Tip dana košarka: Panatinaikos – Real Madrid: Gosti dolaze po pobedu, Atinjani se bore za čast

U Atini se u 33. kolu Evrolige sastaju Panatinaikos (7-18) i Real Madrid (18-8), susret giganata evropske košarke nema značaj kao u bliskoj prošlosti. Panatinaikos zatvara evroligašku zavesu u poslednjem meču ove razočaravajuće sezone pred svojim navijačima, dok se Real Madrid bori za što bolji plasman na tabeli pred plej-of. Meč u hali  OAKA, domu košarkaša Panatinaikosa, je zakazan za četvrtak 31. mart, sa početkom u 20.00.

Panatinaikos: Ovo je već kraj takmičenja, to je jedino dobro za Pao

Tim iz Atine u tišini završava neuspešnu sezonu u Evroligi, za Panatinaikos je ovo poslednja utakmica u evropskom takmičenju na domaćem parketu, a malo koga to od navijača zelenih uopšte i zanima. Popunjenost kapaciteta dvorane na poslednjih par mečeva nije na zavidnom nivou, protiv Makabija je bilo 1852 gledaoca na tribinama, a meč pre toga, protiv Bajerna, u Atini je pratilo 1402 gledaoca. 

Panatinaikos (7-18) se posle isključenja ruskih timova nalazi na 14. mestu u Evroligi, iza zelenih je samo Žalgiris (7-19). Imaju samo jednu pobedu na 5 poslednjih mečeva i to je druga vezana loša sezona u Evropi za grčki tim. Panatinaikosu je u ovom trenutku mnogo važniji šampionat Grčke u košarci, da se održe na vodećem mestu pred plej-of i samim time obezbede prednost domaćeg terena u potencijalnom finalu protiv ”večitih rivala”, ekipe Olimpijakosa. U nedelju izabaranici Dimitrisa Priftisa igraju važan meč protiv Aek-a u domaćem prvenstvu na strani, u dosadašnjem delu sezone Panatinaikos i Olimpijakos imaju samo po jedan poraz u grčkoj ligi. 

Real Madrid ima čak 13 trijumfa u nizu nad Panatinaikosom u Evroligi, osam u Španiji i 5 u Grčkoj. Panatinaikos nema pobedu nad Real Madridom skoro pune 4 godine, za to vreme su izgubili 6 puta zaredom u dve plej-of serije i 7 puta zaredom u regularnom delu sezone u Evroligi. Četverac koji se istakao, u ne tako dobroj sezoni u Panatinaikosu u Evroligi, čine prvi strelac tima u evropskom takmičenju Nemanja Nedović sa 13.8 poena po meču, u stopu ga prati Deril Mejkon sa 13.5 poena u proseku, dok su od Grka najveći teret izneli Janis Papapetru sa 11.2 poena na svom kontu i Jorgos Papajanis. Ovaj centar ima 10 poena po meču i prvi je skakač cele Evrolige sa 8 skokova u proseku.

Trener Panatinaikosa Dimitris Priftis možda i nije imao previše obzira prema novajliji Stefanu Joviću, ovaj plejmejker nije imao takmičarski meč više od pola godine i u kratkom vremenskom periodu je za Panatinaikos provodio previše minuta na parketu, i tako je došlo do povrede. Sa druge strane trener Priftis ima poseban odnos prema Nemanji Nedoviću, ovog igrača odmara kad god je to moguće. Svestan je trener Priftis da bez Nedovića može da se oprosti od bilo kakvih ambicija u eventualnim okršajima protiv Olimpijakosa u šampionatu Grčke. Bitno je istaći da je Nedović u utorak proveo 31 minut na parketu i dao 23 poena protiv Makabija, a da njegov tim u nedelju očekuje važan meč u gostima protiv Aek-a.

Real Madrid: Da li je kriza završena za Madriđane

”Kraljevski klub” je uzdrman, čak 10 poraza na svim frontovima  u manje od dva meseca, odnosno od početka februara, a u više od 4 meseca pre toga izabranici Pabla Lasa su imali samo 6 poraza u dotadašnjem delu sezone u svim takmičenjima. Real Madrid (18-8) se i dalje nalazi na 2. mestu u Evroligi, ali samo zahvaljujući boljem međusobnom skoru od Olimpije Milano (18-8), ni Olimpijakos (18-9) nije predaleko. Ipak, Real Madrid najboje stoji u tom trouglu, imaju obe pobede nad Olimpijom Milano i bolji međusobni skor od Olimpijakosa, prednost domaćeg terena u četvrfinalu je obezbeđena, jedino je bitno ko će biti protivnik u plej-ofu.

Do početka februara i utakmice sa Fenerbahčeom u Evroligi, Real Madrid je izgledao kao dobro podmazana mašina koja gazi sve pred sobom. Od tada Madriđani imaju 6 poraza na poslednjih 8 utakmica u Evroligi, a na poslednjih 5 gostovanja u evropskom takmičenju nemaju trijumf. Na meču sa Panatinaikosom za Real Madrid zbog povreda neće igrati Entoni Rendolf, Adam Hanga i Alberto Abalde, sa druge strane u sastav su se vratili Džefri Tejlor i Fabijan Kozer.

U prvom delu sezone Real je ubedljivo slavio u Madridu u meču protiv Panatinaikosa rezultatom 88:65, najbolji na tom meču je bio Edi Tavares sa 17 poena i 9 skokova. Upravo će meč u Atini biti ponovni okršaj dva džina, dva najbolja skakača i dva ponajbolja centra u Evroligi ove sezone. Sa jedne strane u dresu Panatinaikosa Jorgos Papajanis (2,21 m) koji ima 8 skokova u proseku, a sa druge strane u dresu Real Madrida Edi Tavares (2.20 m), koji je drugi najbolji skakač u evropskom takmičenju sa  7.9 skokova po meču. Uz to je i igrač sa Zelenortskih Ostrva, drugi najbolji strelac Real Madrida u Evroligi sa 11.5 poena u proseku. Prvi strelac Madriđana u Evropi je Geršon Jabusele, Francuz ima 12 poena po meču. Real Madrid ima 12 igrača sa najmanje 5.5 poena u proseku na svom kontu u Evroligi ove sezone, imaju širinu u rosteru.

Real Madrid bi verovatno u četvrfinalu želeo da izbegne aktuelnog prvaka Evrope Anadolu Efes, tim iz Istanbula ih je izbacio prošle sezone upravo u četvrfinalu nakon uzbudljive plej-of serije u majstorici, ima tu i lakših protivnika u doigravanju.

Naš predlog:

Mišlenja smo da bi Real Madrid mogao pobedom u Atini da se vrati na pravi kolosek na utakmicama na strani, 5 vezanih poraza za ”Kraljevski klub” na gostujućim dvobojima u Evroligi je ipak previše. Naš predlog je hendikep 2 (granica 5.5 poena) na Real Madrid u meču protiv Panatinaikosa, za tu igru kladionica Mozzartbet nudi koeficjent 1.50. Drugi predlog je ukupan broj pena, smatramo da će se igrati brzo i efikasno, pa je naš tip ukupno više od 150,5 koševa, a za ovaj predlog u kladionici Mozzartbet dobija se koeficijent 1.62.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.