Tip dana košarka: Crvena zvezda – Cedevita Olimpija: ”Zmajčeki” traže brejk protiv šampiona

Drugi polufinalni par u regionalnoj košarkaškoj ligi čine aktuelni šampion ovog takmičenja, beogradska Crvena zvezda, i ljubljanska Cedevita Olimpija. Igra se na dve pobede, a prednost domaćeg parketa u eventualnoj majstorici imaće Beograđani. Prvi meč igra se u hali ”Aleksandar Nikolić” u četvrtak u 19 časova. Revanš je u ponedeljak u ljubljanskim Stožicama.

Crvena zvezda: Glavni cilj je tek pred Radonjićevom ekipom, odbrana ”prstena” u ABA ligi

Zvezda se borila sa nebrojeno mnogo problema tokom sezona koja se polako bliži kraju. Što se Evrope tiče ponovo nije izboren plasman u četvrtfinale Evrolige, čak ni u situaciji kada su tri ruska tima, koja su bila bolje plasirana, izbačena iz takmičenja. Na domaćem planu odbranjen je Kup Koraća, a zadovoljstvo je veće jer je u finalu pobeđen najveći rival. Što se ABA lige tiče prvi korak je napravljen, osvajanjem prvog mesta crveno-beli su stekli prednost domaćeg terena, što se prethodnih godina pokazivalo kao presudan faktor u osvajanju titule i plasmanu u Evroligu.

Najveći problem za Zvezdu, pored dosta rovitih igrača, pošto su gotovo svi prvotimci imali određenu pauzu u sezoni, je ogromna pauza koja je iza njih. Poslednji put su na teren izašli protiv Igokee, jedne od dve ekipe koje su ih savladale u regularnom toku prvenstva u ABA ligi. Taj meč u Beogradu odigran je još 23. aprila, a od tada je Radonjićev tima samo trenirao. Ako uzmemo u obzir da je taj meč sa timom iz Laktaša, kao i prethodna tri, protiv Borca, Budućnosti i FMP-a, bili bez ikakve rezultatske važnosti, ispada da su poslednji ozbiljan meč imali sa Efesom u poslednjem kolu Evrolige, mada ni od njega ništa nije zavisilo. Veliki posao bio je pred crnogorskim stručnjakom da zadrži takmičarski ritam u trenutku kada se sezona podelila na dva dela, a onaj najvažniji tek predstoji.

Povrede i dalje remete rad ekipe. Kapiten Branko Lazić je odavno van terena, a pridružio mu se i Ognjen Dobrić, koji je upitan za prvi meč sa Ljubljančanima. Ipak, čak i da obojica ne budu među 12 igrača, ima Radonjić dovoljno kvaliteta u timu da ih odmeni. Tokom sezone najviće je u regionalnom takmičenju poakzao Nikola Kalinić, ali reprezentativac je i doveden da bude predvodnik ove generacije. Još jedan povratnik bio je odličan i možda je bio prevaga u mnogim mečevima koje je Zvezda dobila. Radi se o plejmejkeru Niku Voltersu koji je odlično organizovao igru Zvezde i potpuno u drugi plan stavio Nikolu Ivanovića, koji je stigao sa oreolom kapitalnog pojačanja, ali i kasnije pridošlog Stefana Markovića, dugogodišnjeg reprezentativca. Zvezda je najviše problema imala pod košem, Ognjen Kuzmi je bio jedini klasični centra, s obzirom da je Maik Cirbes veći deo sezone bio van tima. Često su u reket morali Mitrović i Vajt, a posebno je ovaj prvi u potpunosti opravdao očekivanja.

Zvezda je dva puta dobila Cedevita Olimpiju ove sezone, u Ljubljani je to bilo daleko teže, a rival je sada u mnogo boljoj formi i sa mnogo jačim rosterom, nego što je bio na početku sezone kada su se ova dva tima sastala u Beogradu. Zato je ovaj prvi meč možda i ključan u seriji, pošto bi eventualno iznenađenje i trijuf gostiju njima otvorio vrata velikog finala.

Cedevita Olimpija: Preporođeni ”vitamini” prete i šampionu

Ova Cedevita Olimpija i ona sa početka takmičenja, jednostavno nisu isti timovi. Tada su Ljubljančani gubili u serijama, pobeđivali su ih timovi znatno slabiji i sa mnogo manje ulaganja i činilo se da je Jurica Golemac sledeći trener koji će dobiti otkaz. Prelomna tačka bio je meč sa Partizanom u beogradskoj Areni, tada je Olimpija slavila postigavši više od 100 poena protiv jednog od favorita i sve je krenulo nabolje, ne samo u ABA ligi, nego i u Evrokupu.

Treba reći da je u Cedevita Olimpiji obavljena i dodatna selekcija. Pored tima koji je stvoren tokom leta i koji je imao solidan kvalitet, došla su još trojica odličnih igrača. Jogi Farel se nije snašao u Panatinaikosu, ali je u Ljubljani preuzeo sve konce igre u svoje ruke. Nešto kasnije stigao je još jedan evroligaški košarkaš, bivši slovenački reprezentativac, Zoran Dragić, a konkurencija pod košem pojačana je iskusnim Alenom Omićem, koji je polako istisnuo sa mesta prvog centra Zaka Augusta.

Treba reći da je, i pored blistavih izdanja pomenutog trojca, i dalje ”glavni čovek” kod Ljubljančana Jaka Blažič. Ne samo zbog učinka u napadu i fantastične odbrane, već pre svega zbog energije koja zarazno deluje na ostatak tima. Od Džejkoba pulena se možda više očekivalo, ali kada imate takvog strelca nikad ne znate kada može da se razgoropadi. Tu su i odlični klupski igrači Melvin Edžim, koji je stigao iz Podgorice i Edo Murić, i nekako su to igrači u koje Golemavc ima najviše poverenja i koji provode gro vremena na parketu u bitnim utakmicama kakva je ova.

Imala je Cedevita Olimpija lepu šansu da uradi nešto veliko u Evrokupu. Ušli su u doigravanje na mala vrata, u prvom meču su bili domaćini Turk Telekomu, koga su lako izbacili, a umesto odlaska u Beograd na megdan Partizanu, zapala im je još jedna turska ekipa, Bursaspor koji je eliminisao četu Željka Obradovića. Olimpija je bila domaćin i u četvrtfinalu, ali tada su podlegli pritisku i izgubili taj duel, mada je moglo biti i drugačije da je Pulen samo delić sekunde ranije ispalio trojku koja je prošla kroz obruč, ali je vreme isteklo, pa je Alimpijevićev tim slavio sa dva poena razlike, a posle preko Andore stigao i do finala.

Ljubljančani imaju kvalitet da se suprotstave svim timovima iz regiona, pa tako i Zvezdi i Partizanu. Nisu imali ni sreće u meču sa crveno-belima u Stožicama, a sigurni smo da je Golemac spremio taktiku za Zvezdu koja ume da odigra odbranu na visokom nivou. Tu će mnogo stvari zavisiti od organizacije igre, a jasno je da će sve oči biti uprte u Jogija Ferela. Ukoliko od i Blažić uspeju da izdrže pritisak, može tim iz Slovenije da napravi probleme Zvezdi, ako oni podlegnu, šanse gotovo da i ne postoje.

Prednost Cedevita Olimpije trebalo bi da bude to što su morali da igraju dva meča četvrtfinala ABA lige da bi uopšte stigli do duela sa Zvezdom. Oni su sa 2:0 u pobedama izbacili Igokeu iz Lakštaša, a ti dueli nisu bili nimalo jednostavni. U revanšu u Laktašima najviše su pokazali Ferel, Edžim i Pulen, dok su u prvom meču, uz Pulena i Ferela, odlični bili Dragić i August.

Naš predlog:

Kladionice daju veće šanse domaćinu, što je i normalno. Kvota na pobedu Zvezde u Mozzartbet-u je 1.25, dok je trijumf Cedevita Olimpije procenjen koeficijentom 4.40. Naš prvi predlog su poeni, a s obzirom da imamo dve pucački dobre ekipe, trebalo bi da bude više poena ukupno od zadate granice. Ona je na 158,5 poena, a za plus dobija se koeficijent 1.85 u kladionici Mozzartbet.

Očekujemo i da gosti budu nešto rasterećeniji, pa samim tim i postignu dosta koševa, i tako prebace granicu od 75,5 poena. Za plus poene Cedevita Olimpije kvota je 1.85 u kladionici Mozzartbet. Izdvojićemo i dvojicu košarkaša za koje smatramo da bi mogli otići u plus, kada su koševi u pitanju, a to su Nik Volters kod Crvene zvezde, za koga je granica na 10,5 i Alen Omić kod gostiju, a za njega je granica na 7,5 poena. U oba slučaja koeficijent je 1.85 u Mozzartbet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.