Najava i analiza plej-ofa-a u NBA ligi (2. deo)

Nastavljamo sa predstavljanjem i analizom parova prvog kola plej-ofa u NBA ligi. Na redu su okršaji Memfisa i Minesote u Zapadnoj konferenciji i Milvokija i Čikaga na Istoku.

Memfis Grizlisi (2) – Minesota Timbervulfsi (7)

Duel dve mlade, dinamične i poletne ekipe u prvoj rundi plej-ofa, gledaćemo u okršaju između Memfis Grizlisa i Minesote Timbervulfsa. Upravo je prošlosezonski plej-of bio mesto u kome je Dža Morent pokazao deo onoga što će je prikazivao u ovoj sezoni. U tom doigravanju Morent je beležio u proseku 30.2 poena po meču, taj učinak nije bio dovoljan da se pobedi Juta Džez u prvoj rundi, ali je svakako to iskustvo dobrodošlo za budućnost.

Memfis Grizlisi (56-26) su tim sa drugim najboljim skorom u takmičenju, najveće su pozitivno otkrovenje ove sezone u NBA ligi i završili su regularni deo na 2. mestu u Zapadnoj konferenciji. To je veliki napredak, tim iz Tenesija je do plej-ofa u prošloj takmičarskoj godini došao sa 9. mesta na Zapadu i uspešnog prolaska kroz plej-in turnir. Dža Morent je prvi strelac tima sa 27.4 poena u proseku, to je skok od više od 8 poena između dve sezone, i prošlosezonskih 19.1 poena u proseku. Ipak, Grizlisi imaju dubinu u timu, dobri su i bez Morenta u sastavu, bez svoje prve zvezde u timu pred poslednju nedelju regularnog dela su imali skor 20-2, da bi onda u mečevima, bez nekog velikog rezultatskog značaja, upisali još 3 poraza bez mladog beka. Pored Morenta najbolji strelci u Memfisu Grizlisima su Dilon Bruks (18.4), Dezmond Bejn (18.2) i Džaren Džekson Džunior (16.3).

Ovde bi sve trebalo da pljušti od akcije i spektakularnih poteza, radi se o dvoboju timova koji daju najviše  poena po meču u NBA ligi. Naime, Minesota Timbervulfsi se nalaze na 1. mestu po broju datih poena (115.9), a Memfis Grizlisi su na 2. mestu sa 115.6 datih poena u proseku

Karl Entoni Tauns nije imao svoje veče u utakmici plej-in turnira protiv Los Anđeles Klipersa. Prva vedeta Minesote Timbervulfsa je brzo ušao u probleme sa ličnim greškama i meč je završio sa samo 11 poena na svom kontu, pa su kestenje iz vatre morali da vade Deanđelo Rasel i Entoni Edvards. Nije prvi put da Karl Entoni Tauns nestane u akciji kada je bitno, u svojih 7 sezona u ligi ima samo 5 utakmica u plej-ofu i samo jednu pobedu, a nikad svoj tim nije odveo dalje od prve runde plej-ofa. Postaje običaj da kad god krene malo žustrija borba pod obručima da se Tauns malo pogubi, on bi izgleda više voleo da se do uspeha u dogravanju dolazi preko šutiranja trojki i sa distance, to je moguće na Ol-star vikendu, ai ovde će morati da se sportski ”potuče” da bi nešto uradio. Tauns će morati da da sve od sebe i savlada solidnu centarsku liniju Memfis Grizlisa oličenu u Džarenu Džeksonu Džunioru i Stivenu Adamsu pre svih.

Ako se može reći da je Tauns podbacio, na plej-in turniru za Entonija Edvardsa se može reći da je zasijao najjačom svetlošću. Talentovani Edvards je u stilu igrača američkog fudbala koji je uzeo košarkašku loptu pretrčavao svoje direktne takmace i sa lakoćom dao 30 poena u bitnom okršaju. Jednu posebnu dimenziju prgavosti i borbenosti timu iz Mineapolisa daje Patrik Beverli, to nije uvek dopadljivo, čini se da stalno prelazi granicu, ali mu se iz nekog razloga popušta. Sa druge strane, za Beverlija kažu da je to saigrač koga volite da imate u svom timu, ali koga mrzite kada se nalazi sa suprotne strane. Nema sumnje da će Beverli svim mogućim trikovima, ponekad i ”prljavom” igrom, pokušati da izbaci iz takta Dža Morenta, ali da li će u tome i uspeti ostaje da se vidi. Najbolji strelci Minesote Timebrvulfs su Karl Entoni Tauns (24.6), Entoni Edvards (21.3) i Deanđelo Rasel (18.1).

Prednost u ovoj seriji dajemo Memfis Grizlisima i prognoziramo njhov prolaz u 6 mečeva. Za osvajanje titule u kladionici MaxBet se za Memfis i Minesotu ne daju velike šanse, te je kvota za oba tima 20.00.

Milvoki Baksi (3) – Čikago Bulsi (6)

Aktuelni prvaci u NBA ligi, košarkaši Milvoki Baksa, čini se da su dobili poprilično laganog protivnika u prvoj rundi plej-ofa. Ova serija Baksa, kao i ona Finiks Sansa bi mogla najbrže da dobije učesnika polufinala konferencije. Milvoki Baksi ulaze sa ulogom nadmoćnog favorita u seriju sa Čikago Bulsima.

Janis Adetokumbo je možda i najdominantniji igrač u takmičenju, dvostruki najkorisniji igrač u NBA ligi (2018,2020) je imao još jednu sjajnu sezonu u regularnom delu. Grk ima 29.9 poena, 11.6 skokova i 5.6 asistencija u proseku po meču. To je najviše poena u proseku u sezoni za Adetokumba u celoj karijeri, po PER (Player Efficiency Rating), odnosno pokazatelju koji jednom brojkom želi da pokaže sve doprinose jednog igrača u igri, Adetokumbo se sa vrednošću 32.12 nalazi na 2. mestu iza Nikole Jokića. Reprezentativac Grčke uliva strah i trepet na parketima širom NBA lige, nije baš najjasnije ko će u Čikago Bulsima dobiti zadatak da ga čuva.

Drugi najbolji strelac Baksa je Kris Midlton sa 20.1 poenom po meču, ovaj igrač ima 5.4 asistencija i 5.4 skoka u proseku. Trio najbitnijih igrača u timu iz Viskonsina upotpunjava Džru Holidej, ovaj bek je najbolji asistent tima sa 6.8 asistencija u proseku, uz to uzdanica Baksa ima 18.3 poena i 4.5 skokova po meču. Milvoki Baksi (51-31) su završili regularni deo sezone na 3. mestu, sa istog mesta u kosturu i treće pozicije na Istoku su Janis Adetokumbo počeli i šampionsku, prošlosezonsku plej-of odiseju.

Od  Ol-star pauze Čikago Bulsi su se potpuno pogubili, imaju 15 poraza i 8 pobeda u tom periodu. Posebno vredi istaći da Bulsi imaju neverovatno loš skor sa jakim ekipama u celoj NBA ligi, izgubili su sva 4 puta od Milvoki Baksa ove sezone, tim iz Čikaga ima i 4 poraza od Majami Hita, ali i sve poraze od vodećih timova sa Zapada, Finiks Sansa i Memfis Grizlisa. Sredinom marta je izašao podatak da Bulsi imaju 0-15 protiv top 3 tima iz obe konferencije u tom trenutku, to se nije mnogo promenilo nabolje do kraja regularnog dela.

Čikago Bulsi (46-36) su završili na 6. mestu na Istoku, da je sezona malo potrajala tim iz Ilinoisa bi verovatno pao i na neku od plej-in pozicija. Nije dobro kada vam je skoro cela zaštita obruča i kontrola reketa pala na Nikolu Vučevića, ovaj igrač se u dosadašnjem delu karijere više isticao dobrim igrama na napadačkom planu. Čini se da je ovde Vučević u mnogim situacijama ostavljen na milost i nemilost protivničkih ekipa, maltene na vetrometini. Taj teret ne bi mogli da iznesu ni elitni odbrambeni igrači, a kamoli usamljeni reprezentativac Crne Gore.

Prvi strelac Čikago Bulsa je Demar Derozan sa 27.9 poena po meču, u stopu ga prati Zek Levin sa 24.4 poena u proseku. Najbolji skakač u timu Bulsa je Nikola Vučević, koji pored 11 skokova u proseku. ima i 17.6  poena po meču. Aleks Karuzo je poznat kao srčani defanzivac, ali koga bi mogao da da čuva, Adetokumbo je prevelik zalogaj za njega, dok Derozan i Levin su više naklonjeni naporima na ofanzivnom delu terena.

Milvoki Baksi su apsolutni favoriti u ovoj seriji i prognoziramo njihov prolaz u 4 meča. Što se šansi za odbranu titule tiče, kladionica MaxBet za Milvoki daje kvotu 6.00, dok je Čikago među autsajderima i kladionica MaxBet smatra da je 40.00 odgovarajuća kvota za Bulse ako naprave senzaciju i dokopaju se prstena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.