Tip dana: Atletik Bilbao – Atletiko Madrid: Baskijci daleko od Evrope, Madriđani po bodove za Ligu šampiona

Duel dve crveno-bele ekipe sa istim imenom igra se u glavnom gradu španske pokrajine Baskije. Do kraja La Lige ostalo je još pet kola, ali je pitanje šampiona već rešeno, za razliku od prethodne sezone kada je Atletiko to ostvario tek u poslednjem kolu trijumfom u Valjadolidu, i to posle preokreta. Tada su ”jorgandžije” proslavile titulu, a Valjadolid ispao u Segundu. Bilbao je najviše uspeha imao u Kupu Kralja, posle dva finala ove sezone su zaustavljeni u polufinalu od Valensije. Utakmica Atletik Bilbao – Atletiko Madrid igra se na stadionu San Mames u subotu u 21 čas. Kvote koje smo predložili bile su aktuelne u trenutku pisanja teksta.

Atletik Bilbao: Još postoje šanse da se izvadi evropska viza, ali je potrebna serija pobeda

Slavni baskijski klub je dominirao u španskom Kupu Kralja u prethodnim sezonama. Prvo su odigrali dva finala, da bi u aktuelnoj sezoni svoj put završili u polufinalu. Ta dva finala igrali su iste sezone, prošlog proleća u kratkom vremenskom intervalu. Glavni ”krivac” za tu nesvakidašnju situaciju je pandemija korona virusa, pa je odlučeno da se veliki baskijski derbi u finalu ipak igra pred gledaocima, pa je umesto 2020. odigran godinu kasnije. Sosijedad je slavio u tom finalu minimalnim rezultatom, a Bilbao nije bio bolje sreće ni u drugom finalu, onom za 2021. kada ga je mnogo ubedljivije pobedila Barselona. I ove sezone ih je malo delilo od finala sa Betisom, na kraju je uspešnija bila Valensija u polufinalu, ali ni ”slepi miševi” nisu stigli do trofeja.

Posle 33 odigrana kola Atletik je na 8. mestu sa 48 bodova. to što je Betis slavio u Kupu Kraja, u sučaju da se tim iz Sevilje ne plasira u Ligu šampiona, pomeriće timove koji će u Evropu za jedno mesto niže, pa će u Ligu konferencija i sedmoplasirana ekipa. Na tom mestu je Viljareal, polufinalista Lige šampiona, koji ima četiri boda više od Bilbaoa. Baskijci igra baš promenjivo u poslednje vreme. Bukvalno u svake tri utakmice imaju pobedu, poraz i remi. U prošlom kolu su slavili u Kadizu 3:2, i to neposredno nakon velikog trijumfa ove ekipe nad Barselonom na Nou Kampu. Pre toga ih je Selta dobila na San Mamesu, a još ranije su remizirali u Viljarealu.

Njihov San Mames nije više tao vruć teren kakav je bio. Nekada ni real ni Barsa nisu mogli da računaju na bodove iz Bilbaoa, a ove sezone Atletik je već pet puta izgubio na svom terenu. Pored Selte, sva tri boda kući su nosili i Real Madrid, Sevilja, Kadiz i Rajo Valjekano. Međutim, treba biti iskren i reći da je Bilbao retko kad bio uspešan na sttrani kao u aktuelnoj sezoni. Pored četiri pobede uspeli su čak devet puta da donesu po bod sa gostovanja, dok su izgubili samo četiri puta, jednom mnaje nego kod kuće.

Do kraja prvenstva u La Ligi Atletik gostuje kod Granade i Sevilje, dok će na svom terenu, posle ”jorgandžija” ugostiti i Valensiju i Osasunu. Pitanje je koliko bi bodova bilo dovoljno za novu evropsku vizu, ali siguno ne malo s obzirom da su direktni konkurenti timovi poput Sosijedada, Viljareala i Osasune.

Atletiko Madrid: Simeone još traga za ”Svetim gralom”

Kada je posle Reala i Barsa prošlog leta ostala bez glavne zvezde, Mesi je prešao u Pariz, činilo se da će ”jorgandžije” lako odbraniti naslov šampiona u Španiji. Atletiko je dodatno ojačao i onako jak tim, a krenula je potera za jedinim trofejom koji im nedostaje, onim ”ušatim” iz Lige šampiona.

Dva puta je Dijego Simeone dovodio Atletiko do finala, oba puta isprečio se gradski riva Real, mada ih je jednom delilo nekoliko desetina sekundi od pehara. Nije uspeo Atletiko ni ove sezone, prvo su u nokaut fazi eliminisali Mančester junajted, ali nisu u narednom kolu mogli preko Sitija. Odlučio je samo jedan gol u dva meča, a postigao ga je engleski šampiona. Još uvek se mnogo priča o revanšu na Vanda Metropolitanu, jer to nije bio meč, nego pravi rat na terenu, a Madriđanima je ispadanje jako teško palo, pošto je san o tituli prvaka Evrope još jednom srušen.

U La Ligi ”jorgandžije” nisu ponovile prošlogodišnji uspeh. Od titule ništa, ona ide u vitrine gradskog rivala, a njima preostaje da još jednom obezbede igranje u Ligi šampiona i još jedan pokujaš da se popnu na krov Evrope. Za sada su na željenom četvrtom mestu, zaostaju po dva boda za Seviljom i Barselonom koji su ispred njih, a za njima je Viljareal koji ima četiri boda manje. Do kraja prvenstva Atletiko, posle Bilbaoa, gostuje u Elčeu i San sebastijanu, dok će na svom stadionu dočekati Real Madrid i Sevilju. Šta reći, nego da je to paklen raspored.

Tek sada mogu da žale za izgubljenim bodovima protiv rivala sa kojima obično nisu imali problema. U prošlom kolu nisu pobedili Granadu na svom Vanda Metropolitanu, a pre pobede nad Espanjolom, koju su obezbedili u desetom minutu nadoknade sa bele tačke, izgubili su na Balearskim Ostrvima od Majorke. Posebno je tokom sezone bilo čudno što je Atletiko primao dosta golova, a ranije je njivova mreža bila praznija nego ceger prosečnog penzionera. Ne može se reši da je Simeone promenio stil igre, ali odbrana više nije granitna kao što je bila, pa čak i kada Oblak čini čuda na golu. Pre pominjanog poraza na Balearima, Atletiko je imao četiri uzastopne pobede na strani, tri u La Ligi protiv Rajo Valjekana, Betisa i Osasune i protiv Junajteda u Ligi šampiona. Tako da su navikli na ”vruće”terene, kakav je i San Mames.

Naš predlog:

Ovo je treći međusobni duel dva Atletika u aktuelnoj sezoni. Meč u Madridu u prvom delu prvenstva završen je bez golova, dok je u Super kupu Španije slavio Bilbao sa 2:1 i igrao finale tog takmičenja. U kladionici MaxBet kvota za pobedu domaćina je 3.00, za remi se dobija 3.10, a trijumf Madriđana procenjuje se kvotom 2.55. Naš predlog za ovaj meč je mali broj golova, a za 0-2 u kladionici MaxBet dobija se koeficijent 1.60. Drugi naš predlog je kombinacija duple šanse na goste uz mali broj golova, a za x2,0-2 u kladionici MaxBet kvota je 2.12.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.