Sa druge strane ove dve ekipe i primaju dosta poena, Cedevita Olimpija se nalazi tek na 19. mestu u takmičenju od 20 ekipa sa primljenih 85.9 poena po meču, dok je Virtus na 15. mestu sa 84.4 primljenih poena u proseku.

Najbolji strelac Cedevita Olimpije, i deveti ukupno u Evrokupu, sa 16.2 poena po meču je Jogi Ferel, drugi strelac tima, i na 13. mestu ukupno, je Jaka Blažič sa 15.5 poena u proseku. Pored Ferela i Blažiča dvocifreni u poenima u Cedevita Olimpiji su Džejkob Pulen (13.8), Zoran Dragić (10.7), Edo Murić (10.4) i  Melvin Edžim (10.3). Od ostalih igrača na unutrašnjim pozicijama u timu iz Ljubljane se ističu Alen Omić sa 9 poena i 5.9 skokova u proseku i Zek Ogust sa 7.5 poena i 5.4 skoka po meču.

Cedevita Olimpija se nalazi na 2. mestu u Evrokupu po broju datih trojki (10.9) u proseku, tim iz Slovenije se nalazi u prva 4 tima po procentu (38.6 %) uspešnosti u šutu za tri poena, prava su ”trči i pucaj” ekipa. Ljubljančani (7-7) su sa 4 pobede u nizu u Evrokupu našli na 6. mestu grupe B, čini se da samo teorija stoji između njih i plasmana u nokaut fazu. U sistemu takmičenja u kojem 8 od 10 ekipa ide dalje Cedevita Olimpija 4 kola pre kraja ima dve pobede više i bolji međusobni skor od devetoplasiranog Burga (5-10), dok Promiteas (4-10) na poslednjem 10. mestu bi morao da napravi pravo malo čudo u svoje preostale 4 utakmice da bi dostigao tim iz Slovenije. Sve u svemu Cedevita Olimpija je sa svojom pozitivnom serijom u Evrokupu uradila veći deo posla za prolaz grupne faze, meč u Bolonji protiv favorizovanog protivnika Virtusa se može shvatiti kao prilika za nadigravanje, nema imperativa pobede i mogu sebi dati oduška.

Trener Jurica Golemac smatra da je Virtus jedan od glavnih favorita za konačan trijumf u Evrokupu i dodaje da su dovođenjem dva ponajbolja igrača iz CSKA Moskve uradili veliku stvar. Trener Golemac dodaje da njegove košarkaše očekuje težak meč i veliki izazov i dodaje da će morati da trče dobro u tranziciji i ne gube previše lopti.

Naš predlog:

Naše mišljenje je da je Virtus moćna ekipa, očekuje se da navijači  da dođu u velikom broju i pozdrave košarkaše koji su za vikend slavili u gradskom derbiju protiv Fortituda. Cedevita Olimpija nema šta da izgubi u ovoj utakmici, mogu da uđu bez presije u ovaj meč i uveličaju jedan ofanzivni spektakl u najavi. Naš predlog su + poeni, uključujući produžetke (granica 166.5), na meču Virtusa i Cedevita Olimpije, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.60. Od ostalih igara naš predlog je da će Virtus dati više od 88.5 poena, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.64.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.