Tip dana košarka: Baskonija – Fenerbahče: Bitka za plej-of, Fenerbahče u teškoj situaciji

U Vitoriji se u 31. kolu Evrolige sastaju Baskonija (10-15) i Fenerbahče (9-13). Radi se okršaju najvećih pobednika i najvećih gubitnika u novonastalim okolnostima u evropskoj košarci. Baskonija ima 3 trijumfa u nizu i u 3 preostale utakmice može da se umeša u borbu za plej-of, dok se malerozni Fenerbahče, po ko zna koji put ove sezone, nalazi na ivici provalije. Meč u Buesa Areni, domu košarkaša Baskonije, zakazan za sreda 23. mart, sa početkom u 20.30.

Baskonija: Sreća je pogledala Špance, sada moraju i oni da pripomognu

Što bi se reklo, život je nekome majka, a nekome maćeha. Dok su Fenerbahčeu izbacivanjem ruskih timova izbrisane 3 pobede, dotle su Baskoniji izbrisana 4 poraza. U jednom trenutku čak je i Panatinaikos pretekao tim iz Vitorije na tabeli, pa je Baskonija bila na 17. mestu. Do pre samo neki mesec sezona Baskonije se mogla proglasiti potpunim neuspehom, nisu uspeli da se plasiraju ni na završni turni Kupa Kralja (Copa del Rey de Baloncesto), ali sada je to već druga priča.

Baskonija (10-15) se nalazi na 10. mestu u Evroligi, imaju 3 vezane pobede, a u preostale 3 utakmice igraju sa Fenerbahčeom i Žalgirisom na domaćem parketu i sa Monakom na strani. U slučaju sve 3 pobede, i sa priželjkivanim  skorom 13-15, Baskonija bi mogla da se nada i ulasku u plej-of, ali tu već ima milion kombinacija u igri. Naime od šestog do dvanaestog mesta bi ekipe mogle da kažu da se još uvek nalaze u borbi za doigravanje, to su timovi Bajerna (12-11), Makabija (12-11), Monaka (11-13),  Crvene zvezde (11-13), Baskonije (10-15), Fenerbahčea (9-13), čak i Albe (9-14).

Ono što je trebalo da bude jasno od samog početka sezone dobilo je svoje jasne konture tek u poslednje vreme u Baskoniji, a to je da Vejd Boldvin mora biti neprikosnoveni vođa tima, da Rokas Giedraitis i Simone Fontekio izlaze iz blokova i nemilosrdno rešetaju protivnike, a da solidna centarska linija beskompromisno rešava probleme u reketu. Prvi strelac Baskonije u Evroligi je Vejd Boldvin sa 14 poena po meču, Amerikanac ima najmanje 14 poena na svom kontu na 12 od 13 poslednjih mečeva u evropskom takmičenju. Preostali dvocifreni u poenima za Baskoniju u Evroligi su Rokas Giedraitis sa 11.2  i Simone Fontekio sa 11.1 poena po meču.

Baskonija znatno bolje predstave u Evroligi pruža na svom terenu, u Vitoriji imaju skor 7-5. U prvom delu sezone Fenerbahče je slavio u Istanbulu ubedljivim rezultatom 75:53, najefikasniji za turski tim  na tom meču je bio Nando de Kolo sa 17 poena, Ahile Polonara je dodao 15, a Jan Veseli 13.  Sa druge strane u izuzetno lošoj partiji kod Baskonije je jedino vredan pomena učinak Stivena Inoka, ovaj centar je imao 14 poena i 8 skokova.

Fenerbahče: Može li Fener još jednom da se ”podigne iz mrtvih”

Šta reći a ne pustiti suzu ako ste navijač Fenerbahčea? Tek tako, kao gumicom su izbrisane 3 pobede njihovog tima u sve 3 utakmice sa ruskim timovima. Fenerbahče (9-13) se sada nalazi na 11. mestu u Evroligi, ovaj tim u preostalih 6 utakmica igra sa Baskonijom, Barselonom i Makabijem na strani, dok žuto- mornarsko plavi na svom parketu dočekuju Albu, Bajern i Panatinaikos. Nema mnogo koristi od lamentiranja nad zlehudom sudbinom, pa će Fenerbahče pokušati da se kao Feniks izdigne iz pepela. Napisati šta se sve dešavalo Fenerbahčeu ove sezone bi moglo malo duže trajati, ali tim iz Istanbula je posle lošeg starta (3-9), i nekoliko izgubljenih mečeva u neizvesnim završnicama, ušao u sjajnu formu i pobedio na 9 od 10 sledećih utakmica, da bi sad ušli, u još uvek tekući, niz od 3 poraza.

Sve se to dešavalo uprkos velikim problemima sa povredama glavnih igrača, više košarkaša je bilo van stroja zbog povrede, ali se posebno ističu one Nanda de Koloa, Jana Veselog i Pijerija Henrija. Mora se odati priznanje treneru Fenerbahčea Aleksandru Saši Đorđeviću na uloženom trudu ove sezone, nekada je možda bilo lakše dići ruke od svega i odustati, ali je još jednom dokazao o kakvom se velikom borcu radi.

U odlučujuće bitke Fenerbahče napokon ide skoro kompletan, u meč sa Baskonijom u protokolu bi trebalo da budu i Jan Veseli i Pijerija Henri, ali Čeh nije igrao tačno 3 meseca, još od utakmice sa Asvelom odigrane 23. decembra, dok je Amerikanac koji je nastupao za reprezentaciju Senegala bio van terena od 13. februara i dvoboja sa Gazijantepom. Sa većinom oporavljenih igrača to je već drugi tim, ali dugo nisu igrali zajedno, ono što je jasno da Nando de Kolo, Veseli i družina smatraju da zaslužuju mnogo bolje mesto na tabeli od trenutnog.

Prvi strelac Fenerbahčea u Evroligi je Jan Veseli sa 13.4 poena po meču, Nando de Kolo ima 12.1, a Marko Gudurić 10.8 na svom kontu. Jedina veća zamerka u košarkaškim krugovima treneru Đorđeviću je to što ponekad tvrdoglavo insistira da Nando de Kolo počinje mečeve sa klupe. U evropskim granicama ta takozvana ”Teo Papalukas” strategija po kojoj vam jedan od najboljih igrača u timu ulazi sa klupe ima mnogo više smisla ako u startnih pet imate igrače kao što su bili Trajan Lengdon i  Džej Ar  Holden u CSKA iz Moskve, nije to baš to kad u timu nemate mnogo košarkaša takvog kvaliteta na bekovskim pozicijama kao što su Nando de Kolo. Jeste Francuz  ušao malo i u godine, ali je u prve dve sezone u Fenerbahčeu imao prosek poena u Evroligi od 15.9 i 15.8, a ove ozbiljan pad, odnosno 12.1 poen u proseku. Nema sumnje da je Nando de Kolo još uvek vrstan majstor košarkaške igre i da je to dokazao više puta i ove sezone.

Naš predlog:

Mišljenja smo da je ovo utakmica od presudne važnosti za oba tima. Baskonija se nalazi u dobroj formi i sa četvrtim trujumfom u nizu u Evroligi bi se našli u koliko-toliko situaciji da urade ono o čemu su mogli samo da sanjaju pre koji mesec. Fenerbahče dolazi da skupo proda svoju kožu, osećaju nepravdu koja im se dogodila, a što je najcrnje još ih u petak u duplom progamu Evrolige očekuje okršaj sa liderom na tabeli Barselonom u gostima. Posle ove dve utakmice u gostima Fenerbahče ima 3 u nizu na svom terenu protiv protivnika koji nisu iz vrha tabele, a to su Alba, Bajern i Panatinaikos, ali pitanje šta može da se uradi na plan ostvarenja plej-of ambicija ako se kući ne donese bar jedna pobeda sa Iberijskog poluostrva.

Naš predlog je će Baskonija i Fenerbahče dati više od po 72.5 poena, za igru oba tima daju više poena, uključujući produžetke (granica 72.5 poena), kladionica MaxBet nudi koeficijent 2.05. Od ostalih igara naš predlog je hendikep 2 (granica 4.5 poena) na Fenenerbahče u meču protiv Baskonije, odnosno da tim iz Istanbula neće izgubiti više od 4 poena razlike. Za ovu igru kladionica MaxBet nudi koeficijent 1.50.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.