Najava i analiza plej-of-a u NBA ligi (1. deo)

Počinje plej-of u NBA ligi, uzbuđenja su zagantovana, najbolji košarkaši na svetu se bore za naslov prvaka, ali samo jedan tim može biti šampion. Situacija u Zapadnoj konferenciji je koliko-toliko jasna, Finiks Sansi su prvi favoriti da ponove prošlosezonski uspeh i ponovo budu učesnici velikog finala. Sa druge strane pravo čistilište se očekuje na Istoku gde veliki broj timova ima ambiciju da ide do samog kraja. Za početak analiziramo dve serije, jednu na Istoku između Bostona i Bruklina, i jednu na Zapadu, u kojoj se sastaju Dalas i Juta.

Boston Seltiksi (2) – Bruklin Netsi (7)

Derbi prve runde plej-ofa, susret dostojan finala, ujedno je i okršaj dva sjajna krilna igrača, Džejsona Tejtuma i Kevina Durenta.

U 2022. godini Boston Seltiksi su jedan od najboljih timova u NBA ligi, ekipa iz Masačusetsa je u tom periodu napravila veliki preokret sezone i imaju skor od 34 pobeda i 12 poraza u ovoj godini. Dva ključa za sjajni zaokret Seltiksa su bili fantastična odbrana i, kao drugi faktor, veliki kvalitativni iskorak Džejsona Tejtuma. Defanziva je bila na istorijski dobrom nivou, Seltiksi imaju čak 18 trijumfa sa 20 ili više poena razlike ove takmičarske godine, to je drugi najbolji skor u slavnoj istoriji tima iz Bostona.

Tejtum je napokon postao ono što su navijači Seltiksa maštali nekoliko sezona, ovo krilo se izvrsnim izdanjima  katapultiralo u samu igračku elitu u NBA ligi. Po nekim prognozama on bi mogao da bude izabran i u prvu najbolju petorku NBA lige (All-NBA First team), u slučaju da se tako nešto i dogodi košarkaš Seltiksa bi mogao delom da zahvali i sticaju okolnosti. Naime, jedno od dva krilna mesta u najboljoj petorki je upisano za Janisa Adetokumba, Džoel Embid i Nikola Jokić su na putu da ponovo budu razdvojeni u dve različite najbolje petorke, kao i prošle sezone, osim ako se ne desi neki presedan. Od ostalih igrača za najbolju petorku lige na krilnim pozicijama Lebron Džejms ima dobre brojke ali u lošem timu, Kevin Durent je odigrao tek 55 utakmica od 82 moguće, dok Kavaj Lenard nije igrao cele sezone zbog povrede. To bi za Tejtuma bilo prvo takvo priznanje, ovaj igrač je jednom, i to 2020. godine, bio izabran u treću najbolju petorku lige (All-NBA Third Team). Markus Smart je u užem krugu kandidata za osvajanje nagrade koja ide najboljem defanzivcu u NBA ligi.

Najbolji strelci Boston Seltiksa su Džejson Tejtum sa 26.9 poena po meču i Džejlen Braun sa 23.6 poena u proseku. Tim Bostona po defanzivnom rejtingu ima najbolju odbranu u ligi sa vrednošću od 106.2. 

Bruklin Netsi će pokušati da ospore krilaticu da sjajni napadi impresioniraju publiku ali da fantastične odbrane osvajaju titule. Tim iz Njujorka ne izgleda baš previše kompaktno na defanzivnom planu, primaju previše poena, ali Kevin Durent je jedan od najboljih napadača u NBA ligi. Najbolji strelci Bruklin Netsa su Kevin Durent sa 29.9 poena u proseku i Kajri Irving sa 27.4 poena po meču.

Očekuje se fantastična i bespoštedna borba do samog kraja, prednost dajemo Bruklin Netsima i prognoziramo njihov prolaz u 6 mečeva. U kladionici MaxBet koeficijent za osvajanje titule za Boston iznosi 10.00, dok je kvota da će šampionski prsten kod igrača Bruklina 7.00, takođe u MaxBet kladionci.

Dalas Maveriksi (4) – Juta Džez (5)

Luka Dončić nije pola tima Dalas Maveriksa, Luka Dončić je ceo tim Dalas Maveriksa. Ceo ishod plej-of serije se staje u to u kakvom stanju je Dončić posle povrede koja može biti vrlo nezgodna. Radi se o povredi mišića noge (calf), koja zavisno od toga o kom mišiću se radi u toj grupi, i zavisno od stepena oštećenja može da predstavlja veliki problem u kretanju i mobilnosti reprezentativca Slovenije.

Da su stvari idealne Dalas Maveriksi bi verovatno bili favorit u seriji protiv Jute Džez, jer tim iz Solt Lejk Sitija ima malo koga da pošalje na defanzivnom planu na Dončića. Naime, Majkl Konli je dosta stariji i ne može stamenošću da pokrije Dončića, dok su Donovanu Mičelu, Bojanu Bogdanoviću i Džordanu Klarksonu, ipak jači napadački kvaliteti.

Džejlen Branson i Spenser Dinvidi možda bi i mogli da donesu neku pobedu timu iz Teksasa u slučaju izostanka Dončića ali učešće Slovenca je neophodno za neko veće dostignuće. Dončić je prvi strelac Dalas Maveriksa sa 28.6 poena po meču, prvi skakač sa 9.1 skokom u proseku i prvi asistent sa 8.7 asistencija na svom kontu. Od ostalih košarkaša u Dalasu se ističu Džejlen Branson sa 16.3 poena po meču i Spenser Dinvidi sa 15.8 poena u proseku. Vredi pomenuti i učinke Dorijana Finija-Smita koji ima 11 poena i 4.7 skokova u proseku i Dvajta Pauela sa 8.7 poena i 4.9 skokova po meču.

Šta god da se desi u plej-ofu čini se da se Juta Džez nalazi u godini prekretnice, da na leto dolaze velike promene u timu iz Solt Lejk Sitija i da je prilika za veliki uspeh ovog tima prošla u proteklim sezonama, jer ove ne izgledaju baš ubedljivo. Možda Džezeri i prođu Dalas Maverikse u prvoj rundi plej-ofa, posebno što je status Luke Donćića još uvek u vazduhu, ali posle toga u drugoj rundi doigravanja bi po svemu sudeći došli Finiks Sansi, to bi već za ovakvu Jutu mogla biti nedokučiva enigma.

Pre nekog vremena je izašla vest u koju je bilo teško poverovati, nije bilo jasno da li je neko izbacio taj podatak tek da bi podvukao loše stanje u Juti, ili tek karikira ne tako dobru situaciju na terenu, ali vest je glasila da Donovan Mičel u toku jedne utakmice ima samo dva pasa prema Rudiju Goberu. Ovde se ne radi o dve asistencije, već o tome da glavni igrač spoljne linije, i prvi strelac tima, u toku utakmice koja traje 48 minuta doda loptu samo 2 puta glavnom igraču unutrašnje linije. Priče su već počele da kolaju da je Gober na meti Golden Stejt Voriorsa, da je trener Kvin Snajder jedan od kandidata za klupu Los Anđeles Lejkersa, a da bi čak i Mičel vrlo rado promenio sredinu i našao neki tim koji ima širu pokrivenost i pažnju većih medija.

Juta Džez (49-33) su završili regularni deo sezone na 5. mestu u Zapadnoj konferenciji. Prvi strelac tima je Donovan Mičel sa 25.9 poena u proseku, drugi i treći najbolji strelci Džeza su Bojan Bogdanović (18.1) i Džordan Klarkson (16.0). Rudi Gober pored 15.6 poena po meču ima i 14.7 skokova u proseku, Francuz je najbolji skakač u ligi, centar Jute je sa 2.1 blokadom po meču na 5. mestu u takmičenju. Jedini preostali dvocifreni u poenima za Jutu Džez je Majkl Konli sa 13.7 poena u proseku.

U nadi da će sve biti u redu sa Lukom Dončićem prednost u ovoj seriji dajemo Dalas Maveriksima i prognoziramo prolaz tima iz Teksasa u 6 mečeva. Što se šansi za osvajanje titule tiče, u MaxBet kladionici ta mogućnost se za Dalas plaća kvotom 25.00, a za Jutu 20.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.