Tip dana košarka: Partizan – Mornar: Valjak turira motor pred ulaz u ciljnu ravninu

U 25. kolu ABA lige sastaju se Partizan (19-4) i Mornar (9-13). Radi se o okršaju timova koji sa različitim ambicijama ulaze u ovaj meč, Partizan pobedom obezbeđuje 2. mesto na tabeli, dok Mornar izgubio sve šanse da prođe u doigravanje. Meč u hali Aleksandar Nikolić je zakazan za subotu 2. april, sa početkom u 21.00.

Partizan: Crno-beli napunili baterije tokom prethodne sedmice

Posle  celih 5 dana pauze i bez obaveza tokom radne nedelje u Evrokupu, Partizan se vraća na parket sa željom da obezbedi i formalno 2. mesto na tabeli u ABA ligi. U prethodnom meču protv Cedevita Olimpije Partizan je izgubio rezultatom 81:79, i to nakon što su crno-beli skoro 5 minuta pre kraja vodili 77:69. Za tih 5 minuta samo jedan koš iz igre za Partizan Kevina Pantera i 4 zaredom promašena slobodna bacanja, po dva Matijasa Lesora i Alekse Avramovića, su zacementirali i drugi poraz  Partizana od Cedevita Olimpije ove sezone u regionalnom takmičenju.

Partizan je manje-više u svakom statističkom parametru značajno bolja ekipa od Mornara osim u blokadama. Crno-beli se nalaze na 3. mestu u ABA ligi po broju datih poena (82.09), ali Partizan je na 1. mestu po broju primljenih poena (69.8) i primaju najmanje poena na Jadranu. Partizan trijumfom protiv Mornara osigurava nedostižnu prednost u borbi za 2. mesto u ABA ligi u odnosu na Budućnost (15-6) i teorijski Cedevita Olimpiju (15-7), crno beli imaju obe pobede nad Podgoričanima, ali i oba poraza nad Ljubljančanima ove sezone u ABA ligi.

Najbolji strelac Partizana u ABA ligi je Kevin Panter sa 11.5 poena po meču, u stopu ga prate Zek Ledej sa 11.3 i Aleksa Avramović sa 10.6 poena u proseku. Trener Partizana Željko Obradović pred meč sa Mornarom u ABA ligi je izjavio da je ovo još jedna utakmica u nizu, nešto drugačija jer su iskoristili pauzu usled neigranja u Evrokupu da osveže ekipu. Tim iz Beograda sledeću utakmicu igra u sredu protiv nejakog Trenta u Italiji u Evrokupu. U evropskom takmičenju Partizan je takođe drugi u grupnoj fazi, može i tu utakmicu sa Trentom da iskoristi za isprobavanje različitih kombinacija pred presudne bitke u ABA ligi i Evrokupu. Imajući u vidu i to da bi Partizan mogao i sledeće nedelje protiv Mege u ABA ligi da igra meč bez takmičarskog značaja, to bi moglo biti dovoljno vremena za odmor i obnavljanje snaga u inače napornom rasporedu takmičenja za Partizan ove sezone.

U prvom delu sezone Partizan je savladao Mornar u Baru rezultaom 66:64, najefikasniji na tom meču za crno-bele je bio Alen Smailagić sa 18 poena, Balša Koprivica je dodao 14, a Zek Ledej 11. U sadašnjoj konstelaciji snaga Partizan bi trebalo da trijumfuje ubedljivije nego u tom meču.

Mornar: Svima je dosta ove sezone, u Baru jedva čekaju kraj

Barani u utakmicu sa Partizanom ulaze sa ulogom autsajdera. Mornar ima više neuspešnu nego uspešnu sezonu, najvažnije na sredini sezone je bilo izboriti opstanak, iako su pre početka takmičenja ambicije tima bile daleko veće. Mornar (9-13) se nalazi na 9. mestu u ABA ligi, sve u svemu dosadašnji deo sezone je mogao biti i bolji.

Naime, Mornar je još u septembru prošle godine ispao iz kvalifikacija u FIBA Ligi šampiona, nešto kasnije tim iz Bara je ispao i u grupnoj fazi FIBA Kupa Evrope, dok su izabranici Mihaila Pavićevića u regionalnom takmičenju počeli sezonu 0-6. Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi, pa je pogrešna selekcija došla na naplatu. Mornar je ove sezone, nekarakteristično za njih, promašio sa oba Amerikanca na bekovskim pozicijama. Kori Dejvis i Trej Luis su iz različitih razloga igrali daleko ispod očekivanja, svakako ne na nivou nekih od prethodnika iz Sjedinjenih Američkih Država na spoljnim pozicijama u Mornaru, kao što su Džejkob Pulen, Derik Nidam i Antabija Voler. Najveći teret na bekovskim mestima su iznela jedina dva dvocifrena košarkaša u poenima za Mornar u ABA ligi, i to prvi strelac tima Vladimir Mihailović sa 15.8 poena po meču i Nemanja Gordić sa 12.2 poena u proseku. Nažalost, Gordić je povredio koleno i završio sezonu.

Po treneru Mornara Mihailu Pavićeviću lekar određuje tim pred meč sa Partizanom i dodaje da već sedmicama nije održao trening sa desetoricom igrača. Trener Pavićević se nada da će se neki igrači oporaviti i da će biti u stanju da pruže jači otpor Partizanu. Da nešto ne štima u Mornaru ove sezone se vidi i broju datih poena po meču, čak i kada nisu bili dobro plasirani na tabeli ovaj tim je u prošlosti garantovao napadačku igru, na koš više. Ove sezone Mornar je na 10. mestu u takmičenju od 14 timova sa 75.86 datih poena po meču, nisu u gornjem domu ni po jednom od šuterskih pokazatelja, ne liče ni blizu na ekipa iz Bara iz prošlih sezona, dovoljno govori i to da imaju samo dva košarkaša sa dvocifrenim brojem poena u proseku.

Naš predlog:

Nije tajna da je Partizan apsolutni favorit u meču protiv Mornara, prošlo je dovoljno vremena da se napravi prostora za pozitivnu reakciju crno-belih u odnosu na uzbudljivu utakmicu i poraz protiv Cedevita Olimpije u Ljubljani. Čini se da stiže pravi protivnik da se Partizan vrati na pobednički kolosek i možda u narednom periodu napravi pozitivnu seriju rezultata. Bliži se doba godine kada se dele odličja, izdvajaju šampionski timovi i ispunjavaju takmičarske ambicije, jasno je da Partizan ove sezone ima najviše zacrtane ciljeve u planu. Naš predlog je hendikep 1 (granica 12.5 poena) na Partizan u meču protiv Mornara, za tu igru kladionica Mozzartbet nudi koeficijent 1.55. Od ostalih igara naš predlog je da će Partizan u prvom poluvremenu dati više od 43.5 poena, za tu igru kladionica Mozzartbet nudi koeficijent 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.