Tip dana košarka: Budućnost – Burg: Zicer za Budućnost u Morači, gosti se opraštaju

U Podgorici u 17. kolu Evrokupa se sastaju Budućnost (9-7) i Burg (5-11), oba tima imaju po 3 poraza na poslednja 4 odigrana meča u evropskom takmičenju. Budućnost se bori za prednost domaćeg terena u eliminacionoj fazi, dok je Burg ispostaviće se došao na turistički izlet u Crnu Goru. Meč u hali Morača, domu košarkaša Budućnosti, je zakazan za sredu 30. april, sa početkom u 19.00.

Budućnost: Mnogo je kombinacija dva kola pre kraja, pitanje je koja je najbolja opcija za Podgoričane

Tim iz Podgorice svojim lošim izdanjima u poslednje vreme rizikuje da sve dobro što su radili ove sezone u Evrokupu bace u vodu, pošto Budućnost ima 3 poraza na 4 poslednja meča. Ipak, daleko od toga da je sve izgubljeno. Podgoričani i dalje imaju šansu da sa visoke pozicije uđu u nokaut fazu i time pojačaju svoje šanse za dobar plasman. Gran Kanarija (12-5) i Valensija (11-5), na prve dve pozicije u grupi B, su za Budućnost (9-7) nedostižni, Podgoričani imaju lošiji međusobni skor i protiv jednih i drugih, dok tim sa Kanarskih ostrva ima i nedostižnu prednost odnosno ima 3 pobede više. Budućnost se nalazi u velikoj borbi za sjajno 3. mesto u grupi sa Virtusom (10-7) i Cedevita Olimpijom (9-7). Naime, Budućnost ima obe pobede nad Virtusom i bolji međusobni skor protiv Cedevita Olimpije, u slučaju trougla timova sa izjednačenim brojem pobeda Podgoričani bi zbog 2 trijumfa protiv Bolonjeza bili najbolji u tom krugu timova i završili na 3. mestu.

Za tako nešto je potrebno pobediti prvo Burg, a onda što bi trebalo da je teži zadatak savladati Bursaspor na strani. Virtus svoju utakmicu poslednjeg kola igra protiv Burga u Francuskoj, dok Cedevita Olimpija igra sa Valensijom i Promiteasom. Pitanje da li je najbolja opcija za Budućnost da se pobedi u oba meča, ali čak i da se ne trijumfuje u onom poslednjem meču u Turskoj, Podgoričani i dalje bi mogli da ostanu u igri bar za 4. mesto, ni to nije loše, osigurava se prednost domaćeg terena u osmini finala. Problem sa tim 3. mestom u grupi B  što bi se u potencijalnom četvrfinalu išlo na Partizan, drugoplasiranu ekipu grupe A. Ovako kao četvrtoplasirani bi se mogla dodatno zabiberiti čorbica ABA ligaškom rivalu Partizanu, na način što bi se poslala ultra jaka, evroligaški pojačana, ekipa Virtusa iz Bolonje. Za tako nešto je potrebno da Virtus pobedi svoju utakmicu poslednjeg kola protiv Burga, a da Cedevita Olimpija izgubi bar jednu od svoje dve, primera radi ovu protiv Valensije, a da Budućnost pobedi Burg, ali izgubi od Bursaspora. Naravno sve pod uslovom da bi Budućnost radije svoju sreću okušala protiv Huventuda u Badaloni nego protiv Partizana u Beogradu u četvrfinalu Evrokupa. To su sve spekulacije, za Budućnost u ovom trenutku je prioritet pobediti Burg, a onda videti šta dalje. Najgore bi bilo za tim iz Podgorice završiti na 5. mestu u svojoj grupi i na taj način početi eliminacionu fazu u osmini finala utakmicom na strani.

Najbolji strelac za Budućnost u Evrokupu i u prvih deset na listi najboljih strelaca u takmičenju je Džastin kobs sa 16.2 poena po meču. Pored Kobsa dvocifreni u poenima za Budućnost u Evrokupu su Di Džej Sili sa 12.5 poena u proseku i Vili Rid sa 11.9 poena po meču. Budućnost je slavila u prvom delu sezone u Francuskoj rezultatom 86:82.

Burg: Sezona nije ni približno uspešna kao prethodna

Na početku nedelje Burg je gajio neku mršavu nadu da može da se kvalifikuje u osminu finala Evrokupa. Naime, Burg (5-11) je dva kola pre kraja imao dve pobede manje od Ulma, Venecije i Burse. Francuzi su imali preimućstvo u međusobnim duelima samo sa Bursasporom. Upravo je Bursaspor (8-9) pobedio u Nemačkoj i obezbedio plasman u nokaut fazu, u tom meču poraženi Ulm (7-9) ima obe pobede nad Burgom ove sezone, dok Venecija (7-9) ima 1-1 sa timom iz Francuske, ali bolju koš razliku. Nije baš ni ovako bio izgledan prolaz dalje za Burg, preduslov je bio da pobede u obe svoje preostale utakmice, i to Budućnost na strani i Virtus na svom parketu. Manje-više teško izvodljiv zadatak za ekipu ovako ograničenog kvaliteta.

Burg se nalazi na 11. mestu sa skorom 11-13 u šampionatu Francuske, van zone doigravanja, u subotu su ispali od Monaka u četvrfinalu Kupa. Sve u svemu Burg je daleko bolje izgledao prošle sezone u Evrokupu, imao je neki šarm, sa Danilom Anđušićem u timu to je bio daleko ozbiljniji sastav, Srbin je te sezone bio jedan od najboljih strelaca i uopšte igrača u celoj francuskoj klupskoj košarci.

Burg ima 4 poraza na poslednjih 5 mečeva u Evrokupu, tim iz Francuske ima 1-7 na gostovanjima ove sezone, samo jedna pobeda na strani je došla u utakmici protiv Venecije. U Burgu pokušavaju da spasu šta se spasti može, doveli su Norisa Kola, između ostalih timova u svojoj karijeri Amerikanac je igrao i za Budućnost, ali ovaj bek nema pravo nastupa na ovom meču.

Najbolji strelac za Burg u Evrokupu sa 13.9 poena po meču je Rašid Sulejmon, Amerikanac ima jednu od najproduktivnijih sezona u Evropi, mada tu ima malo i do igračkih ograničenja u timu, nema baš mnogo širine u sastavu. Pored Sulejmona dvocifreni u poenima za Burg u Evrokupu su Si Džej Haris (12.0), Pjer Pelos (11.3) i Džakori Vilijams (10.5), uz uslov da su nastupli na najmanje 10 mečeva u evropskom takmičenju.

Naš predlog:

Smatramo da bi Budućnost trebalo da bude motivisaniji, a svakako je kvalitetniji protivnik u ovom meču, dok je Burg svoje šanse za prolaz propustio u prethodnim utakmicama. Naš predlog je da će Budućnost u meču protiv Burga dati više od 81.5 poena, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.65. Od ostalih igara naš predlog je hendikep 1 (granica 5.5 poena) na Budućnost, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.45. Na kraju naš predlog je da će Budućnost dati više od 41.5 poena u prvom poluvremenu, za ovu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.88.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.