Tip dana košarka: Partizan – Bursaspor: A sada, ono pravo!

Završena je grupna faza takmičenja u košarkaškom Evrokupu. Igralo se mnogo utakmica, a na kraju su skoro svi klubovi izborili plasman u nokaut fazu. Iz Partizanove grupe samo je Trento otpao, uz Lokomotivu koja je izbačena. Igralo se samo za što bolju poziciju i prednost domaćeg parketa. Crno-beli imaju tu privilegiju u prvom i, potencijalno, drugom meču. Za dalje se ništa ne zna. Igra se samo jedan meč, pobednik ide u četvrtfinale, poraženi završava takmičenje. U beogradsku Arenu, dupke punu, stiže turski Bursaspor. Meč se igra u sredu u 20.30.

Partizan: Sve što je rađeno tokom leta van dvorane i tokom jeseni i zime na parketu sada bi trebalo da dobije prave obrise

Mnogi će dosadašnju sezonu Partizana oceniti i ovako i onako. Sigurno je da se očekivalo više, uzimajući u obzir ko je seo na klupu, a ko sve zadužuio crno-beli dres prošlog leta. Međutim, daleko od toga da je Partizan razočarao, pošto tek sada sledi ono pravo, bitka za trofeje i plasman u Evroligu.

Sezona je doživela težak udarac izbacivanjem ruskih timova u toku takmičenja. Više se to osetilo u Evroligi, nego u Evrokupu, ali je i u ovom takmičenju ispaštala Lokomotiva iz Kubanja. Partizan je, na neki način to iskoristio i osvojio drugo mesto u svojoj grupi. To znači da će iati prednost domaćeg parketa u osmini finala, četvrtfinalu, a za polufinale i finale to će zavisiti od rivala, naravno pod uslovom da ”Valjak” ode do kraja.

Možda u Partizanu nisu očekivali Bursu kao prvog protivnika, ali je rasplet u drugoj grupi na kraju poslao turski tim u Beograd. Kako sezona odmiče četa Željka Obradovića igra sve sigurnije i polako dobija željene konture. U prethodnih devet utakmica izgubili su samo od Cedevita Olimpije u ABA ligi i to posel neverovatnog spleta okolnosti. Gotovo sve ostale mečeve dobio je Partizan ubedljivo, a posle niza godina slavio je i u Podgorici.

Obradović je na neki svoj način skratio roster. Van tima su, već neko vreme, Nemanja Dangubić i Rodions Kuruc i teško je očekivati da ih vidimo u završnici Evrokupa i ABA lige, ali ko zna. Dolazak Matijasa Lesora kao da je ulio dodatnu snagu njegovom glavnom konkurentu za mesto ”petice”, mladom Balši Koprivici, koji igra sve zrelije i najavljuje veliku karijeru, na radost svih ljubitelja košarke u Srbije. Lesor je tu da unese masu, a Koprivica ogromnom energijom, skokovima pod oba koša, ali i odličnom zaštitom obruča, često dobija mesto startera. Glavna haubica je i dalje Kevin Panter i sigurni smo da će fantastični šuter u utakmicama odluke imati još značajniju ulogu. Protiv Trenta je igrao malo i dao 4 poena, a protiv Cibone nije ni bilo potrebe za njegovim angažovanjem, ali je tzato pre toga imao 11 uzastopnih utakmica sa dvocifrenim učinkom.

Posle male krize vraća se i Zek Ledej, ponovo liči na košarkaša sa starta sezone, a znatno bolje izgledaju i Aleksa Avramović, Jam Madar i Rade Zagorac. Čini se da samo Alen Smailagić igra slabije nego pre par meseci, ali je krilni centar imao nezgodnu povredu i njegov povratak je malo sporiji. Dosta minuta dobija i Dalas Mur, koji je na svojim leđima izneo nekoliko utakmica, ali je u drugi plan pao Gregor Glas, Slovenac u koga je Obradović imao veliko poverenje u početku sezone. Polako u ritam ulazi i Uroš Trifunović, koji je takođe imao problema sa povredom, dok minute Tristana Vukčevića teško da možemo očekivati u nekom neizvesnom duelu u Evropi.

Da ne trčimo pred rudu, ali ako eliminiše Bursu, Partizan bi trebalo da u narednom kolu, ponovo u Beogradu, igra sa starim znancem i velikim dužnimok, Cedevita Olipmijom, ekipom koja je dva puta slavila protiv crno-belih ove sezone.

Bursaspor: Alimpijević radi odličan posao u turskom timu, namučio je i šampiona Evrope

Posle finansijskih problema, uzrokovanih devalvacijom turske lire, Bursaspor je morala malo da koriguje ambicije i odrekne se usluga Alerika Frimena, najboljeg i najplaćenijeg igrača, koji je otišao u moskovski CSKA. Bez Frimena Bursa je drugi tim, ali i pored te činjenice za sada su ostavrili sve ciljeve. Plasirali su se u nokaut fazu Evrolige, mada sigurno nisu želeli Partizan, na koga ih je gurnuo poraz od Budućnosti iz Podgorice. U domaćem prvesntvu su blizu plasmana u ple-of, a ne tako davno grčevito su se borili za opstanak.

Posle odlaska Frimena glavna uzdanica srpskog trenera Dušana Alimpijevića, nekadašnjeg trenera Zvezde, je Endrju Endrjus. Njegove brojke su fantastične, u turskom prvenstvu ubacuje 14,5 poena prosečno, a u Evrokupu 13,7 po meču. Pored Endrjusa Partizan će morati da obrati pažnju i na dobrog šutera Dejva Dudžinskog, ali i mladog Turčina Onularpa Bitima. Najbolji skakač je Kevarijus Hejjs iz Centralnoafričke Republike, mada je visok ”samo” 206 santimetara. Ovaj košarkaš često ima dabl-dabl učinak i pravo je otkrovenje. U Bursi je i jedno poznato košarkaško lice, radi se o Dereku Nidamu, bivšem igraču Mornara i crnogorskom reprezentativcu.

Bursaspor je u subotu igrala težak meč protiv aktuelnog prvaka Evrope Anadolu Efesa i pruđžila je žestok otpor. Efes je slavio samo sa tri poena razlike, ali je bila u egalu do pred sam kraj. Tako su prekinuli niz od dve pobede u turskom prvesntvu, upisali 12 poraz, uz 15 ostvarenih pobeda i trenutno zauzimaju 10. mesto, ali imaju meč manje i u igri su za osvajanje osmog i plasman u plej-of.

Bursa je u Evrokupu zauzela 7. mesto u svojoj grupi, ostvarili su osam pobeda i 10 poraza. Od značajnijih pobeda izdavajamo onu protiv Valensije, kao i dupli trijumf nad nemačkim Ulmom.

Naš predlog:

Bursu će dočekati krcata Arena. Sumnjamo da će gosti uspeti da se snađu u takvoj atmosferi, ali treba reći da ni Partizan nije odavno igrao u ovom sporstkom objektu, iz raznoraznih razloga, pa će i njima trebati malo vremena za adaptaciju. Obruči su mnogo tvrđi nego u dvorani Aleksandar Nikolić, što mođe da bude problem za šutere crno-belih. S obzirom da niko ne sumnja u trijumf, a koeficijent za pobedu Partizana je prenizak da bismo ga predložili, odlučili smo se za kombinaciju 1, – poena ukupno, a granica je na 162,5 poena. Za ovaj tim koeficijent u kladionici Meridianbet je 2.01. Drugi predlog je manje poena gostiju od predložene granice, a ona je na 75,5 koševa. Da će manje od tog broja, ukuljučujući produđetke, ubaciti Bursaspor, koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.