Tip dana košarka: Olimpijakos – Anadolu Efes: Tursko-grčko razračunavanje u srpskoj prestonici

Došlo je vreme raspleta u košarkaškoj Evroligi. Četiri najbolja tima okupila su se u beogradskoj Areni, a samo će jedan iz nje izaći potpuno zadovoljan, sa trofejom prvaka Evrope. Treća sezona uzastopno bila je veoma turbulentna, prvo je ona 2019/20 prekinuta i nije privedena kraju, naredna se uglavnom igrala bez navijača, a u ovoj je došlo do izbacivanja tri ruska tima pred kraj regularnog dela sezone, a svi njihovi rezultati bili su brisani. Na Fajnal for su se plasirala dva španska velikana, Barselona i real Madrid, koji će u međusobnom duelu odlučiti ko će u finale, dok će prvi na parket, u terminu od 18 časova, grčki Olimpijakos i aktuelni braniac trofeja, turski Anadolu Efes.

Olimpijakos: Desant Grka na Beograd, Pirejci na krilima navijača do finala

Malo ko je očekivao da vidi Pirejce na završnom turniru. Kažemo, dosta toga je poremetilo izbacivanje Rusa, ali je tim iz Atine regularni deo sezone završio na drugoj poziciji, mada se mora priznati da su neki klubovi birali rivale rezultatima u dva poslednja kola. Posle regularnog dela sezone Olimpijakos je imao 19 pobeda i 9 poraza, a identičan učinak imao je i tim Olimpije iz Milana. Zbog boljeg međusobnog odnosa na drugom mestu su završili Pirejci i tako se ukrstili sa ekipom koja je zauzela sedmu poziciju, a to je bio debitant u Evroligi i prošlogodišnji osvajač Evrokupa, ekipa Monaka.

Nije to bila laka četvrtfinala serija za Grke. Dobili su prvi meč u dvorani ”Mira i prijateljstva”, ali je tim iz Kneževine uzvratio u drugom meču, predvođen sjajnim Majkom Džejmsom i napravio je brejk. Sada je na Pirejcima bilo da uzvrate u Monaku, a oni su to uradili odmah u trećem meču. Bio je to uzbudljiv duel, ni nalik na prethodni u Atini koji je francuski predstavnik dobio sa 24 poena razlike. Još zanimljiviji i dramatičniji bio je četvrti okršaj, ponovo u Kneževini, kada je sa poenom razlike slavio Monako, a Kostas Slukas promašio šut za pobedu u poslednjoj sekundi. Igrala se majstorica u Atini, kojoj je, kao i četvrtom meču, prisustvovala NBA zvezda Kevin Durent, koga je pozvao njegov prijatelj i bivši saigrač Majk Džejms. Durent je bio oduševljen atmosferom u Atini, a pobeda je pripala Olimpijakosu, mada je četa trenera Saše Obradovića bila mnogo bolja u prvom poluvremenu. Presudila su odlična izdanja Mekisika, Slukasa, Volkapa i Dorsija.

Olimpijakos je u sezonu krenuo bez ikone kluba, Vasilisa Spanulisa, koji je okačio patike o klin. U cvetu mladosti više nije ni Jorgos Printezis i moguće je da će ovo biti njegov oproštaj u Beogradu. Zato je trener Jorgos Barcokas glavne uloge dodelio Kostasu Slukasu i odličnom bugarskom reprezentativcu Saši Vezenkovu. Upravo je on odigrao najbolju sezonu u karijeri i na kraju zasluženo našao mesto u idealnoj petorci takmičenja. Pirejci su na početku sezone bili nepobedivi na svom parketu, ali nisu uspevali da donose bodove sa strane. U Beogradu će biti kao u Atini, stigla je informacija da su grčki navijači kupili polovinu svih karata, a sigurno će imati i podršku domaćih ljubitelja košarke, posebno onih koji simpatišu Crvenu zvezdu zbog dobro poznatog odnosa ova dva crveno-bela kluba.

Zanimljivo je da su Pirejci postizali u proseku nešto više od 80 poena ove sezone u Evroligi, što se ranije bije baš dešavalo. Uglavnom su više pažnje posvećivali odbrani, a sada su bili baš pucački raspoloženi. Najefikasniji pojedinac je pominjani Saša Vezenkov sa 13,7 poena, drugi je Tajler Dorsi sa 12,9, dok je Slukas ubacivao skoro 12 koševa po meču. Ova trojica su i jedini sa dvocifrenim učinkom, dok je najbolji skakač opet Vezenkov sa 5,8 uhvaćenih lopti, ispred Mustafe Fala, letošnjeg pojačanja, koji je imao 5,1 skok po utakmici. Nije iznenađenje da je Slukas ubedljivo najbolji asistent sa skoro 5 dobrih dodavanja po meču, a za njim je drugi plejmejker Tomas Volkap, pridošlica iz Žalgirisa, sa 2,7 asistencija.

Anadolu Efes: Turski tim spreman za odbranu trofeja

Izgleda da je Ataman znao šta radi od samog početka. Efes je igrao veoma slabo na startu sezone, gubili su u serijama i činilo se da nema ništa od odbrane trofeja osvojenog, po prvi put, u sezoni za nama. Moramo da priznamo da je u tom prošlogodišnjem finalu ispravljena velika nepravda prema ”Pivarima” iz sezone 2019/20 kada su bili ubedljivo najbolji tim u Evroligi, a nije im dozvoljeno da se bore za trofej, pošto je sezona prekinuta, a rezultati su se brisali. Plašili su se u Efesu da će to uticati na klub, da je teško ponoviti onakvu sezonu, što je, u neku ruku i bilo istina, ali je Anadolu Efes bio pravi kada je trebalo i na krilima Vase Micića, MVP-a regularnog dela sezone, ali i Fajnal-fora, stigao do zaslužene titule.

Rekosmo, ove godine su počeli sporije, kao da su tempirali formu. Šta kao, baš su tempirali formu i s pravom su, posle Barselone, prvi favorit na ovom Fajnal-foru. Micić je odbio da ode u NBA ligu gde mu nisu garantovali minutažu, a ostao je i Šejn Larkin. Čak i nije bilo promena u timu, Ergin Ataman se opredelio za poznate košarkaše, a jedino je doveo iz Mege supertalentovanog Filipa Petruševa, koji se baš i nije iskazao u prvoj sezoni u Istanbulu. Posle ”obaveznog dela programa” Anadolu Efes je imao skor od 16 poeba i čak 12 poraza. Osvojili su šesto mesto i u nokaut fazi morali su na odličnu Olimpiju iz Milana. Osim što su odigrali sjajno prvi meč u ”gradu mode” i odmah došli do brejka, imali su i malo sreće, tačnije Italijani je nisu imali, pa im se povredila nekolicina igrača. Posle dva meča u Milanu bilo je 1:1, ali pobediti u Istanbulu nije nimalo lako. Efes je slavio oba puta pred svojim navijačima, a četvrti meč bio je nešto neizvesniji i pripao je domaćinu rezultatom 75:70. U tom duelu iskočio je centar Tibor Plajs, koji je ubacio čak 25 poena. Drugi najbolji strelac kod Efesa bio je Vasa Micić sa 20 koševa, dok su svi ostali bili jednocifreni.

”Pivari” su jedna od napadački najpotentnijih ekipa. Imaju košarkaše koji uvek mogu da ”izmisle” poene i jako je teško sačuvati sve njih, mođete se samo nadati slabom danu Micića, Larkina, Bobue, Plajsa, Moermana ili Simona. Tim je prosečno ubacivao 81,7 poena u Evroligi, a najviše je doprinosio srpski plejmejker, koji je na kraju dobio i nagradu Alfonso Ford kao najbolji strelac takmičenja, ali mu je izmaklo mesto u idealnoj petorci Evrolige. Micić je imao 18,2 poena po meču, što je neverovatan učinak za ovako jako takmičenje. Uz to imao je i 4,6 asistencija po meču, što je samo još jedna potvrda da mu nije stalo samo do sopstvene statistike. Drugi strelac tima je Šejn Larkin, a turski reprezentativac postizao je 14,6 poena po meču. Ipak, kada imate njega u timu uvek možete da računate da ubaci dvadesetak poena kao od šale. Moerman je najbolji skakač sa 5,3 skoka po meču, a drugi je Brajan Danston sa 3,3.

Naš predlog:

Rekli smo da će Olimpijakos imati gromoglasnu podršku sa tribina. Više od deset hiljada Grka doći će u srpsku prestonicu, dok će navijača ostala tri kluba biti u tragovima. Jeste Efes šampion Evrope, ali nema navijačku bazu kao Fener, Galata i ostali timovi koji imaju fudbalske sekcije. Ipak, ono što sigurno imaju, to je kvalitet. To misle i kladionice, pa je turski tim favorit u prvom polufinalu. U kladionici MaxBet trijumf Efesa plaća se kvotom 1.82, dok je pobeda Olimpijakosa 2.20. Ako se dogodi da posle 40 minuta bude nerešeno, a to se na Fajnal-foru često dešava, koeficijent u kladionici MaxBet iznosi 13.00.

Smatramo da je Efes bliži trijumfu, pa predlažemo, kao prvi predlog, pobedu Efesa sa kvotom 1.82.

Dodajemo i igru oba tima daju više od 74,5 poena. Za ovaj predlog koeficijent u MaxBet-u je 2.05. Predlog je i Efes daje više koševa od ponuđene granice, ona je u kladionici MaxBet 79,5 poena, a za + kvota je 1.90.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.