Tip dana košarka: Anadolu Efes – Olimpija Milano: Duel prošlogodišnjih polufinalista na Bosforu

U Istanbulu se u 32. kolu Evrolige sastaju Amadolu Efes (14-10) i Olimpija Milano (16-8). Ova dva tima su prošlosezonski učesnici Fajnal fora i imaju najviše šampionske ambicije i ove sezone. Anadolu Efes i drugi meč ove nedelje igra pred svojim navijačima, dok Olimpija Milano traži pozitivnu reakciju posle poraza u Tel Avivu. Meč u hali Sinan Erdem areni, domu košarkaša Anadolu Efesa, je zakazan za četvrtak 24. mart, sa početkom u 18.30.

Anadolu Efes: Sa četiri izbrisana poraza Efes je već u plej-ofu

Aktuelni prvak Evrope Anadolu Efes se posle malo muka nalazi pred vratima plej-ofa. Malo je pomoglo i izbacivanje ruskih timova protiv kojih je ekipa iz Istanbula imala 4 poraza ove sezone. U utorak, u jednoj od najboljih utakmica sezone, Anadolu Efes je savladao Real Madrid rezultatom 93.90.

Anadolu Efes (14-10) se sad nalazi na bezbednom 5. mestu u Evroligi, gledajući raspored nema razloga da izabranici Ergina Atamana ne krenu u juriš na poziciju koja bi davala prednost domaćeg terena u četvrfinalu. Prva meta je Olimpijakos (17-9), grčki tim ima 3 pobede više, ali i 2 više odigrana meča i slabiji međusobni skor u duelima sa Anadolu Efesom. Olimpijakos  u preostala 2 kola igra sa Asvelom i Barselonom. Druga meta za Anadolu Efes je upravo večerašnji protivnik Olimpija Milano (16-8), italijanski tim ima plus 4 iz prvog dela sezone nad Efesom. Posle meča sa Olimpijom Anadolu Efes ima još okršaje sa Albom i Bajernom kući i protiv Crvene zvezde u Beogradu, dok Olimpija Milano igra sa Bajernom i Monakom u svojoj dvorani i protiv Asvela na strani.

Šta god da se desi, sa ili bez prednosti domaćeg terena u četvrfinalu, Anadolu Efes je izuzetno opasna ekipa predvođena najkorisnijim igračem (MVP) prošle sezone u Evroligi, ali i najkorisnijim igračem finala (MVP Finals) Vasilijem Micićem. U tom meču iz prvog dela sezone Olimpija Milano je slavila rezultatom 75:71, najefikasniji u tom duelu su bili Malkom Dilejni sa 16 poena kod Milaneza i Micić sa 17 kod ”pivara”.

Anadolu Efes se nalazi na 3. mestu u Evroligi po broju datih poena (83.1), ali dosta poena (80.8) i primaju, pa se po broju primljenih poena nalaze na 17. mestu u takmičenju. Čini se da kod ekipe Anadolu Efesa, koja dugo igra zajedno, postoji uverenje da svaku ekipu u takmičenju mogu da nadigraju u igri na poen više. Ta vrsta napadačke igre je Efesu i donela trofej prošle sezone u Evroligi, samo na Fajnal foru je turski tim u dve utakmice dao 89 i 86 poena. Vasilije Micić se nalazi u sjajnoj formi, srpski reprezentativac je izbio na prvo mesto liste najboljih strelaca u Evroligi sa 17.8 poena po meču. Pored Micića dvocifreni u poenima kod Anadolu Efesa u Evroligi su Šejn Larkin (14.1) i Rodri Bubua (10.5).

Olimpija Milano: Mesinin tim se kompletirao, sledi napad na vrh tabele

Tim iz Italije je imao izuzetno loše šutersko veče u poslednjem meču igranom u utorak protiv Makabija, u Izraelu Milanezi su šutirali za tri poena svega 20.6 % (7-34), i dali su samo 58 poena na kraju. Sve to dobija posebnu dimenziju ako se zna da je Olimpija Milano imala čak 34 pokušaja za tri poena, to je značajno iznad proseka, pošto tim, koji sa klupe predvodi Etore Mesina, u proseku uzima 25.1 šut za tri poena i po tom parametru se nalaze na 6. mestu u takmičenju.

Ono što bi trebalo da veseli navijače Olimpije je da se posle više od 3 meseca nakon pauze zbog povrede vratio Ševon Šilds, Amerikanac koji igra za reprezentaciju Danske je najbolji strelac svog tima u evropskom takmičenju sa 12.4 poena po meču. Pored Šildsa jedina dva dvocifrena u poenima za Olimpiju u Evroligi su Malkolm Dilejni (10.1) i Devon Hol (10.0). Povratkom Šildsa, a pre toga i Dinosa Mitoglua, trener Etore Mesina ima skoro kompletan tim i veliki broj kvalitetnih košarkaša na raspolaganju, Olimpija je ove sezone koristila već rekordnih 18 igrača u Evroligi. Od tih 18 čak 11 su iskusni i prekaljeni internacionalci, to su uglavnom Amerikanci, osam igrača dolaze sa severnoameričkog kontinenta, uz ogradu da je i Trej Kel nastupao za reprezentaciju Sirije pored već pomenutog danskog reprezentativca Šildsa. Ovakva širina u rosteru dozvoljava treneru Mesini da svih 40 minuta drži isti ritam, povratkom solidnog košgetera Šildsa napad Milaneza dobija na punoći.

U principu, Olimpija ove sezone u oku statistike igra malo drugačiji košarku nego prošle. Naime, Olimpija je u sezoni 2020-2021 davala 81.6 poena u proseku, italijanski tim je imao 4 dvocifrenih igrača u poenima, Kevina Pantera (14.3), Ševona Šildsa (13.8), Malkolma Dilejnija (11.6) i Zeka Ledeja (10.0). Ove sezone (2021-2022) Olimpija daje preko 8 poena (73.5) manje po meču u Evroligi, nalaze se tek na 15. mestu po broju datih poena u takmičenju (ovo naravno u statistici u kojoj se računaju i ruski timovi), iza njih po broju datih poena su samo Asvel, Crvena zvezda i Žalgiris. Sa druge strane Olimpija prima najmanje poena (71.4) u Evroligi, njihovi mečevi ponekad izgledaju kao da se ništa ne dešava a da vreme teče, tim iz Milana ima 10 utakmica u kojoj je jedan protivnik imao 64 poena ili manje na svom kontu, a 7 od 10 puta to nije bila ekipa sa Apeninskog poluostrva. Čini se da Olimpija ima solidan napadački arsenal, ali da trener Etore Mesina čvrsto drži konce igre u svojim rukama, razlog bi mogao da bude izazovan raspored,  veliki broj utakmica i veliki broj igrač u rosteru. Naime, Olimpija ima već skoro 60 odigranih utakmica ove sezone, a još nije došao ni april, igrali su na 4 fronta, išli su do finalnih mečeva, kroz završnice koje su sadržale po  3 dvoboja, i u Superkupu ali i u Kupu Italije. Sezona je naporna, tek slede presudne bitke, za Olimpiju je bitno da završi u prva 4 tima u Evroligi i time obezbediti prednost domaćeg terena u četvrfinalu.

Naš predlog:

Nesumnjivo je ovo jedan od derbija ove nedelje u Evroligi, susret prošlosezonskih učesnika Fajnal fora. Gledajući kvalitet ovih timova mogli bi i da ponove taj uspeh, ali bi mogli pod određenim uslovima da se sretnu i u četvrfinalu. To potencijalno četvrfinale bi bilo spektakl u najavi, sa druge strane čini se da ove dve ekipe, a posebno Olimpija Milano, priželjkuju druge rivale na početku eliminacione faze. Naš predlog je hendikep 1 (granica 2.5 poena) na Anadolu Efes u meču protiv Olimpije Milano, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.56. Od ostalih igara naš predlog je da će Anadolu Efes dati više od 78.5 poena, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.56.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.