Tip dana košarka: Valensija – Ulm: Domaćin kadrovski oslabljen, ali mu je pobeda obaveza

U 18. kolu Evrokupa sastaju Valensija (11-6) i Ulm (7-10), obe ekipe su obezbedile učešće u plej-ofu pred ovaj poslednji meč grupne faze. Valensija ulazi u ovu utakmicu sa ulogom apsolutnog favorita, Ulm već zna ime protivnika u osmini finala i ovaj duel nema takmičarski značaj za njih. Meč u La Fonteti, domu košarkaša Valensije, je zakazan za utorak 5. april, sa početkom u 20.30.

Valensija: Bitka za prednost domaćeg terena u drugoj rundi

U poslednjoj utakmice grupne faze Valensija ima imperativ pobede, narandžasti se bore za prednost domaćeg terena u četvrfinalu Evrokupa. Naime, Valensija (11-6) se nalazi na 2. mestu grupe B Evrokupa, Gran Kanarija (12-5) na 1. mestu je van domašaja, na 3. i 4. mestu su Cedevita Olimpija (10-7) i Virtus iz Bolonje (10-7). Valensija ima lošiji međusobni skor i oba poraza u susretima sa Cedevita Olimpijom, dok ekipa iz Španije ima 2-0 sa Virtusom. Na tabeli Valensija može da bude druga ili treća, u svakom slučaju u osmini finala protivnik će biti Turk Telekom (7-8) ili Hamburg (6-9). Za Valensiju je bitno da se trijumfom u meču protiv Ulma obezbedi drugo mesto na lestvici i prednost domaćeg terena i u narednoj rundi takmičenja, tako bi se izbegla  četvrtina žreba u kojoj se nalazi Partizan.

Gledajući probleme sa povredama koje ima Valensija, svaka vrsta pomoći je dobrododošla, ne bi bilo loše da se najteži rivali zaobiđu što je više moguće. Najveći hendikep za Valensiju je lom ruke Klemena Prepeliča. Slovenac je prvi strelac svoje ekipe u Evrokupu sa 14.2 poena po meču, ali i u ACB ligi sa 14.9 poena u proseku. Prepelič je otpisan do kraja sezone, a nije moguće izvršiti registraciju novih igrača u Evrokupu. Valensija ima dubinu u rosteru, ali ovo što je radio reprezentativac Slovenije će se teško pokriti na duže staze učešćem drugih igrača. Pored Prepelića spoljna linija Valensije je pogođena i izostancima Sema Van Rosoma i Nenada Dimitrijevića, mnogo toga u organizaciji igre će morati da preuzme na sebe Martin Hermanson. U izostanku Prepeliča najefikasniji igrač Valensije u Evrokupu je Hasijel Rivero sa 11.6 poena u proseku, jedini dvocifreni u poenima, pored ove dvojice, je Majk Tobi sa 10.8 poena po meču.  U porazu protiv Cedevita Olimpije u poslednjoj utakmici samo je Martin Hermanson od igrača koji su igrali više od 10 minuta ima oznaku beka, svi ostali u Valensiji su bili viši od 199 cm i u oznakama im je stajalo da pokrivaju krilne i centarske pozicije.

U prvom delu sezone Valensija je slavila u Ulmu rezultatom 76:70, najefikasniji na tom meču za tim iz Španije su bili Haime Pradilja sa 15 poena, Bojan Dubljević je dodao 12, a Sem Van Rosom 11.

Ulm: Utakmica nema rezultatski značaj, Nemci se pripremaju za plej-of

Nemački tim se polako sprema za osminu finala u Evrokupu, i jasno je da im pripada uloga autsajdera na meču sa Valensijom. Ulm (7-10) se nalazi na 8. mestu grupe B, i sledi im okršaj sa Huventudom u Badaloni u eliminacionoj fazi. Tu se ništa ne može promeniti, ekipa iz Nemačke ima lošiji međusobni skor i od šestoplasiranog Bursaspora (8-9) i od sedmoplasirane Venecije (8-9). Vreme je malo da se promešaju karte, da talentovani Fedor Žugić i ostali mladi igrači dobiju više minuta na parketu.

Tim Ulma je jedna od ekipa u takmičenju koja se u velikoj meri oslanjala na svoje nosioce, nije bilo neke širine u sastavu, najveći teret je nosio trojac Semaž Kriston, Džeron Blosomgejm i Kristijan Felisio. Ova 3 igrača se nalaze među prvih 30 na listi igrača sa najvećom minutažom u Evrokupu, a dvojica se čak prilično visoko kotiraju na toj listi. Semaž Kriston se na toj listi sa 32.16 minuta po meču nalazi na 4. mestu, Amerikanac je prvi strelac Ulma i peti ukupno u Evrokupu sa 17.4 poena po meču. Džeron Blosomgejm se nalazi na 3. mestu po broju minuta (33.6) na terenu u evropskom takmičenju, ovaj krilni igrač je na 11. mestu liste najboljih strelaca u Evrokupu sa 15.6 poena po meču. Kristijan Felisio je teže povredio stopalo u februaru, a Brazilac je bio bitan faktor u unutrašnjoj liniji tima. Naime, Felisio je bio treći najbolji strelac Ulma u Evrokupu sa 12 poena u proseku i ujedno najbolji skakač svoje ekipe i na 4. mestu u Evrokupu sa 7.7 skokova u proseku. Na poslednjih par mečeva zbog povrede ruke nije igrao ni Sindarijus Tornvel, Amerikanac igra skoro 29 (28.8) u proseku u Evrokupu, ovaj bek je na 4. mestu klupske liste najboljih strelaca u Evropi sa 10.6 poena po meču.

U subotu, u šampionatu Nemačke, Ulm je ostvario teško izvojevanu pobedu u meču protiv MBC-a rezultatom 83:82. Semaž Kriston je za 36 minuta na terenu imao učinak od 18 poena i 7 asistencija. Po običaju među naijstaknutijima Kristonu se priključio Blosomgejm sa 20 poena i 10 skokova. Meč sa Valensijom nema rezultatski značaj za Ulm, nema logike da previše troše svoju energiju u utakmici sa favorizovanim protivnikom, slede daleko bitniji okršaji za ovu ekipu.

Naš predlog:

U okršaju narandžastih protiv narandžastih Valensija ulazi sa željom da upiše bitnu pobedu za konačan plasman u Evrokupu. Po najavama bez čak 3 bitna igrača u spoljnoj liniji Valensija će morati da uđe izuzetno obazrivo u duel sa Ulmom, nema mnogo prostora za kiks, ulog je prednost domaćeg terena najmanje u prve dve runde plej-ofa. Naš predlog je hendikep 1 (granica 7.5 poena) na Valensiju u meču protiv Ulma, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.52. Od ostalih igara naš predlog je da Ulm neće dati više od 79.5 poena, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.58.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.