Tip dana: Ajntraht – Vest Hem: ”Čekićari” tonu u Majnu!

U revanš utakmici polufinala Lige Evrope Ajntraht će ugostiti londoski Vest Hem i pokušati da sačuva prednost donetu sa Ostrva. ”Čekićari” se uzdaju u činjenicu da ”Orlovi” ove sezone igraju mnogo slabije na svojoj Komercbank Areni, nego kada napuste bankarski centar Evrope. U prvom meču, pre sedam dana, Ajntraht je opravdao polovinu ove konstatacije, slavio je na Olimpijskom stadionu sa 2:1, a hoće li se istinitom pokazati i druga polovina našeg zaključka sa početka uvoda, videćemo u četvrtak u 21 čas, kada kreće okršaj u Frankfurtu.

Ajntraht: Ako ne primi gol, Ajntraht će igrati svoje treće evropsko finale

Nije tim iz Frankfurta nepoznato ime, bar kada su u pitanju stariji ljubitelji fudbala. Možda ima nekog ko se seća njihovog finala Kupa šampiona od pre više od 60 godina, kada su, kao prvi nemački tim, igrali za evropsku krunu. Nije im se posrećio prvi pokušaj, ali jeste drugi, doduše dosta kasnije, kada su se u finalu tadašnjeg Kupa UEFA sastali sa još jednim bundesligašem, Borusijom iz Menhengladbaha. Na pragu finala bili su i pre tri godine, protiv Čelsija su na Stamford Bridžu tukli penale za prolaz, ali nisu bili srećni, a ni spretni, mada su oba meča okončana rezultatom 1:1, u finale LIge Evrope otišli su londonski ”Plavci”.

Nekako od tada Ajntraht flertuju sa Ligom Evrope. Imali su godinu dana kasnije takođe dobar nastup u Evropi, ali ih je tada malo i korona sputala, pa su ubedljivo poraženi u eliminacionoj fazi od švajcarskog Bazela. U prethodnoj sezoni evropska takmičenja su gledali na televiziji, ali su zato bili na pragu svog prvog plasmana u Ligu šampiona. Činilo se da ih ništa ne može zaustaviti u tom pohodu, ali su u poslednjih šest kola izgubili previše bodova, dok je Dortmund pobedio na svim utakmicama, pa su ”Milioneri” opet otišli među evropsku elitu.

Na kraju sezone Ajntraht se rastao sa trenerom Adijem Hiterom, ovaj je otišao u Menhengladbah da zameni Rozea, koji se, opet, ranije dogovorio sa Dortmundom. U Frankfurt je stigao Oliver Glasner, Austrijanac koji je posle LASK i Rida predvodio ekipu Volfsburga, sa kojom je izborio LIgu šampiona prošle godine. Međutim, reč je reč kod Nemaca, čak i kada su Austijanci. Glasner se ”obećao” Frankfurtu i tako propustio šansu da vodi tim u Ligi šampiona. Ko zna kada će mu se ukazati, i da li će, druga prilika.

Nikako Ajntraht ne može biti zadovoljan učinkom u Bundesligi, nalaze se u sredini tabele, ai su odavno i digli ruke od prvenstva, čini nam se još od onog nesrećenog poraza od Dortmunda na startu prolećnog dela. Zato su u Evropi bili sjajni. Grupu su prošli lako, ostavili iza sebe Fenerbahče, Olimpijakos i Antverp, da bi u prvom kolu eliminacione faze izbacili Betis, koji je prethodno u baražu bio bolji od Zenita. Pobeda u Sevilji nije bila dovoljna, Andalužani su slavili golom u 90. minutu u Frankfurtu, pa su odlučili produžeci i pogodak Rodrigeza u 120. minutu. Usledio je dvomeč sa još jednim španskim klubom, tačnije katalonskim. Slavna Barsa isprečila se ispred Kostića i drugova, izvukla 1:1 u Frankfurtu, ali je na NOu Kampu bila potučena do nogu, što rezultat ne govori, ali ko je gledao meč, zajedno sa 30 hiljada Nemaca na stadionu, jasno mu je o čemu govorimo.

Da im odgovaraju gostujući tereni Ajntraht je pokazao prošlog četvrtka u Londonu. Slavio je sa 2:1 pogocima Knaufa i odličnog Japanca Kamade. Sada im predstoji lakši, ili u njihovom slučaju teži deo posla, a to je da na svom terenu nešto ne uprskaju i odu u finale koje im može napokon doneti, ne samo pehar, već i direktan plasman u Ligu šampiona.

Vest Hem: ”Čekićari” izgubili korak u Premijer ligi, mogu li tako šepajući kroz Nemačku?

Dejvid Mojes radi opasno dobar posao u zapadnom Londonu sa Vest hemom. Škot je stvorio izuzetan tim, pomogla mu je i uprava dovodeći dobre igrače, ali nam se čini da ”Čekićari” počinju da popuštaju kako se sezona bliži kraju. U jednom mementu je izgledalo da će se ozbiljno ”potući” sa gradskim rivalima Totenhemom i Arsenalom, te Mnačester junajtedom, kada je u pitanju poslednja karta za Ligu šampiona, ali je sada to u domenu teorije. Šansa postoji, ali preko drugog takmičenja, ovog u Evropi.

I tu stvari trenutno ne stoje sjajno. Ajntraht je slavio u Londonu prošlog četvrtka sa 2:1 i Vest hem nema drugog izbora osim da pobedi u grad kroz koji teče reka Majna i izbori se za toliko željeno finale. I za Vest Hem, kao i Ajntraht, to bi bilo treće evropsko. Oni su dva puta igrali u završnoj predstavi u Kupu pobednika kupova, ako se neko seća tog takmičenja u kome su igrali pobednici kupova u svim državama i do čijeg se trofeja stizalo sa manje odigranih mečeva nego u Kupu UEFA. I oni imaju polovičan učinak u finalima, prvo su pobedili nemački Minhen 1860, a onda izgubili od belgijskog Anderlehta, nešto pre oko 45 godina.

OVe sezone su startovali sa velikim ambicijama u Ligi Evrope, osvojili prvo mesto u grupi sa Dinamom iz Zagreba, Genkom i Rapidom iz Beča, onda preskočili baraž i ”naleteli” na Sevilju. Ne verujemo da se bilo ko raduje kada se na žrebu pojavi kuglica sa imenom ovog kluba iz Andaluzije, pošto Sevilja važi za majstora kada su utakmice na eliminaciju u pitanju. Ipak, preko ”Čekićara” nije mogla ni Sevilja. Na Sančez Pishuanu je bilo 1:0 za domaćina, isti rezulat bio je u Londonu za Vest Hem, pa su odlučili produžeci i gol Jarmolenka. Sledeći rival bio je Lion, u Londonu samo 1:1, ali zato su ”lavovi” potučeni do nogu na Želanu, bilo je 3:0 za Vest Hem.

Bila je to poslednja pobeda Vest Hema u narednih mesec dana, a ”Čekićari” su posle nje jednom remizirali i tri puta izgubili, a pritom su tri meča igrali pred svojim navijačima. Poraz od Arsenala u nedelju poslao ih je na sedmo mesto, poslednje koje nosi evropsku vizu, ali samo za Ligu konferencija. Na kraju se može ispostaviti da ova sezona bude slabija od prethodne, kada je plasman u Premijer ligi u pitanju, a jedino što bi je ostavilo u analima je osvajanje lIge Evrope i plasman u Ligu šampiona kao pobednik tok takmičenja. To se dogodilo sa Viljarealom prošle sezone i malo je falilo da ”Žuta podmornica” ove ode u finale najjačeg evropskog takmičenja.

Naš predlog:

Ajntraht stvarno igra bolje na strani. Nije to samo u Evropi, oni su prvu bundesligašku pobedu ove sezone ostvarili tek u sedmom kolu i to, verovali ili ne, na Alijanc Areni u Minhenu, što je Bajernu bio prvi neuspeh. Kasnije su imali još pobeda na strani koje su vredne, ali ona na Nou Kampu će se pamtiti generacijama. Kladionice blagu prednost daju Ajntrahtu. U Meridianbet-u jedinica je 2.55, remi 3.50, a pobeda Vest Hema 2.80. Nekako nam se čini da ovde golovi ne mogu izostati, kao ni u prvom meču, pa je naš prvi predlog GG sa kvotom 1.68. Ako oba tima daju samo po gol, u finale ide Ajntraht, a to gostima neće odgovarati, pa je sigurno da će morati da napadnu. Kad je tako, ili će dati, ili primiti gol, pa pokušajte i sa 3+ za koji je koeficijent 1.83 u kladionici Meridianbet. Evo još jednog predloga, opet sa golovima, a on glasi 2+ u drugom poluvremenu. Za ovaj tip Meridianbet daje kvotu 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.