Tip dana: Leverkuzen – Ajntraht: Aspirin za tim iz Frankfurta pred meč sezone

Nemci su odlučili da proslave 1. maj, ali i da ostave jedan dan više odmora za jedina dva preostala predstavnika u Evropi, Lajpcig i Ajntraht iz Frankfurta. Doduše tako su im smanjili period pripreme pred revanš utakmice koje se igraju ovog četvrtka, ali je sigurno oporavak bitniji. Pored duela Menhengladbaha i Lajpciga, u ponedeljak se sastaju još Bajer i Ajntraht u Leverkuzenu. Domaćinu su bodovi važniji, a Ajntraht će više misliti o dolasku londonskih ”Čekićara” u Frankfurt u četvrtak.

Bajer Leverkuzen: ”Farmaceuti” svim silama ka Ligi šampiona

Veliki je Ajntraht dužnik Bajera iz prvog dela sezone. Tada je Leverkuzen vodio sa 2:0 posle samo dvedesetak minuta golovima Patrika Šika, najboljeg strelca Bajera, ali je na kraju meča na semaforu stajalo Ajntraht – Bajer 5:2! Poraz jeste bio težak, ali je neprijatno i kada izgubite sa 1:0, ali je uvek bolje jednom biti poražen sa 5:0, nego pet puta minimalnim rezultatom. Leverkuzen je preboleo taj neuspeh i nastavio borbu za plasman u Ligu šampiona, što je pred stručni štab i fudbalere postavljeno kao obaveza pred start sezone.

Sada se čini da je taj proklamovani cilj blizu, Bajer je treći na tabeli, drugoplasirana Borusija iz Dortmunda i novi-stari šampiona, Bajern iz Minhena su mu nedostižni, ali opasnost vreba od Lajpciga koji zaostaje jedan bod, Frajburga koji ima tri manje, ma možda i Uniona sa pet bodova minusa u odnosu na Leverkuzen. S obzirom da je do kraja prvenstva ostalo da se odigraju samo tri kola, to automatski izbaciju Berlince kao pretnju, ali je raspored takav da Bajer jednostavno mora da pobedi Ajntraht. Ispada da je tim iz Frankfurta, iako na pragu plasmana u finale Lige Evrope, najlakši protivnik za Leverkuzen do kraja sezone. U narednom kolu Bajer gostuje u Sinshajmu gde ga čeka Hofenhajm koji ima šanse za plasman u Evropu, a u poslednjoj rundi na Baj Arenu stiže odlični Frajburg koji bi mogao u direktnom duelu da treću godinu uzastopno ostavi ”Farmaceute” bez Lige šampiona.

Ukoliko igrači iz Leverkuzena pobede u naredne dve utakmice, onda Frajburg ne može da ih ugrozi, s obzirom da ima tri boda manje, ali i znatno slabiju gol razliku, pa je jasno da Bajer sa pobedama nad Ajntrahtom i Hofenhajmom ima zagarantovano četvrto mesto. U prošlom kolu Leverkuzen je slavio u Firtu protiv Grojtera, relatvno lako, a lepo se namestilo da sa otpisanim Bavarcima igraju baš u trenutku kada su iza sebe imali dva kola sa samo jednim osvojenim bodom i bez postignutog gola. Naime, Bajer je remizirao bez golova u Bohumu, pa onda izgubio na svom terenu od Lajpciga sa 1:0, pa je ”četvorka” iz Firta povećala samopouzdanje ”Farmaceutima”.

Trener Leverkuzena Švajcarac Đerardo Seoane ima dosta problema sa sastavom, a najveći hendikep je duži izostanak supertalentovanog Florijana Virca, koji je povredio ligamene i neće ga biti na terenu bar do početka naredne sezone. Mnogi su talentovanog fudbalera projektovali za narednu veliku prodaju Leverkuzena, posle Kaija Haverca pre dve sezone i Kevina Folanda. Ipak, tu su sjajni Čeh Patrik Šik, drugi strelac lige sa 21 golom, ali i Musa Dijabi koji je uz 12 pogodaka dodao i 9 asistencija.

Ajntraht: Gostovanje na Baj areni kao trening pred meč karijere za većinu fudbalera

Kada je letos Frankfurt napustio trener Adi Hiter, uprava je ekspresno reafovala i iz Volfsburga je stigao Oliver Glasner, stručnjak koji je ”vukove” uveo u Ligu šampiona, ali nije ostao da uživa u plodovima svog rada. Početak na klupi novog kluba nije bio najbolji, Ajntraht je odmah ispao iz DFB kupa, i to od trećeligaša Manhajma, a ni u Bundesligi nisu uspeli da pobede u prvih šest kola. Prvi trijumf je stigao u 7. kolu, na mestu gde se to najmanje očekivalo, na Alijanc Areni u Minhenu pao je aktuelni šampion Bajern. Taj trijumf ulio je neophodno sampouzdanje ”Orlovima”, na sve su se nadovezale dobre igre u Ligi Evrope i Ajntraht se, mic po mic, peo na tabeli i ponovo bio u gornjem domu.

Međutim, taj put na gore zaustavljen je na kraju prvog dela sezone, pauza u vreme praznika kao da je ostavila posledice po tim iz bankarskog centra Evrope, pa su u prolećnom delu rezultati bili mnogo slabiji. Sve je krenulo loše u drugom poluvremenu meča sa Dortmundom kada su vođstvo od 2:0 pretvorili u poraz od 2:3, pa je usledio niz sa samo jednim trijumfom u sedam kola, uz čak četiri poraza. Već tada je bilo jasno da od Lige šampiona, nadomak koje su bili, nema ništa, a i da je Evropa, generalno, daleko na horizontu. Kad već nije išlo u Bundesligi, krenulo je kao podmazano u Ligi Evrope. Osvojeno je prvo mesto u grupi sa Fenrbahčeom, Olimpijakosom i Antverpom, pa je preskočen baraž i čekao se prvi rival u nokaut fazi. Bio je to španski Betis koji je izbačen nakon drame u rebvanšu i dodatnih 30 minuta igre. U četvrtfinalu žreb je dodelio ”Orlovima” slavnu Barselonu, a tada su svi prežalili Ajntraht, pogotovo kad je u frankfurtu bilo 1:1 u prvom meču. U revanšu je Glasnerov tim briljirao i slavio sa 3:2, mada je do poslednjeg minuta imao čak tri gola prednosti.

U tom meču Filip Kostić je pokazao svu raskoš svog talenta, ali je ceo tim odigrao neverovatno, nošen podrškom od 30 hiljada nemačkih navijača na Nou Kampu. U četvrtak je Ajntraht pobedio i u Londonu u prvom meču polufinala sa 2:1 i u četvrtak igraju meč sezone, revanš sa ”Čekićarima”. Odavno već ”Orlovi” ne poklanjaju pažnju domaćem prvenstvu kao takmičenju u Evropi. To se vidi i po rezultatima u Bundesligi, gde ne zanju za pobedu u prethodnih pet kola. Poslednje slavlje imali su protiv Bohuma u Frankfurtu polovinom marta, a nisu uspeli da dobiju čak ni poslednjeplasirani Grojter Firt na svom terenu.

Pitanje je koga će Oliver Glasner poštedeti napora na Baj areni. Naravno da nije logično da izvede isti tim koji je par dana ranije igra u Londonu, ali ne sme ni da preterano rizikuje sa drugopozivcima i da doživi neki ponižavajući poraz i tako tim u meč sa Vest Hemom uđe spuštenog garda i bez vere u sopstvene mogućnsti. Ajntrahtu neprija previše ovo gostovanje, u Leverkuzenu su izgubili na poslednjih sedam utakmica, šest puta u prvesntvu i jednom u Kupu.

Naš predlog:

Svima je jasno, pa naravno i kladionicama, da je Leverkuzen veliki favorit u ovom meču. U ovom trenutku ne znamo ishode ostalih mečeva ovog kola, ali kakvi god da su Bajer ne sme da pomišlja na gubitak bodova protiv Ajntrahta. U kladionici Meridianbet pobeda domaćina procenjuje se kvotom 1.45, remi je 5.20, a pobeda Ajntrahta čak 6.60. Ukoliko vam je ovo preniska kvota za meč koji bi mogao da se nazove derbijem, pokušajte sa kombinacijom ishoda i golova. Za 1,2+ kvota je 1.61 u kladionici Meridianbet, a verujemo da će golova biti i više, pa probajte i igru T12+,GG za koju se u kladionici Meridianbet nudi koeficijent 2.31.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.