Tip dana košarka: Alba – Panatinaikos: Bez doigravanja za ove rivale, ali je motiv tu

U Berlinu se u 19. kolu Evrolige sastaju Alba (11-15) i Panatinaikos (8-18). Ovaj susret je prvobitno trebalo da bude odigran početkom godine, preciznije 6. januara, ali je odložen zbog pojave COVID-19 slučajeva u sastavu tima iz Atine. Alba se ovom utakmicom oprašta od svojih navijača u Evroligi ove sezone, dok Panatinaikos ima želju da u preostale 2 utakmice dobije bar jednu i time izbegne poslednje mesto na tabeli. Meč u Mercedes-Benc Areni, domu košarkaša Albe, je zakazan za sredu, sa početkom u 20.00.

Alba: Utisak je dobar, mogao bi da bude još bolji na kraju

Na solidnu sezonu u Evroligi Alba spušta zavesu pred svojim navijačima okršajem sa Panatinaikosom, dok posle ovog meča u petak Berlinci gostuju Monaku. Gledajući ulaganja i to da je Alba tim sa najmanjim budžetom u Evroligi, ekipa iz Berlina se držala sjajno. Alba (11-15) se trenutno nalazi na 10. mestu u Evroligi, Baskonija (12-16) na 9. mestu ima bolji međusobni skor, ali su Baskijci odigrali sve utakmice u regularnom delu, Crvena zvezda (11-16) na 11. mestu je izgubila oba meča od nemačke ekipe, dok u borbu za ta mesta koja ne vode u doigravanje, ali eto nekome znači da li je deseti ili dvanaesti, može da se umeša i Fenerbahče (10-16). Tim iz Berlina ne bi trebalo da ima imperativ rezultata u ovom duelu, dostojno su reprezentovali nemačku klupsku košarku u Evroligi.

Alba je  izuzetno negostoljubiv domaćin, Berlinci imaju 7-6 ove sezone na domaćem terenu u Evroligi, ali da su se računale i na parketu ostvarene pobede protiv ruskih timova Zenita i UNIKS-a to bi već bilo 9 trijumfa na mečevima u Nemačkoj za izabranike Izraela Gonzalesa. U kolektivno orijentisanoj ekipi Albe nema mnogo pojedinaca sa izvanrednim brojkama u koloni poena, samo dva dvocifrena igrača u poenima u Evroligi za ekipu iz Berlina. Prvi strelac tima u Evroligi je Maodo Lo sa 13.5 poena po meču, drugi najbolji strelac i jedan od dva dvocifrena u poenima je Makus Erikson sa 12.5 poena u proseku. Ipak, Erikson nije nastupio zbog povrede na 11 poslednjih mečeva ove sezone u Evroligi, pa je reprezentativac Švedske upisao samo 13 nastupa u evropskom takmičenju u dosadašnjem delu. Od ostalih igrača Albe vredi pohvaliti jedan solidan ol-raund učinak Luka Sikme. Naime, Sikma je treći najbolji strelac Albe u Evroligi sa 9.4 poena po meču, ali je Amerikanac koji pokriva centarske pozicije i prvi skakač svog tima sa 6.4 skokova po meču i prvi asistent sa 4.4 asistencija u proseku.

Panatinaikos: Jedini cilj je pobeći od ”fenjera”

Atinski tim je imao sezonu ispod svih očekivanja u Evroligi, velike promene na leto su potrebne da bi se ovaj tim vratio na stare staze slave, jedino što zeleni mogu uraditi je da daju sve od sebe i prepuste fenjer u ovom takmičenju nekoj drugoj ekipi.

Naime, Panatinaikos (8-18), Asvel (8-19) i Žalgiris (8-20) se nalaze na začelju tabele u Evroligi, u slučaju identičnog skora na kraju tim iz Atine ima najslabiji odnos pobeda i poraza u tom trouglu i bio bi poslednji. Žalgiris je sve svoje utakmice u Evroligi ove sezone odigrao, Litvanci imaju 1-1 sa Panatinaikosom ali bolju koš razliku. Asvel ima još meč sa Milanom ali francuski tim ima obe pobede nad Žalgirisom, dok sa Panatinaikosom imaju 1-1 i bolju koš razliku. Na kraju Panatinaikos ima dve šanse u Evroligi da zabeleži pobedu i time pobegne na lestvici, pre svega Žalgirisu. Čini se da je ovaj meč u Berlinu onaj u kome bi Panatinaikos trebalo da baci sve karte na pobedu, pošto je u petak zakazana utakmica sa Fenerbahčeom u Istanbulu za zelene. Da imaju nekog lakog protivnika za vikend možda bi trener Panatinaikosa Dimitris Priftis mogao u obe utakmice u Evroligi u duplom programu ove nedelje da igra sa svim snagama i punom snagom, ali to nije slučaj. Najvažnija utakmica za Panatinaikos u ovom periodu je gradski derbi sa Olimpijakosom u šampionatu Grčke u ponedeljak, taj okršaj bi mogao da bude presudan u određivanju prednosti domaćeg terena u plej-ofu. Panatinaikos je ove sezone ipak slabiji rival u ”večitom derbij”, Olimpijakos je obezbedio nokaut fazu u Evroligi, crveno-beli se trenutno nalaze na visokom 2. mestu u evropskom takmičenju  i svaka pomoć za zelene  je dobrodošla, a igranje pred vatrenim domaćim navijačima u doigravanju je veliko preimućstvo u Grčkoj.

Panatinaikos ima samo jednu pobedu van Atine u Evroligi ove sezone i to onu protiv Asvela u Francuskoj. Kvartet oko koga se sve vrti u Panatinaikosu čine prvi strelac ekipe u Evroligi Nemanja Nedović sa 13.8 poena po meču i trojica preostalih dvocifrenih u poenima u evropskom takmičenju, i to Deril Mejkon (13.3), Janis Papapetru (11.4) i Jorgos Papajanis (10.3). Ta prva četvorka u Panatinaikosu i nije tako loša, Nedović kad uđe u seriju zna da bude nezaustavljiv, Mejkon je pokazao daleko najviše od brojnih Amerikanaca koji su igrali u Panatinaikosu ove sezone, Papapetru je jedan boljih grčkih igrača, dok je Papajanis trenutno prvi skakač cele Evrolige sa 8.1 skokom po meču. Jednostavno za zahtevnu i napornu sezonu na više frontova je potrebna dubina u ekipi, Panatinaikos to nije imao, bilo je premalo raspoloženih igrača u kontinuitetu i epilog je jasan.

Naš predlog:

Mišljenja smo da Alba i Panatinaikos imaju dovoljno napadačkog oružja da odigraju jednu dopadljivu utakmicu u poslednjem meču Evrolige u Berlinu ove sezone. Uz to Panatinaikos ima motiv više da pobedom izbegne poslednju poziciju na tabeli, sa druge strane Alba je nezgodan protivnik na svom parketu, padali su ovde i Olimpijakos i Olimpija Milano, između ostalih, ove takmičarske godine. Naš predlog je da će na meču Albe i Panatinaikosa pasti više od 154.5 poena (uključujući produžetke), za tu igru kladionica MaxBet nudi koeficijent 1.65. Od ostalih igara naš predlog je Oba tima daju više od 74.5 poena (uključujući produžetke), za ovu igru kladionica MaxBet nudi koeficijent 2.05.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.