Tip dana košarka: Huventud – Šljonsk: Katalonci overavaju prvo mesto

U Barseloni se u 17. kolu Evrokupa sastaju Huventud (11-4) i Šljonsk (3-11). Obe ekipe su obezbedile učešće u plej-ofu, ali Huventud traži pobedu kojom bi osigurao prvo mesto na tabeli, Šljonsk je i više nego zadovoljan plasmanom u doigravanje. Meč u Palau Olimpic De Badaloni, domu košarkaša Huventuda, zakazan je za utorak, sa početkom u 21.00.

Huventud: Možda će Katalonci do kraja takmičenja igrati pred svojim navijačima

Ekipa iz Badalone može biti ponosna na rezultate u dosadašnjem delu sezone, kako u Evrokupu, tako i u ACB ligi, za vikend je pala i slavna Barselona predvođena Nikolom Mirotićem u derbiju Katalonije. Huventud (11-4) u svom poslednjem meču grupne faze trijumfom protiv Šljonska obezbeđuje prvo mesto u grupi A. Katalonci imaju bolji međusobni skor od Partizana (11-4) i pobedom prave nedostižnu razliku. Zavisno od rezultata u grupi B postoji šansa da Huventud ima prednost domaćeg terena u svim potencijalnim mečevima u eliminacionoj fazi.

Za sada je jasno da osiguravanjem prvog mesta Huventud ima, u sistemu takmičenja koji se igra na jednu utakmicu, prednost domaćeg terena u osmini finala i igraće protiv osmoplasirane ekipe grupe B. Dok bi Huventud od četvrfinala, čak i pored preimućstva igranja na domaćem parketu, mogao da se sretne sa nekom od jačih ekipa, ukrštaju se sa četvrtoplasiranom ekipom grupe B, to bi mogao biti neko iz trougla Budućnost, Cedevita Olimpija ili Virtus, naravno sve pod uslovom da neko od tih timova prvo prođe osminu finala. U novom izazovnom formatu takmičenja, igrati sve utakmice pred domaćim navijačima bi se mogla pokazati kao odlučujuća prednost. Huventud ima 8-0 na svom terenu u Evrokupu, jedino je još Partizan pobedio na svim mečevima na domaćem parketu u Evropi u obe grupe. Nije tu bilo ni mnogo neizvesnih završnica u Badaloni, Huventud je pobedio najmanjom razlikom Partizan i to sa 8 poena viška na svom kontu, i imali su jedan trijumf od 9 poena razlike, sve ostalo je bilo poprilično ubedljivo.

Huventud daje 81.3 poena u Evrokupu, ali primaju samo 70.5  poena u proseku. To je baš drastična razlika u odnosu na ekipu Lijetkabelisa koja se nalazi na 2. mestu po broju primljenih poena (75.2), primati skoro 5 poena manje od prve sledeće ekipe, u inače raspucanom Evrokupu, pravi je uspeh. Uz ogradu da je grupa B, u kojoj se ne nalazi Huventud, ipak po kvalitetu i renomeu ekipa značajno jača od grupe A. Huventud je apsolutni favorit protiv Šljonska i sve ide u njihovu korist  na obe strane terena. Huventud prima skoro 12 poena manje, a daje više od 8 poena u proseku od ekipe iz Vroclava.

U Huventudu imaju relativno dugu klupu, nema tu igrača koji forsiraju po svaku cenu. Najefikasniji za Huventud u Evrokupu je Vladimir Brodzijanski, Slovak ima 12.3 poena po meču. U stopu ga prate veterani Pau Ribas sa 11 poena i Ante Tomić sa 10.4 poena u proseku.

Šljonsk: Cilj je ispunjen, Poljaci će igrati u osmini finala

Poljaci su izbacivanjem ruske Lokomotve Kubanj iz takmičenja nenadano došli do mesta koje vodi u doigravanje. Šljonsk (3-11) se nalazI na 8. mestu grupe A, imaju još utakmicu sa Huventudom u gostima i Andorom na domaćem parketu. Za Šljonsk 8. mesto je obezbeđeno, imaju bolji međusobni skor od jedinog tima ispod crte, devetoplasiranog italijanskog Trenta, dok je sedmoplasirani Hamburg (5-8) dostižan samo u teoriji. Naime, Šljonsk ima bolji međusobni skor od Hamburga, ali je potrebno da Poljaci dobiju oba svoja meča protiv timova koji igraju jaku ACB ligu i da nemački tim izgubi sve svoje 3 preostale utakmice. To baš i nije verovatno i toga su svesni u Šljonsku, idu u Španiju na poslednje gostovanje u grupi bez velikih ambicija.

Šljonsk je sve svoje 3 pobede ove sezone u Evrokupu ostvario na domaćem terenu, i to protiv Trenta, Hamburga i Turk Telekoma, dok na strani imaju 0-7. Po medijskim izveštajima put Barselone nije krenuo Trevis Trajs, Amerikanac je alfa i omega Šljonska i odlukom stručnog štaba je dobio poštedu. Trajs igra najviše minuta (29.1) u proseku u Evrokupu za Šljonsk i za to vreme ostvaruje 14.5 poena i 6.7 asistencija na svom kontu. Neigranjem starijeg Trajsa Šljonsk manje-više ističe belu zastavu u znak predaje, američki bek je prvi strelac i prvi asistent svog tima i glavna pokretačka snaga u inače ne tako dobro igrački pokrivenoj ekipi. U Šljonsku se nadaju da će Trevisov mlađi brat D’Mitrik, koliko-toliko, da nadoknadi učinak prve zvezde tima. To ne bi trebalo da ide tako lako D’Mitrik nije pokazao u dosadašnjoj karijeri da je blizu tih igračkih kvaliteta kao njegov brat Trevis, pre dolaska u Poljsku u februaru ovaj igrač je ove sezone u prvom iskustvu igranja van severnoameričkog kontinenta uspeo da upiše samo 5 nastupa  u poslednjeplasiranoj ekipi šampionata Francuske Fosu, uz učinak od 5.2 poena po meču. Zbog povrede za meč sa Huventudom je otpao i Ivan Ramljak, Hrvat je pre svega bitan na defanzivnom planu, posle Trevisa Trajsa igra najviše minuta (27.9) za Šljonsk u Evrokupu.

Šljonsk je igrački skromna ekipa, nalaze se na pretposlednjem mestu u takmičenju po broju datih poena (73.1), još dolaze bez prvog strelca i imaće preko puta motivisanog suparnika, ne mogu da računaju na ležernost i opušten pristup Huventuda.

Naš predlog:

Mišljenja smo da je razlika u klasi na ovom meču ogromna i na strani je Huventuda. Katalonci ne bi trebalo da propuste šansu i obezbede veliku prednost pred početak doigravanja. Šljonsk je zadovoljan što će igrati u plej-ofu Evrokupa, i što će još jednom u nokaut fazi ukrstiti koplja sa ekipom iz ACB lige u osmini finala. Sada je samo pitanje da li će to biti Gran Kanarija ili Valensija, što još nije utvrđeno, mada trebalo bi da to bude ekipa sa Kanarskih Ostrva. Naš predlog je hendikep 1 (10.5 poena) na Huventud u meču protiv Šljonska, za tu igru kladionica Mozzartbet nudi 1.55. Drugi tip je Huventud daje više od granice, a ona je na 83,5 poena. Za + poene kvota je 1.85 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.