Tip dana košarka: Golden Stejt Voriorsi – Dalas Maveriksi: Luka Dončić na meti Karija, Tompsona i Pula

Pred nama je prvi meč, pomalo iznenađujućeg, finala Zapadne konferencije NBA lige. U njemu se sastaju Golden Stejt i Dalas, a nema ekipe Finiksa, tima sa najboljim učinkom nakon regularnog dela sezone. Voriorsi ulaze u seriju kao favoriti, ali bio je to i Finiks, pa su ga maveriksi izbacili u polufinalu. Prva utakmica igra se u San Francisku u noći između srede i četvrtka od 3 sata po srednjeevropskom vremenu.

Golden Stejt Voriorsi: Domaći teren je bastion Voriorsa

”Ratnici” su regularni deo prvenstva u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu okončali na trećem mestu na zapadu sa 53 pobede i 29 poraza. Ispred njih bili su Finiks Sansi i Memfis Grizlisi. Kao trećeplasirani tim za prvog rivala u plej.ofu dobili su Denver Nagetse, predvođene dvostrukim uzastopnim MVP-jem Nikolom Jokićem. Međutim, srpski centar je uspamljen u ekipi iz Kolorada i nije uspeo da se izbori sa šuterskom klinikom u Voriorsima, pa je na kraju Golden Stejt slavio sa 4:1 u seriji. Tim iz San Franciska je u polufinalu Zapadne konferencije igrao sa Memfisom, timom koji je bio ispred njih po učinku i, samim tim, imao prednost domaćeg parketa. Međutim, već u prvom meču Golden Stejt je slavio u FedEx Forumu u Memfisu, rezultatom 117:116 i prebacio prednost domaćinstva na svoju stranu. Ispostavilo se da je taj prvi meč bio i trenutak odluke, pošto su timovi ljubomorno čuvali domaći teren do kraja serije koja je pripala Golden Stejtu sa 4:2.

Stef Kari se probudio u plej-ofu, a treba podsetiti da je ovaj košarkaš često bio povređen u toku sezone, poslednji put je van terena bio gotovo mesec dana, od kraja marta do pred kraj aprila, a u ekipu se vratio tek na prvom meču doigravanja protiv Denvera. Brzo je rekorder po broju trojki ušao u ritam, pa je njegov učinak u plej-ofu trenutnoskoro 27 poena po meču, u odnosu na manje od 26 u toku regularnog dela sezone. Ipak, on je samo jedan deo fantastičnog trilinga šutera, pošto i Klej Tompson ima više od 20 koševa u proseku, dok mladi Džordan Pul, budućnost ”Ratnika”, ubacuje više od 19 poena u plej-ofu prosečno. Naravno nećemo zaboraviti ni Endrju Viginsa sa 14,5 pone i 7 skokova u proseku u plej.ofu, kao ni startnog centra Dremonda Grina sa više od 7 skokova i skoro 8 poena u doigravanju. Problem za trenera Golden Stejta Stiva Kera je povreda Gerija Pejtona koji je propustio četiri prethodne utakmice sa Memfisom zbofg povrede lakta. Sin nekadašnjeg NBA asa sa istim imenom i prezimenom, bitan je šraf u Golden Stejtu, posebno kada podbace glavni akteri.

Plasman Golden Stejta u finale nije iznenađenje, mada su Kari i Tompson, kao i Grin, prošli svoj igrački zenit. Međutim, i njih je sigurno iznenadio rival u finalu zapada. Svi su očekivali Finiks Sanse, ali će morati na Luku Dončića i odlične Maverikse, koji su iz senke stigli do završnice. Stef Kari je već u istoriji tima iz San Franciska, rekorder je ovog tima po broju odigranih mečeva, po broju ubačenih poena, ali i asistencijama, ukradenim loptama i broju pogođenih trojki. Naravno, najvažnije je to što je doneo Golden Stejtu tri od četiri titule, koliko ova franšiza ima. ”Ratnici” su bili šampioni NBA lige 2015. 2017. i 2018. godine. Pre toga jedini ”prsten” osvojen je još daleke 1975. godine.

Dalas Maveriksi: Sve oči u Luku Dončića

Luka Dončić je već ikona Dalas Maveriksa, a smatralo se da niko neće pomutiti slavu Dirka Novickog, ne samo sa Starg kontinenta. Ali, dogodilo se da to uradi momak iz Slovenije, čije najbolje dane tek očekujemo. Nemac je i dalje u srcima svih navijača tima iz Teksasa, uostalom doneo je i titulu ovoj franšizi, ali se više i ne sumnja u to da će Luka Dončić uraditi isto, barem jednom. Podsetom samo zaboravne da se fantastični bek povredio u poslednjoj utakmici regularnog dela sezone protiv San Antonija, u potpuno nebitnom meču, pa je propustio početak plej-ofa. Bez Dončića u timu smatralo se da Dalas nema nikakve šanse, čak ni protiv Jute, slabije ekipe od njih, pogotovo što su Džezeri iskoristili izostanak Dončića i dobili prvi meč u Teksasu.

Slovenac nije igrao ni naredne dve utakmice u seriji, ali su momci uz Dalasa uspeli da prvo izjednače, a onda slave i na gostovanju u Solt Lejk Sitiju. Maveriksi su dobili seriju sa 4:2 protiv Jute, a na tri preostala meča sa Jutom Dončić je ubacivao 33, 30 i 24 poena. Slovenca je u najvažnijim utakmicama odmenjivao Džejlen Branson koji je u dve prve pobede protiv Jute ubacio 31 i 41 poen. Posebno je bio nezaustavljiv u prvoj utakmici u Solt Lejk Sitiju kada je Dalas vratio izgubljeni brejk. Povratkom Dončića ovaj bek je, logično, imao slabiji učinak, ali i dalje je na sjajnom proseku od gotovo 23 poena u plej-ofu, što je vidan napredak kada se uporedi sa regularnim delom sezone u kome je ubacivao nešto više od 16 koševa u proseku. Ne smemo izostaviti ni Spensera Dinvidija, ako ni Dorijana Fini-Smita, koji je u poslednjoj šestoj utakmici pogodio osam trojki i meč završio sa 24 poena.

I pored problema sa Dončićem, eliminacija Jute od strane Dalasa nije iznenađenje. Međutim, to što su Teksašani izbacili Finiks, i to pobedom u sedmom meču u gostima, prava je senzacija. Smatralo se da Sanse niko neće zaustaviti do velikog finala, pa čak i do ”prstena” koji im je izmakao prošle sezone. Kvota na osvajanje titule za tim koji predvode Devin Buker, Andre Ejton i Kris Pol, bila je najmanja, a pogotovo su bili favoriti za finale posle dve lako dobijene utakmice u Finiksu protiv Dalasa. Međutim, uzvratili su Maveriksi sa dva trijumfa u svojoj dvorani i pokazali zube favoritu. Tako je teklo do sedmog meča, oba tima koristila su prednost domaćeg parketa i publike i u majstoricu se ušlo nakon 3:3, bez brejka.

Tada je Dalas odigrao nestvaran meč u Futprint Centru i posle prvog poluvremena stekao neverovatnu prednost od 30 poena, da bi ta razlika narasla na +40 u trećoj četvrtini. Zanimljiv je podatak da je Finiks u prvom poluvremenu postigao samo 27 poena, koliko i Luka Dončić sam, a za to vreme je 21 koš ubacio i Spenser Dinvidi. Meč nije imao rezultatsku draž, pa su domaći navijači tribine napustili mnogo pre kraja meča. Sigurno je da su glavni košarkaši Dalasa umorni, njihova serija u polufinalu bila je duža i napornija, nego ona kod Golden Stejta, ali ne sumnjamo da će biti tvrd orah i za ”Ratnike” iz San Franciska. Maveriksi su jedini ”prsten’ uzeli 2011. godine, predvođeni sjajnim Dirkom Novickim, čovekom koji je osvajao i MVP trofej. Vreme je da momak iz male Slovenije pomuti slavu fantastičnog Nemca.

Naš predlog:

Serija tek počinje i ne sumnjamo da će dugo trajati. Voriorsi su favoriti, Kari i društvo nisu izgubili na svom terenu u plej-ofu, po tri puta slavili su protiv Denvera i Memfisa, a i pre toga su imali još dve pobede u ligi. Dakle, na poslednjih osam mečeva su pobedili su u svom Čejz Centru, pa je logično da je kvota na njihovu pobedu protiv Dalas nešto niža. Za jedinicu se u kladionici Mozzartbet dobija koeficijent 1.50, dok se pobeda Dalasa procenjuje kvotom 2.95. Naš predlog je, ipak, jedinica, sa kvotom 1.50, a što se poena tiče smatramo da će domaćin ubaciti više od zadate granice koja je na 109,5 koševa u kladionici Mozzartbet sa kvotom 1.85.

Izdvojili smo i po jednog košarkaša iz oba tima. Kod domaćina smo izabrali Džordana Pula za koga predviđamo da će prebaciti granicu od 16,5 koševa, dok kod Dalasa to isto mislimo za Džejlena Bransona, za koga je granica 19,5 poena. Za + poene kod obojice koeficijent u kladionici Mozzartbet je 1.85.

mmm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.