Tip dana košarka: Bajern – Crvena zvezda: Na Svetski dan šale nema šale, Bajern mora pasti!

Večeras se u Minhenu u 33. kolu Evrolige sastaju Bajern (12-12) i Crvena zvezda (11-14). Radi se o direktnom okršaju za jedno od poslednjih mesta u plej-ofu, rekli bismo i bukvalno poslednjem. Bajern ima 3 vezana poraza u Evroligi, Cevrna zvezda nema više prava na grešku ako želi da ide u doigravanje. Meč u Audi Domu je zakazan za petak 1. april, sa početkom u 20.30.

Bajern: Trinkijeri pobedom vodi svoj tim u doigravanje

Tim iz Minhena je izbacivanjem ruskih timova dobio prednost u odnosu na neke od ostalih timova u Evroligi. Naime, Bajernu su brisana sva 3 poraza protiv ruskih timova ove sezone i Bavarci su se našli duboko u plej-of zoni, ali su sa 3 poraza u nizu ugrozili svoje šanse za doigravanje.

Meč sa Zvezdom je veoma važan za Bajern, 7 timova je sada najmanje 2 pobede više u odnosu na ekipu iz Minhena, i nema više slobodnih mesta u plej-ofu. Za to 8. mesto u neposrednoj borbi se nalaze Bajern (12-12), Crvena zvezda (11-14) i Alba (11-14). Bajernu je utakmica sa crveno-belima poslednje domaćinstvo ove sezone u regularnom delu, tri preostala dvoboja igraju na strani, protiv Fenerbahčea, Anadolu Efesa i Real Madrida. Mora se imati u vidu posebno naporan raspored za Bajern u nastavku sezone u Evroligi, igraju sa Fenerbahčeom u ponedeljak 4 aprila, sa Anadolu Efesom u sredu 6. aprila i sa Real Madridom u petak 8. aprila, sva 3 meča na strani. Za Bavarce bi bilo od velikog značaja otpisati Zvezdu iz trke već večeras i napraviti nedostižnu prednost. Ustvari, Bajern bi već danas mogao da rezerviše mesto u jednoj od pivnica u Minhenu i u teoriji na sva 3 gostujuća gostovanja sledeće nedelje da ide relaksiran. To sve naravno ako se poklope sve kockice, potrebno je da Alba izgubi od Anadolu Efesa u Istanbulu, pošto Bajern ima obe pobede nad timom iz Berlina ove sezone u Evroligi, i ako pobede u svojoj utakmici crveno-bele sve će biti jasno. U tom slučaju lestvica bi ličila ovako Bajern (13-12), Crvena zvezda (11-15) i Alba (11-15), uz to da Bavarci imaju bolji međusobni skor od Berlinaca i da napadaju plus 3 (81:78) crveno-belih iz Beograda.

Najbolji strelac Bajerna u Evroligi je Darun Hilijard sa 15.3 poena po meču, Amerikanac je nastupio na 15 od 27 utakmica svog tima u Evropi, jer je imao jednu podužu pauzu zbog povrede. Prvo ime Bajerna je Vladimir Lučić, reprezentativac Srbije je jedan od najboljih krilnih košarkaša u evropskoj košarci, skoro cele sezone igra na visokom nivou i predstavlja motor svog tima. Vladimir Lučić ima 13.2 poena, 4.4 skoka na svom kontu, srpski igrač se nalazi na visokom 12. mestu u Evroligi po PIR – Perfomance Index Rating, odnosno pokazatelju napredne statistike koji želi jednom brojkom da obuhvati sve doprinose jednog košarkaša u igri. Vedeta Bajerna ima vrednost od 15.3 indeksna poena. Pored Hilijarda i Lučića jedini dvocifreni u poenima za Bajern u Evroligi je Augustin Rubit sa 10.3 poena u proseku.

Crvena zvezda: Sad je ono, ili jesi, ili nisi

Kada se izbrišu pobede nad Rusija, crveno-beli nemaju mnogo upisanih trijumfa na gostujućim terenima  koji se i dalje računaju na tabeli u Evroligi, ostala su samo dva. Upravo su te dve pobede recept kako Crvena zvezda mora da igra van svoje dvorane, odbrana i samo odbrana, na tom delu terena sve dobro kreće za tim iz Beograda ove sezone. Te dve važeće pobede su protiv Makabija u Izraelu rezultatom 75:63 i protiv Olimpijakosa u Atini rezultatom 76:72.  Zvezda je imala 3 meča na strani u Evroligi u kojima je pre početka bila ili favorit, ili sa manje-više ušla u njih sa jednakim šansama, i sva 3 puta su to bile vrlo blede partije za crveno-bele. Protiv Asvela, kada su Francuzi igrali bez glavne zvezde, nije igrao Eli Okobo, drugi meč je bio protiv desetkovanog Panatinaikosa u Atini i treći, najskorašnjiji, protv Albe u Berlinu.

Sada je ipak veći pritisak na Bajernu, Bavarci su po kladionicama blagi favoriti, imaju 3 poraza u nizu i 3 uzastopna meča na strani sledeće nedelje u Evroligi. Zvezda jeste priterana uza zid, ali mnogo toga je već propušteno za crveno-bele, u Minhenu može samo da se dobije. Uz pobedu protiv Bajerna Crvena zvezda se vraća u igru na velika vrata, u preostala 2 meča protivnici su Žalgiris i Anadolu Efes. Možda i veći problem bude ovaj meč u Litvaniji protiv poslednjeplasirane ekipe u Evroligi, nego utakmica sa aktuelnim klupskim prvacima Evrope u košaci. Posebno imajući u vidu mečeve Zvezde u Evroligi kada su u retkim prilikama na strani proglašavani favoritima, ili su davana otprilike jednake šanse za pobedu, a u tom okršaju protiv otpisanog Žalgirisa tim iz Beograda ne bi bio autsajder na kladionicama. Sa druge strane možda tada u petak 8. aprila u poslednjem kolu regularnog dela sezone Evrolige trener Anadolu Efesa Ergina Ataman odluči da u Beograd dođe još bez nekog od svojih nosioca. Prvaci Evrope igraju bez povređenog Vasilija Micića, ali do sledećeg petka mogu da obezbede učešće u plej-ofu, do tada igraju protiv dve nemačke ekipe, protiv Albe i Bajerna.

Crvena zvezda nema šta toliko daleko da gleda u budućnost, preduslov svega je pobeda u Minhenu, može se i izgubiti, ali srce se na parketu ostaviti mora. Crveno-beli nemaju mnogo pravih košgetera u svojim redovima, igrača sa mekanom rukom, koji imaju veliki broj poena u svojim rukama. Naime, Zvezda je ratnička ekipa, tu je veliki broj solidnih defanzivaca, igrača koji igraju na maksimumu borbenosti i srčanosti. U sudaru dva ponajbolja evropska krilna igrača, i Zvezda ima koga da suprostavi Vladimiru Lučiću u Bajernu, to je Nikola Kalinić. Upravo je Nikola Kalinić najbolji strelac Crvene zvezde u Evroligi sa 12.5 poena u proseku. Pored Kalinića jedino je Nejt Volters sa 11.1. poenom po meču dvocifreni za crveno-bele u Evroligi.

U prvom delu sezone Crvena zvezda je pobedila Bajern Minhen u Beograu rezultatom 81:78, najistaknutiji na tom meču u taboru crveno-belih su bili Nikola Kalinić sa 20, Branko Lazić sa 12 i Nikola Ivanović sa 11 poena. Prva runda u meču sjajnih krila je otišla Kaliniću zbog timske pobede, ali i Vladimir Lučić sa 21 poenom na svom kontu je bio izuzetno raspoložen za igru, sada je druga, ujedno i ključna runda pred nama.

Naš predlog:

Zvezda ima san, Fajnal for u Beogradu, koji se po drugi put igra u srpskoj prestonici. Da bi se to ostavrilo, prvi korak je pobeda u Minhenu, bez nje san će se raspršiti kao mehur od sapunice. Crvena zvezda mora da krene silovito od samog početka u meču protiv Bajerna u Minhenu, i sigurni smo da nas očekuje rovovska borba na svim delovima terena. U nadigravanju na koš više na strani, pred gostujućim navijačima, šanse Crvene zvezde za uspeh se bitno smanjuju. Naš predlog je hendikep 2 (granica 7.5 poena) na Crvenu zvezdu u meču protiv Bajern Minhena, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.55. Od ostalih igara naš predlog je da na meču Bajerna i Crvene zvezde neće pasti više od 151.5 poena ukupno, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.55.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.