Tip dana košarka: Partizan – Budućnost: Velika očekivanja pred provalijom prosečnosti

Pomalo smo zaboravili da je regionalna košarkaška liga još uvek u toku i da tek predstoji ono pravo. Na to je sigurno uticalo to što se timovi i ABA lige nisu proslavili u Evropi i nijedan nije došao do završnice, ni Evrolige, a ni Evrokupa, a mnogo se očekivalo. Uglavnom, pred nama su dve polufinalne serije, igraju četiri najkvalitetnije ekipe, a pobednik bi trebalo da dobije vizu za Evroligu. Kažemo, trebalo bi, pošto sa ovim takmičenjem nikad ništa nije sigurno. Prvi na teren izlaze Partizan i Budućnost, Beograđani imaju prednost domaćeg parketa u slučaju majstorice, s obzirom da su ligu završili na drugom mestu. Podgoričani su do polufilana morali da dođu preko FMP-a, koga su eliminisali u dva utakmice. Prva utakmica igra se u hali ”Aleksandar Nikolić” u utorak u 19 časova.

Partizan: Crno-beli stigli do zida, sad moraju kroz njega

Skoro tri pune sedmice Partizan je bez zvanične utakmice. Sve je to posledica onog šokantnog poraza od turske Burse u osmini finala Evrokupa. Možda taj poraz nije, bar za sada, ostavio traumu kao onaj protiv Cedevite 2014. godine kada je Nolan Smit košem u poslednjoj sekundi odvojio crno-bele od Evrolige i oni se, još uvek, nisu vratili u nju. Poraz je, da se ne lažemo, bio žestok udarac za ”Valjak”. Pokazalo je to i lice Željka Obradovića na konferenciji za štampu neposredno po završetku meča. Partizan je imao +5 na 14 sekundi do kraaja, ali ni to nije bilo dovoljno da se pobede žilavi Turci sa trenerom Alimpijevićem. Da sve bude teže, ispostavilo se da bi Partizan igrao na svom parketu sve potencijalne utakmice do finala, a čak i to finale u kome se u sredu sastaju italijanski Virtus i, zamislite, Bursa.

Vremena za tugovanje bilo je dovoljno, ali da li i za kompletan reset. Potvrdio je to i Obradović u ponedeljak kada je rekao da je nezadovoljan angažovanjem na treningu i da tako Partizan neće uspeti da ostvari svoj cilj, jedini koji je preostao, a to je osvajanje ABA lige. Nadali su se navijači da sa Obradovićem stiže i evropski trofej u Partizan, sada se pokazalo da je on bio jako blizu, i da bi, da je bilo malo sreće, i malo više umešnosti, Partizan u sredu dočekao Virtus pred 20 i kusur hiljada navijača i borio se za evropski pehar, prvi nakon 1992 godine i trijumfa u Istanbulu protiv Huventuda.

Za prosutim mlekom ne vredi plakati, kažu valja Kinezi, a Partizan je prosuo hektolitre zdravog napitka. Jedini cilj pred ovu sezonu bio je povratak u Evroligu. Do nje su bila dva putića, jedan, činilo se lakši, kroz Evrokup, i drugi preko ABA lige. Naravno, postoji uvek mogućnost specijalne pozivnice, sad je to čak i izvesnije posle eliminacije ruskih klubova, ali sa Bartomeuom i Evroligom, nikad niste načisto, pa sve to treba uzimati sa ogromnom rezervom. Sezona je za sada, naravno, neuspešna. Partizan je izgubio u finalu Kupa Koraćaod Zvezde, ABA ligu je završio sa 22-4, a u Evrokupu je kao drugi u svojoj grupi ispao od sedmoplasiranog tima iz druge grupe. U većini važnih utakmica crno-beli nisu bili na svom nivou, i to je prosto moralo da se primeti. Protiv Budućnosti je lakše utoliko što se ne ispada posle jednog poraza, ali je pritisak, nesumnjivo, još veći.

Crno-beli nisu bili u finalu regionalnog takmienja od, verovali ili ne, 2013. godine, kada su se poslednji put u doigravanju susreli sa timom iz Podgorice, takođe u polufinalu. Predugo je to vreme za navijače Partizana koji su navikli na dominaciju u ABA ligi, do te nesrećne 2014. godine kada ih je u polufinalu zaustavila Cedevita, koja je kasnije poražena od Cibone. I taj meč igran je u Areni, koja se nije pokazala kao talična za Partizan u prethodnom periodu. Možda je dobro što se protiv Budućnosti igra u bivšem Pioniru, zbog zauzetosti Arne u kojoj će se igrati Fajnal-for Evrolige.

Šta reći o učniku košarkaša Partizana. On velike većie se više očekivalo, neki su stigli sa oreolom ozbiljnih evroligaških igrača, a neki kao pravi NBA prospekti. Roster je dodatno ojačan tokom sezone dovođenjem Matijasa Lesora i Tristana Vukčevića, ali je Partizan ostao tanak na veoma važnom mestu organizatora igre, a to je, ko je hteo da vidi, bilo očigledno od starta sezone. Verovatno će se sve zaboraviti ako Partizan osvoji ABA ligu, posle devet godina i od oktobra bude igrao Evroligu, ali u suprotnom mogu se očekivati i veći potresi.

Budućnost: Sezona kao rolerkoster, konačna ocena tek treba da usledi

Podgoričani su ponovo napravili dobar tim na početku sezonu, na klupi je ostao Aleksandar Džikić i svi su verovali da je moguće ponavljanje sezone 2017/18 kada je trofej ABA lige stigao u Podgoricu, baš kada je trener bio pomenuti stručnjak. Igrala je Budućnost i u Evrokupu, prošle sezone su ispali od kasnijeg osvajača Monaka i to nakon pobede u Kneževini u prvom meču, pa su verovali da u novom sistemu takmičenja mogu još više ove sezone.

Što se Evrokupa tiče i Podgoričani su, kao i Partizan, zaustavljeni u prvom meču nokaut faze. Njihovo opravdanje može biti činjenica da su oni ispali na gostujućem parketu od Andore, mada se ne možemo oteti utisku da je Budućnost bolji tim od ACB ligaša. U ABA ligi su imali previše kikseva da bi uspeli da izbegnu baraž za polufinale. Na kraju je to ispalo i dobro, pobedili su FMP bez većih poteškoća, a ta dva meča mogla su da posluže Džikiću i kao uigravanje za polufinale, pošto prevelike pauze nije bilo.

Budućnost se mnogo mučila sa povredama, ali i koronavirusom tokom sezone. Iskusni Vladimir Micov, možda najveće letošnje pojačanje, rekao je da u karijeri nije doživeo da u nekom klubu bude toliko kadrovskih problema. Bukvalno smo jedan dan bili svi na okupu, rekao je Micov. Ni u pofunalu Budućnost neće biti kompletna. Odavno već nema povređenog Vilija Rida, prvog centra ekipe i jednog od najkvalitetnijih košarkaša. Protiv timova slabijeg kvaliteta to se možda nije toliko primećivalo, ali kada se Podgoričani nađu oči u oči sa timovima koji imaju jaku unutrašnju liniju, hendikep je očigledan. Teret su preuzeli oni naiskuniji, na bekovskim pozicijama Džastin Kobs i Kendrik Peri, zatim pomenuti Micov i D.J. Sili, a pod koševima Jagodić-Kuridža, kao i oporavljeni Danilo Nikolić, čiji su zdravstveni problemi na početku sezone ujedinili sve koji vole košarku od Triglava do Đevđelije.

I bez Rida Podgoričani su respektabilan sastav koji može da iznenadi Partizan bar na jednom meču u Beogradu. Budućnost je uspešnija od crno-belih u međusobnim susretima u ABA ligi, a to je pre svega zbog neosvojivosti ”Morače”, u kojoj su Beograđani prvi put slavili ove sezone posle sedam uzastopnih neuspeha, a poslednji trijumf ostvarili su 2014. godine. U ovoj sezoni Partizan je slavio oba puta, bilo je to prilično ubedljivo, ali sve se to sada ostavlja iza. Prvi meč može biti presudan, jer u slučaju pobede Budućnosti u ”Morači” bi u nedelju, u revanšu, bila paklena atmosfera, a zna se da Budućnost ne gubi kada je tako.

Naš predlog:

Kladionice daju veće šanse Partizanu u prvom meču, što nije iznenađenje. Međutim, čini nam se da je gost malo potcenjen kvotom koja u kladionici Meridianbet iznosi 3.35, dok je pobeda Partizana 1.30. Naš predlog se odnosi na poene, a smatramo da će ih biti više od ponuđene granice za ukupna broj. Granica je na 150,5 koševa, a za više od tog broja kvota je 1.84 u kladionici Meridianbet.

Pored ovog predloga možete pokušati i sa igrom + poeni domaćina, granica je na 79,5, a kvota je 1.95 u Meridianbet kladionici. Što se poena igrača tiče, igraćemo plus na Matijasa Lesora za koga je granica na 9,5 koševa uz kvotu 1.75. Predlažemo i plus asistencije na Kendrika Perija, granica je na 3,5 a koeficijent iznosi 1.95 u Meridianbet-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.