Tip dana košarka: Majami Hit – Bruklin Nets: Može li vrelina Majamija da zapali ”mrežice”?

Jedna od najzanimljivijih utakmica naredne noći na NBA parketima igra se u Majamiju. Domaći Hit dočekuje velikog konkuretna u borbi za trofej, ekipu Bruklin Nesta, koja nije u najboljoj situaciji. Nije ni Majami, nalaze se u seriji od tri poraza, koju žele da prekinu. Utakmica u FTX areni u Majamiju igra se u noći između subote i nedelje sa početkom u 1.00 po srednjeevropekom vremenu.

Majami Hit: Ima li kraja neuspešnom nizu?

Bratstvo, ta reč bi mogla najbliže opisati ekipu Majami Hita, jednom kad postaneš član grupe, i ako poštuješ pravila, ti si tu za ceo život. Sve je počelo 1995. godine kada je došao Pet Rajli u Majami, vrlo brzo je napravio ratnički tim, sa jasnim identitetom, sastav koji se nikad ne predaje i retko kad kreće lakšim putem tankovanja. Od kad je Pet Rajli u timu Majami Hit je samo 2 puta imao pik u prvih 9 na NBA draftu, i to 2003. godine kada su birali Dvejna Vejda sa pozicije pet, i 2008. godine kada je tim sa Floride sa 2. mesta birao Majkla Bizlija. Majami Hit je poznat kao tim koji brine o svojim  ljudima, Alonzo Morning sjajni centar koji je došao iste godine (1995) kad i Pet Rajli u tim je danas deo menadžmenta, sva 3 prva asistenta glavnom treneru su bivši igrači ovog tima. Dok je prvi trener Erik Spolstra na tom mestu od 2008. godine, a u timu je promenio više pozicija počevši od mesta video koordinatora 1995. godine.

Zato je i bila nekarakteristična ovako javna svađa u kojoj su glavni učesnici bili Džimi Batler, Erik Spolstra i Judonis Hazlem, ovaj poslednji je 19. sezonu uzastopno u timu i sa skoro 42 godine najstariji aktivni košarkaš u ligi i nalazi se na 7. mestu na listi najstarijih svih vremena. Mada Hazlemu više pripada uloga pomagača stručnog štaba u sportskoj opremi nego što može mnogo toga da ponudi igrački na terenu. Naravno da u svakom sportskom kolektivu dođe do nesuglasica i nesporazuma, ali ovako nešto Majami Hitu nije bilo svojstveno, ipak se znala hijerarhija i šta je čija uloga. Sa druge strane mislilo se da bi upravo ovako nešto moglo da pročisti vazduh i učini tim još više spremnim za predstojeće, odlučujuće okršaje.

Majami Hit (47-27) je  posle dva iznenađujuća poraza ponovo izgubio, i to protiv  Njujork Niksa, poslednju četvrtinu su izabranici Toma Tibodoa dobili sa 23 poena razlike (38:15). Više se ne zna koji je neuspeh bolniji u ovom nizu, da li je to poraz protiv Filadelfije koja je igrala bez Džoela Embida i Džejmsa Hardena, ili onaj protiv Golden Stejt Voriorsa koji su igrali bez Stefa Karija, Drejmonda Grina i Kleja Tomspona, ili ovaj poslednji kiks, Njujork Niksi u sastavu nisu ni imali Džulijusa Rendla, dok Er Džej Beret nije bio u petorci koja je u poslednjoj četvrini vraćala tim iz velikog deficita, a ovaj igrač je ušao negde 3 minuta pre kraja sa zadatkom da stabilizuje stvari.

U drugoj utakmici zaredom u dva dana i druga ekipa iz Njujorka dolazi u goste Majami Hitu, ali ovaj tim iz ”Velike jabuke” je daleko ambiciozniji, radi se naravno o Bruklin Netsima. Za Majami Hit ovaj rival nije baš najbolji protivnik za vađenje, Netsima isto gori pod nogama, a igrači tima sa Floride su potrošili mnogo energije u meču protiv Njujork Niksa.

Bruklin Netsi: Vraća se Irving, još nije kasno za Netse

Tim iz Njujorka je dobio sjajnu vest, Kajri Irving ima zeleno svetlo za igranje na mečevima u Njujorku, a prva utakmica pred svojim navijačima za ovog beka bi trebalo da bude ona u nedelju protiv Šarlot Hornetsa. Što se tiče terena Bruklina, Netsi (38-35) se trenutno nalaze na 8. mestu, ali se u slučaju poraza u noćašnjem meču u meču protiv Majamija izjednačavaju sa devetoplasiranim Šarlot Hornetsima (38-36) po broju pobeda i poraza. Potencijalno vrlo opasna situacija za Netse bi se desila kada bi pali na 9. mesto, tada bi  morali da igraju dva nokaut meča na plej-in turniru, da bi uopšte došli do plej-ofa. Ne samo da bi morali da igraju sa prvim timom u Istočnoj konferenciji, pa i kada bi prošli ta dva meča na plej-in turniru već u slučaju pada ispod trenutne 8. pozicije moralo bi da se vodi računa gde se nalaze i trenutno desetoplasirani Atlanta Hoksi (37-37).

To je sve najcrnji scenario u stvarnosti, ali tim iz Bruklina do kraja sezone igra 4 puta sa timovima koji se ne nalaze u zoni doigravanja, to su Detroit Pistonsi, Njujork Niksi, Hjuston Rokitsi i Indijana Pejsersi. Netsi igraju 3 puta sa timovima koji se nalaze u zoni plej-ofa, i to noćas sa Majami Hitom, a onda i Milvoki Baksima i Klivlend Kavalirsima. Dok su verovatno najvažniji mečevi do kraja regularnog dela za Netse upravo sa neposrednim konkurentima na plej-in pozicijama Šarlot Hornetsima i Atlanta Hoksima. Najveći problem plej-in turnira za Netse što se tu igra samo na jednu utakmicu, dok ekipe koje se nalaze na 7. i 8. mestu imaju pravo na popravni, timovi koji se nalaze na 9. i 10. mestu nemaju pravo na grešku u dve utakmice.

Ova dobra vest za Irvinga može biti i dvosekli mač za njega, sada ćemo videti u kakvoj se stvarnoj fizičkoj kondiciji nalazi, jedno je igrati po jednom nedeljno, a sasvim drugo biti na terenu maltene svaka dva dana. Irving je igrao na 20 od 73 utakmica svog tima ove sezone, od 5. januara po američkom vremenu do danas je ovaj bek sakupio tih 20 nastupa na isključivo gostujućim mečevima.

Bruklin Netsi igraju u malo opuštenijem ritmu na nekim utakmicama u poslednje vreme, ali je pre svega okršaj u Pensilvaniji i pobeda protiv Filadelfije Seventisiksersa pokazala da ovaj tim ume da zategne sve linije tima kada je to potrebno, sada je to potrebno.

Naš predlog:

Smatamo da su Bruklin Netsi sa Kevinom Durentom u užem krugu timova koji su favoriti za osvajanje titule u Istočnoj konferenciji, pored njih tu su još Milvoki Baksi i Filadelfija Seventisiksersi. Majami Hit može da funkcioniše kao tim samo ako rade skladno i u simfoniji, u suprotnom im se ne piše dobro. Nijedan igrač na rosteru Majami Hita nije blizu košarkaškom talentu Kevina Durenta, iako bi naravno Džejms Batler voleo da misli da se nalazi u toj grupi u kojoj se nalazi vedeta Bruklin Netsa. Naš predlog je hendikep 2 (granica 4.5 poena) na Bruklin Netse u meču protiv Majami Hita, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.52. Od ostalih igara naš predlog je da Majami Hit neće dati više od 115.5, dakle – , poena na ovom meču, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.62.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.