Tip dana košarka: Denver Nagetsi – Golden Stejt Voriorsi: Sprema li se nova ”metla” za MVP-a?

Nikola Jokić i Denver Negetsi su na pragu ispadanja već u prvoj rundi plej-ofa u NBA ligi. Voriorsi su dobili prva tri meča i trebalo bi da se dogodi nešto što se u NBA ligi nikad nije dogodilo, a to je da preokrenu seriju u svoju korist. Šanse su male, ali postoje dok god se igra. Četvrti meč igra se u Koloradu u Bol Areni u nedelju u 21.30 po srednjeevropskom vremenu.

Denver Nagetsi: Jokić vuče kola, ali mu svi guraju klipove u točkove

Ne vredi, tek u plej-of se vidi ono što je možda u regularnom delu sezone bilo i zabašureno, a to je činjenica da je Denver prosečan tima sa jednom ekstra zvezdom, i još dva odlična igrača koja su, nažalost, odavno van tima. Radi se o Džamalu Mareju i Majkl Porteru Džunioru, dvojcu sa kojim bi Nagetsi bili konkurentni, ne samo Golden Stejtuu, već i svim ostalim ekipama koje će se boriti za šampionski ”prsten”.

Postojala je nada da je u plej-ofu vrati Džamal Marej, trener Majkl Meloun je potvrdio da je on spreman za igru, ali da isključivo od njega zavisi hoće li se pridružiti ekipi na terenu. Ipak, nije, ostao je pored aut linije i preuzeo ulogu vođe navijača sa klupe. Tako je Jokić ostao na vetrometini da sam bije bitku sa ”ratnicima”. Možda bi centar iz Sombora uspeo i sam da uradi nešto da je neka druga ekipa u pitanju, a ne Golden Stejt sa četvoricom fantastičnih šutera, protiv koje jedan centar, pa bio on najbolji na svetu, realno ne može ništa.

Posle dve lake pobede u San Francisku Denver je bio u zaostatku i već deo meča u svojoj Bol Areni. Međutim, uspeli su Nagetsi da odigraju fantastično treću četvrtinu, dozvole rivalu samo 18 poena i prednost presele na svoju stranu. Sve do tri minuta do kraja Denver je vodio, ali je Golden Stejt posle taj auta Stiva Kera napravio seriju 12:2 i to je bio kraj svih nada. Pul, Kari i Tompson sipali su trojke sa svih strana, Grin je ukrao loptu Jokiću u poslednjem očajničkom pokušaju da se još jednom uhvati priključak i bilo je gotovo, 3:0 za ”ratnike” i prilika za ”metlu” već u nedelju uveče.

Ukoliko bi Golden Stejt dobio i četvrti meč u nizu protiv Denvera, to bi bilo drugo uzastopno ”čišćenje” za Nagetse posle prošlogodišnje ”metle” od strane Finisk Sansa, ali u drugom kolu plej ofa. Navijači se sećaju plej-ofa pre dve godine kada je Denver dve serije uspeo da preokrene posle minusa od 1:3, protiv Jute i Klipersa, ali su ih na kraju zaustavili Lejkersi u finalu Zapada. Sada takav podvig izgleda gotovo nemoguć, ne samo zato što niko, nikad, nije preokrenuo 3:0, već što u Denveru nema Mareja i Portera, dvojice igrača koji su imali veliku ulogu u tom istorijskom rezultatu.

Nikola Jokić je odigrao još jednu maestralnu partiju protiv Golden Stejta. U trećem meču je ubacio 37 poena, uhvatio18 lopti, a imao je 5 dobrih dodavanja. Pogodio je 14 od 22 šuta za dva, i dve od tri pokušane trojke. Promašio je dva bacanja, ali ukrao i tri lopte, doduše 5 je izgubio. Jedni koji ga je, koliko-toliko, uspešno pratio, bio je Aron Gordon sa dabl-dabl učinkom 18 koševa i 12 skokova. Dvocifreni su bili još Vili Barton sa 12, odnosno Monte Moris sa 10 poena. Imao je jednu svoju dobru rolu u drugoj četvrtini i Demarkus Kazins, kada se Jokić odmarao na klupi, a bivši centar Sakramenta uspeo je da sakupi devet poena i tri skoka. Međutim, kada je ponovo ušao, na početku poslednje deonice, napravio je dva puta grešku u koracima i to u bitnim momentima.

Golden Stejt Voriorsi: Kada Stef, Klej i Džordan imaju svoj dan, možete samo da gledate i uživate

Možda su u Denveru, posle tri pobede u regularnom delu sezone protiv Golden Stejta pomislili da mogu izaći s nima na kraj i u doigravanju, ali je plej-of nešto sasvim drugo. Stef Kari se oporavio od povrede koja ga je izbacila iz tima u finišu sezone i zbog koje su na kraju Voriorsi bili ”tek” treći na Zapadu, a Džordan Pul igra košarku života. O Kleju Tompsonu ne treba trošiti reči. Dodajte tome i inspirisanog Gerija Pejtona, imate četiri košarkaša na spoljnim pozicijama koji mogu da vam zatrpaju koš trojkama, a da vi tu apsolutno ništa ne možete.

Tako je bilo u prva dva meča u San Francisku, ali i u prvom poluvremenu trećeg meča u Koloradu. Obruč domaćih kao da se uvećao, zasipali su ga ”ratnici” sa svih strana u prvom poluvremenu Denver je primio 69 koševa. Previše i za meč u neobaveznom regularnom delu sezone, akamoli za plej-of duel. Odbrana Nagetsa je pronašla energiju u poluvremenu, počeli su gosti malo i da promašuku, pa su za 12 minuta u trećem periodu ubacili ”samo” 18 poena. Ipek, u poslednjoj deonici ruke su ponovo bile ”vruće”, a tri trojke u samom finišu dotukle su domaćina.

Golden Stejt je ubacio 18 trojki, dešavalo se to njima i ranije, ali ne u ovako važnom meču. Fantastičan je bio Džordan Pul, koji je ubacio 27 poena uz odličan procenat šuta. Ovaj bek je procvetao u plej-of seriji protiv Denvera, na prva tri meča postiže prosečno 28,7 poena, deset više u proseku nego u regularnom delu. Znajući da je prošlu sezonu okončao sa prosekom od 12 koševa, ovo je neverovatan napredak. Kao da nije dovoljno što Voriorsi imaju najboljeg šutera NBA lige ikada, Stefa Karija, i nezaustavljivog Kleja Tompsona, već su dobili Pula, više od decenije mlađeg od njih dvojice i istinskog naslednika ove dvojice neponovljivih igrača. Sa ovakvom spoljnom linijom centri su tu da uhvate neku loptu i naprave neki faul, pa to i rade Kevon Luni, Oto Porter i Grin i Bjelica koji prinudno moraju da igraju pod košem.

Treći meč dobio je pominjani trojac. Džordan Pul je ubacio 27 koševa, isti broj poena, uz nešto slabiji šut, postigao je Stef Kari, dok je Klej Tompson postigao poen manje, ali je pogodio šest trojki, kao ova dvojica zajedno. Svoju odličnu rolu u drugoj četvrtini imao je Geri Pejton, koji je poput svog slavnijeg oca u kratkom intervalu ubacio 11 koševa. Vigins je pogodio trjku kad je trebalo, u finišu kada se Golden Stejt ponovo odvojio, i na kraju meč završio sa 9 poena.

Trener Stiv Ker zna kako se osvajaju titule, osvajao ih je kao igrač Čikago Bulsa uz Majkla Džordana i Skotija Pipena, ali i sa San Antonio Sparsima, ukupno ih ima pet. Bio je prvak sveta sa reprezentacijom SAD-a još 1986. godine, a kao trener postao je šampion NBA lige u debitantskoj sezoni sa Voriorsima, što je pored njega uradio još samo legendarni Pat Rajli. Čini se da ”ratnici” opet imaju šampionske aspiracije, ali će dosta toga zavisiti od zdravstvenog biltena, ispadanje samo jednog od trojice sjajnih šutera, Golden Stejt ne bi mogao da nadoknadi.

Naš predlog:

Pokušaće Denver sve da bi odbranio čast i izbegao ”metlu”, tačnije poraz sa ”nulom” od Golden Stejta. Ako Nagetsi ispadnu, a velika je verovatnoća da hoće, Nikola Jokić će biti prvi MVP koji je ipspao u prvoj rundi doigravnja, naravno ako po drugi put i zvanično postave najkorisniji igrač u NBA ligi. Računajući i prošlosezonski poraz od 4:0 protiv Sansa, Denver ima sedam uzastopnih poraza u doigravanju, što sigurno frustrira srpskog košarkaša, ali i trenera Majkla Melouna. Denver je imao šansu u trećem meču, ali je i Meloun imao neke svoje nerazumne poteze. Voriorsi mogu biti rasterećeni, ovo je tek prva meč lopta od moguće četiri, pa mogu biti još opasniji u šutu. Sigurno da je i njima stalo da seriju završe što pre i odmorni dočekaju sledećeg rivala, a to će biti bolji iz okršaja Minesote i Memfisa, gde je trenutni rezultat 2:2 u pobedama. U kladionici Meridianbet pobeda Denvera procenjuje se kvotom 2.50, dok je trijumf Golden Stejta sa 1.53. Mi verujemo u Jokića i ”grumenje” i očekujemo da ne dozvole ”metlu”, i ispadanje na svom parketu, pa vam predlažemo jedinicu. Što se poena tiče, granica za ukupan broj poena je 225,5, a na sva tri meča palo je više koševa od tog broja, odnosno skai put je bilo 130+, pa očekujemo i sada više od granice 125,5, a za ovaj tip u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.95. Za kraj, dodajemo i dva košarkaša u ponudu, Za Jokića je granica 31,5, sa kvotom 1.90 u Meridianbet-u za plus, a za Kleja Tompsona 22,5, uz koeficijent 1.95, takođe za više od te granice. Dale, predlažemo + poene za ovu dvojicu igrača za četvrti meč Denvera i Golden Stejta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.