Tip dana košarka: Nju Orleans Pelikansi – San Antonio Sparsi:

U Nju Orleans se u meču na plej-in turniru sastaju domaći Pelikansi i San Antonio Sparsi, a to je sudar devetoplasirane i desetoplasirane ekipe u Zapadnoj konferenciji. Nju Orleans Pelikansi su uspeli u svojoj nameri da dođu do doigravanja, napravili su promene u trejd sezoni sa željom da budu relevantni do kraja regularnog dela i taj cilj je ispunjen. San Antonio Sparsi su se pomalo i neočekivano, serijom dobrih rezultata u finišu sezone, domogli 10. mesta, poslednje poziocije koja je je vodila na plej-in turnir. Meč u Smoothie King Centru, domu košarkaša Nju Olreans Pelikansa, zakazan je za noć sredu na četvrtak, sa početkom u 3.30.

Nju Orleans Pelikansi: Ulazak u plej-of bio bi krajnji domet

Tim Iz Luizijane je napravio dobitnički potez angažovanjem Si Džej Mekoluma, ovaj igrač je došao putem trejda u februaru iz Portland Trejlblejzersa i odmah pokazao o kakvom se kvalitetnom košarkašu radi. Prvi strelac Nju Orleans Pelikansa je upravo Mekolum sa 24.3 poena po meču, u stopu ga prati Brendon Ingram sa 22.7 poena u proseku. Trojac najbitnijih igrača u Pelikansima upotpunjava Jonas Valančijunas, Litvanac ima 17.8 poena i 11.4 skoka u proseku. Od ostalih igrača tima iz Nju Orleansa valjalo bi pripaziti, ako ne baš sad, ali u budućnosti svakako, na razvoj Herberta Džonsa. Ovaj ruki se ističe solidnim partijama ove sezone, mogao bi čak da prodre u najbolju petorku novajlija (NBA All-Rookie Team). Za nekog ko je na NBA draftu 2021. godine biran tek kao 35. pik Herbert Džons se pokazao izvanredno, zašto ne reći ”krađa drafta”.

Nju Orleans Pelikansi (36-46) su zauzeli 9. mesto u Zapadnoj konferenciji u regularnom delu sezone, igraju mnogo bolje u 2022. godini i sa pravom se nadaju ulasku u plej-of. Za tako nešto, pored trijumfa u noćašnjem meču, potreban je još jedan, čini se teži korak, pobediti na strani u drugom meču na plej-in turniru. Pelikansi nisu bili u plej-ofu od 2018. godine i odlaska Entonija Dejvisa. Sama prilika da se u prvoj rundi plej-ofa nađu oči u oči sa Finiks Sansima, timom koji ima najbolji skor u ligi, bi bila sjajna nagrada za ovaj tim. Mada čak i da dođe do tog susreta šanse Pelikansa da prođu dalje su minimalne, skoro nepostojeće, postoji veća šansa da nastupi ”metla” od Krisa Pola i družine, nego da stvar bude koliko-toliko zanimljiva u tom potencijalnom dvoboju.

San Antonio Sparsi: Mnogo će puta sunce izaći nad Teksasom dok se Sparsi ne vrate na stare staze slave

”Lupati kamen” (Pound the rock) je moto San Antonio Sparsa. Ispred svlačionice San Antonija stoji malo duži citat koji se pripisuje socijalnom reformatoru Džejkobu Risu, takozvani ”Kredo Kamenoresca” (The Stonecutter’s Creedo), a koji bi se u skraćenom, slobodnijem tumačenju, mogao i prevesti da vi udarate kamen 100 puta i ništa se ne dešava, ali kad se konačno posle 101 udarca kamen i prepolovi, vi znate da se nije polomio samo zbog tog poslednjeg udarca već zbog svega onoga što ste radili pre. Takva je i košarkaška filozofija San Antonio Sparsa, marljiv rad se isplati, nema instant rešenja i prečica za uspeh.

San Antonio Sparsi imaju 5 titula šampiona u svojoj istoriji (1999,2003,2005,2007,2014), zajednički imenitelji za sve trofeje na sportskom planu za tim iz Teksasa su trener Greg Popović i igračka legenda Tim Dankan. Od ostalih košarkaša Sprasa u ovom periodu vredi istaći učinke Tonija Parkera i Emanuela Đinobilija koji imaju po 4 titule, te Dejvida Robinsona koji ima dve, ali je ovaj sjajni centar ”Admiral”  daleko pre svih došao u San Antonio i posejao seme iz koga su porasli svi uspesi tima.

Može se filozofirati, pričati o tome kako je trener za šut promenio košarkašku putanju Kavaja Lenarda u Sparsima, ali da bi osvajali titule vi morate imati igrače formata kao što je Tim Dankan, a današnji tim San Antonija je daleko od  osvajanja bilo čega, i sada, ali i u bliskoj budućnosti fali mnogo toga, pre svega igračkog talenta. Čini se da još neko duže vreme Sparsi ne bi trebalo da se vrate na stare staze slave, svetla trofejna budućnost nije na vidiku. Tim iz San Antonija kao da je više hteo da zagorča život Los Anđeles Lejkersima i izbace ih iz doigravanja nego što tu stvarno ima nečega na šta se može računati na ovosezonskom plej-in turniru, o plej-ofu i da ne govorimo.

San Antonio Sparsi (34-48) su regularni deo sezone završili na 10. mestu u Zapadnoj konferenciji, da bi uošte dobili priliku da izazovu Finiks Sanse u prvoj rundi plej-ofa izabranici Grega Popovića bi morali da pobede dve utakmice na strani na plej-in turniru. Prvo ime Sparsa je Dežonte Marej, ovaj igrač ima 21.1 poena, 9.2 asistencija i 8.3 skoka u proseku po meču.

Naš predlog:

Plej-in turnir da ili ne, postavlja se pitanje kada vidite okršaj Nju Orleans Pelikansa i San Antonio Sparsa u dogravanju, da li regularni deo sezone nešto znači ako ekipe sa 36 i 34 pobeda mogu da se bore za trofej u postsezoni sa timovima koji imaju daleko veći broj pobeda u 82 odigrane utakmice regularnog dela. Šta je tu je, teško da se Pelikansi i Sparsi mogu nadati nečem velikom ove sezone, čini se da je samo učešće na ovom turniru bio prioritet višeg nivoa u timu iz Nju Orlenasa. Na kraju krajeva tim San Antonio se bez nekih velikih razmišljanja odrekao Derika Vajta, jednog od bitnijih igrača u timu, u trejd sezoni. Naš predlog je 1 na Nju Orleans Pelikanse u meču protiv San Antonio Sparsa, za tu igru kladionica MaxBet nudi koeficijent 1.50. Uz to, predlažemo + poene na S. J. Mekoluma, granica u MaxBet kladionici je 26,5, a za više od tog broja koeficijent iznosi 1.74. Predlog su i + skokovi na Jonasa Valančijunasa, granica je 12,5, a za + se u MaxBet kladionici dobija kvota 1.95. Srećno!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.